[La final de 2021] Andreea Retea: Am început să mai comand, să mai ies. Mă săturasem de propria mea tocăniță, nu mai puteam să o văd

[La final de 2021] Andreea Retea: Am început să mai comand, să mai ies. Mă săturasem de propria mea tocăniță, nu mai puteam să o văd

Anul acesta, Andreea Retea a intrat în echipa de comunicare a Festivalului Electric Castle și a început să lucreze cu clienți noi în agenția sa. A călătorit și a renunțat să mai stea în bucătărie atât de mult timp. A preferat să împartă orele petrecute printre crătiți între ieșiri în oraș cu prieteni și fiica sa, călătorii, muncă și sport. Cel din urmă a fost pariul ei cu ea însăși, l-a câștigat anul acesta, iar acum vrea să continue și în 2022. Când speră să facă și pătrățele pe abdomen.

"Eu sunt optimistă în privința lui 2022, cred că va aduce multe lucruri bune. Nu va mai fi anul solidarității, ca 2020, nici al autenticității, ca 2021, ci va fi al inovației".

Îi dam cuvântul scris Andreei Retea, cunoscută și ca andressa, să ne povestească despre cum a început și cum a trăit ea 2021. Am simțit o doză crescută de optimism la Andreea, sperăm să se ia la cât mai mulți și să țină tot anul care vine.

 

Cum ai început anul

Voiam să cresc. Să fiu mai curajoasă. Am început 2021 foarte optimistă și motivată să îmi cresc afacerea, să construiesc relații puternice cu parteneri și clienți noi. În 2020, activitatea mea în PR a fost foarte intensă, mulți antreprenori români și-au dorit să își construiască un brand solid, iar PR-ul a fost indispensabil. Gândurile mele atunci au fost că depinde doar de mine să fac din agenția mea un „loc de joacă” perfect pentru mine, să am clienți cu care comunic bine și foarte bine, să am un program flexibil, să am cifra de afaceri pe care mi-o doresc.

Așadar, mă gândeam la asta în timp ce eram la munte. Pe 1 ianuarie eram la Predeal, cu fetița mea, iubitul meu și cu prietenii noștri. Ne-am plimbat, ne-am jucat boardgames, ne-am relaxat. Apoi m-am întors la București și m-am reapucat de treabă.

 

Rezoluțiile, dacă ți-ai stabilit

Mi-am propus să fiu productivă. Adică să lucrez mult și bine, dar nu fără oprire, ci să am pauze, să am weekenduri prelungite cât mai des, să fac sport, să mă relaxez. Da, s-au materializat planurile, am reușit să echilibrez mai bine munca și viața personală.

 

Ce sperai de la 2021

Speram să nu mai avem restricții cauzate de pandemie, speram ca odată cu apariția vaccinurilor să revenim la viețile de dinainte de COVID-19. Nu îmi imaginam că la final de 2021 situația va fi similară, că nu voi putea să îmi fac planuri de a călători, din cauza valurilor de infectări. M-am uitat revoltată și neputincioasă la invazia de fake-news, la informații distorsionate și trunchiate sau exagerate care parcă până recent mă ocoleau, nu ajungeau în bula mea. 2021 a fost anul în care am avut surpriza să văd că fake-news este un fenomen mainstream și foarte greu de combătut.


Credit foto: Anelise Sălan

 

Cu motoarele turate la maxim sau la relanti

Aș zice că, în timp, am învățat să îmi dozez bine energia, să nu mă suprasolicit pe niciun plan, să nu îmi fac griji, să nu proiectez prea mult, să nu mă încarc cu toate până mă simt copleșită. Am fost prezentă în viața fetiței mele, mi-am programat vacanțe, am lucrat, mi-am atins niște praguri pe care mi le-am propus: să slăbesc 2 kilograme, să mănânc ok, să fiu atentă la munca mea. Aș zice că m-am grăbit încet.

 

Dintre proiectele tale

Am încercat să vizualizez mereu urcarea mea, treaptă cu treaptă, spre un orizont mai luminos, cu oportunitățile pe care le doresc. Pe plan profesional am avut provocări mari și rezultate bune. Am intrat în echipa de comunicare a Electric Castle, mai precis m-am ocupat de EC Special 2021. Apoi, am început să lucrez și cu alți clienți noi, printre care Stailer, o platformă pentru programări la servicii de înfrumusețare, care a strâns investiții impresionante și a crescut ca Făt-Frumos, într-un an cât alții în șapte, începând deja dezvoltarea și în Ungaria. Andrei Ursachi, unul dintre fondatori, a fost inclus în Top Forbes 30 under 30.

Aș mai putea numi și alte proiecte, dar mai bine mă urmăriți pe LinkedIn, haha! Pe lângă acestea, blogul meu încă trăiește, i-am dedicat timp cât am putut, având publicate cel puțin 2-3 texte pe lună. Am mai scris și pentru Republica.ro, iar pentru WeInvent.ro am făcut interviuri.

 

Trendurile care te-au enervat

Tik-Tok, orice legat de el, pentru că nu consum decât dacă trebuie, pentru că „acolo sunt tinerii”.

 

Obiceiuri și rutine noi

Fac sport de două ori pe săptămână cu un antrenor personal, acasă sau în vecinătatea locuinței, în parc. Până acum, abandonam rapid sportul, nu reușeam să îl integrez în program pe termen lung, îmi pierdeam motivația. Cu un antrenor am reușit să mă țin de treabă. Este meritul lui Andrei Zaharescu, antrenorul meu personal. Sportul este pariul meu cu mine, să nu renunț deloc în 2022, să mă țin de treabă. Poate chiar să fac pătrățele, dar la ce și cum mănânc, mai greu cu asta.

