Pentru artistul Yannis Didaskalou, însăși viața e cea mai mare sursă de inspirație. Tocmai de aceea nu crede că există blocaje artistice, pentru că atunci când din universul tău interior nu simți să scoți nimic afară, ești dator doar să fii present și să observi.
Primul pas în călătoria lui artistică l-a făcut neașteptat, când studia matematica la universitate și a dat de un poster cu un call pentru artiști. Așa s-a îndreptat către lumea teatrului și a început să se ex-prime artistic. Spune că în Grecia arta este privită mai mult ca un hobby, iar asta influențează dese-ori modul în care sunt priviți și înțeleși artiștii.
neoNlitic are ceva special: conectează arta de-a lungul timpului. M-a făcut să înțeleg că arta este atemporală (în greacă traducerea este a-chronos, non-timp, fără timp sau cumva deasupra tim-pului). Așa că mulțumesc neoNlitic pentru asta.
9 femei au fost asasinate de bărbați diferiți luna trecută în Grecia. Pentru că se lasă inspirat de viață, Yannis a pornit de la această realitate terifiantă în realizarea lucrării sale din cadrul NeoNIlitic 3.0. The Anatomy of an Existence e despre toate femeile care trăiesc într-o societate în care nu se mai simt de mult în siguranță. A pornit de la statuetele de femei din cultura Sesklo, s-a jucat cu formele și materialele, iar rezultatul poate fi văzut în expoziția care ajunge acum, la începutul lunii noiem-brie, în Grecia. Am vorbit cu Yannis mai multe despre cum privește procesul de a crea, ce căutări are și cum s-a schimbat de la începutul călătoriei și până acum.
Începutul călătoriei artistice
Când am studiat matematica la universitate, am văzut un call pentru artiști pe un mic poster făcut manual. Afișul acela a fost ușa către noua mea lume. Și cumva m-am dus către teatru și artele spectacolului. Așa că uită-te cu atenție la postere, poate au ceva să îți transmită.
Sursele tale de inspirație
În opinia mea, viața însăși este inspirația. Arta este un alfabet. Un alfabet foarte diferit pentru a ne exprima sentimentele, gândurile, „ceva” din interiorul nostru ce nu putem pune în cuvinte. Totul ține de exprimare. Când nimic nu trebuie să iasă din lumea noastră interioară, atunci este mai bine să stăm deoparte și să observăm. Cred că nu există blocaje.
Influența spațiului în care trăim
Știm doar ceea ce am fost învățați. Dar, cumva, deși nu avem cu adevărat cuvintele sau sunetele, sau imaginile... avem ideea. Avem un ritm. Avem imaginație…
Arta în Grecia
Arta are propriul drum în fiecare persoană, artist, oraș, sat, țară. Este ca o boală. Sau ca un parazit. Poate fi dăunătoare sau nu, poate fi recunoscută sau nu. În Grecia, arta este văzută ca un hobby. Asta e ceva. Nu corect, sau greșit. Dar, cu această perspectivă, multe opinii ciudate construiesc ziduri mari în fața artiștilor.
Ce te-a determinat să te alături proiectului neoNlitic
neoNlitic are ceva special: conectează arta de-a lungul timpului. M-a făcut să înțeleg că arta este atemporală (în greacă traducerea este a-chronos, non-timp, fără timp sau cumva deasupra timpului). Așa că mulțumesc neoNlitic pentru asta.
Lucrarea ta
Luna trecută, în Grecia, peste 9 femei au fost asasinate de bărbați. Societatea vorbeşte despre asasinat, fără a viza și postura dezavantajoasă în care se află femeile. Statuetele de femei din cultura Sesklo au fost punctul de unde am pornit.
Schimbarea societății prin artă
Societatea ar trebui să judece pe baza moralei. Nu pe gen, sex, bani, rasă...
A rămâne autentic și original în demersurile tale creative
O parte din răspuns este undeva mai sus. Arta se referă la exprimarea eului nostru interior. Și acest eu este întotdeauna autentic și original, nu?
Arta este o necesitate
Să ne imaginăm că arta este ca și cum ai dormi. Orice s-ar întâmpla, trebuie să dormim. Arta este o necesitate.
Ce s-a schimbat de când ai început și până acum
Arta este atemporală, dar eu – ca ființă umană – nu sunt. Asta înseamnă că îmbătrânesc. Citeste mai mult. Observă mai mult. Înțelege mai multe. Sau tot „mai puțin”. Mă schimb în timp. Deci de fiec-are dată și nevoia de exprimare se schimbă. Intreaga lume.