 

La ce ai renunțat

La consumul de alcool – nu am renunțat deloc, dar cu siguranță l-am redus. Îmi afecta somnul, mă trezeam obosită dacă beam un pahar de vin seara. Așadar, mai rar, mai bine.

Am renunțat un pic și la a găti foarte mult. Adică absolut toate mesele. Am început să mai comand, să mai ies. Prea mult e prea mult uneori, adică mă săturasem de propria mea tocăniță, nu mai puteam să o văd. Plus că mai susținem antreprenorii locali, mai plătim și noi o friptură, mai lăsăm un bacșiș și mai ieșim din pijamale.

 

Cea mai urâtă zi din an

Sunt recunoscătoare pentru faptul că nu am avut evenimente nefericite, situații grave. Recunosc că a picat cerul pe mine de câte ori s-a anunțat că școala va fi online, doar atât. Ca părinte care a lucrat de acasă și a văzut ce și cum se face, pot să spun că ce este online nu se poate numi școală.

Cea mai fericită perioadă În 2021, s-au suprapus pentru vreo 10 zile o perioadă intensă de lucru și vacanța în Grecia, dar cred că a fost foarte bine, cu plajă și cu muncă, nu mă plâng. Am fost atât de fericită să văd rezultatele muncii mele și să am clienții mulțumiți, că apa mării mi se părea mai caldă și berea mai rece.

 

Cea mai frumoasă știre

Că s-a aprobat PNRR. Poate mai avem o șansă la o viață mai bună, cu toate investițiile și reformele menționate în plan.

 

Cartea despre care s-a vorbit cel mai mult în jurul tău

Cel mai recent am citit în feed-uri la prieteni de-ai mei despre „Nu te găsesc pe nicăieri” de Laura Ionescu și de aceea am și comandat-o. Mi-a plăcut mult, o recomand și eu: este o istorie a anilor ’90 și 2000 prin ochii unei copile, o rememorare a relației cu mama, o carte despre feminitate și feminism, o declarație de dragoste cum nu am mai citit.

Înainte de asta, cred că s-a vorbit mult despre cărțile lui Esther Perel, „Inteligența erotică” și „Regândirea infidelității”. Ambele abordează subiecte atât de importante pentru noi toți, fericirea în cuplu, și sunt atât de interesant tratate și documentate exemplele, încât nu puteau trece neobservate.

 

2021 în social media

Se vorbește mult despre autenticitate. Asta am simțit și eu că este cuvântul anului 2021, pentru că urmăresc mai ales influenceri care arată ceea ce trăiesc, despre reușite, dar și despre problemele lor. Am văzut și o constantă creștere a nivelului de calitate a producției foto și video. Social media este pentru toată lumea, dar într-un fel nu este chiar așa: trebuie să te ridici la un nivel înalt, mă refer la imagine, la montaj.

 

Ce te-a obosit din spațiul public

Școala online. Campania de vaccinare. Și criza politică. Am fost dezamăgită și încă nu mi-am revenit: felul în care s-a schimbat guvernul în această toamnă este parcă un coșmar din care nu ne putem trezi.

 

Cele mai importante lecții pe care le iei cu tine

Ne influențăm foarte mult singuri succesul: ne punem piedici, ne încurajăm, întrerupem relații toxice și dezvoltăm relații care ne aduc creștere și fericire. Dar ne dăm prea puțin seama de asta și așteptăm ca lucrurile să vină „de la sine”. În 2021, mi-am zis că de fapt, ele vin „de la mine”.


Credit foto: The Bucharests

 

Cuvântul anului pentru tine

Valoare.

 

Visuri și dorințe pentru noul an

Viitorul nu mă îngrijorează, incertitudinea nu mă mai sperie. De când am devenit antreprenoare, m-am obișnuit să nu mă bazez decât pe ceea ce pot controla: ceea ce știu să fac, cât și cum pot să muncesc, pe cine cunosc, de la cine învăț. 2022 va fi un an bun, nu are cum să nu fie cel puțin la fel de bun ca 2021, pentru că vreau să fac lucruri de calitate, pentru că lucrez cu oameni mișto. Ce ar putea să meargă rău?! Cred că va fi un an în care voi rafina lucruri în munca mea, voi mai elimina din colaborările care mă consumă prea mult, voi lăsa loc pentru experiențe valoroase care mă fac mai eficientă, înțeleaptă, mai echilibrată. Voi fi mai sigură pe mine și mai liniștită.

 

Cum crezi că va fi viața în 2022

Sunt o optimistă. Aruncând o privire de sus, mereu lucrurile au mers spre mai bine mereu. În timpul vieții mele, mă refer deci la perioada post-comunistă, am văzut cu ochii meu, viața mereu s-a îmbunătățit. Comunicăm mai ușor, călătorim mai liber, avem acces la tehnologie și la multe alte resurse care ne fac viața mai ușoară. Poate nu în ritmul în care ne-am fi dorit, dar mereu viața s-a îmbunătățit.

Chiar dacă uneori mă lovește pesimismul, dacă mă uit la rata abandonului școlar, la natalitate, la încălzirea globală sau dacă doar citesc titlurile din presă, sunt multe alte aspecte care ar trebui să ne facă optimiști. Cartea „Factfulness” de Hans Rosling – v-o recomand! – arată cu cifre că lumea se îmbunătățește, că rata mortalității infantile a scăzut, că mai mulți oameni au acces la servicii medicale sau că știința evoluează, ca dovadă că avem vaccinuri anti-Covid și o comunitate medicală cu ochii pe evoluția bolii. Așadar, eu sunt optimistă în privința lui 2022, cred că va aduce multe lucruri bune. Nu va mai fi anul solidarității, ca 2020, nici al autenticității, ca 2021, ci va fi al inovației.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Subiecte

Sectiune



Branded


Related