Daca exista teatru online si expozitii virtuale, lectii de yoga sau de gatit pe zoom, de ce nu ar exista si evenimente sportive de la distanta? Evenimentele - de orice fel - au inceput, timid, sa isi faca loc in pandemie. In conditii restranse, sub imperiul prudentei si al masurilor de siguranta, au avut loc festivaluri de teatru, concerte, gale de premiere. Oamenii au nevoie sa se intalneasca sub cauze si interese comune. Si, cu putina imaginatie, organizarea lor e posibila. Chiar si organizarea unei curse virtuale.
Valeria van Groningen, fostă canotoare, medaliată cu aur, presedintele Asociatiei Bucharest Running Club și organizator al Maratonului International București, a organizat in premiera un maraton virtual in Romania. 10K & Family Run este o cursă virtuală, în care alergătorii si-au facut traseul pe distanțare și în siguranță, fiecare cum a dorit, iar timpii au fost cronometrați exact ca la o cursă normală. Nu este vorba doar de sport in organizarea acestor tipuri de evenimente, aminteste Valeria, ci si de comunitatea ONG-urilor si a celor vulnerabili, care au fost afectati de aceasta situatie de criza.
Este important ca evenimentele să se desfășoare în continuare, în orice formă este posibil, pentru ca ONG-urile să fie susținute, iar problemele cu care se confruntă să fie ascultate, ca informația să ajungă la cei care pot să se implice, la cei care pot face diferența pentru cauzele sociale și de mediu pe care le reprezintă acestea.
Povestim cu Valeria, in randurile de mai jos, despre necesitatea sportului, chiar si in conditiile pandemiei, comunitatea ONG-urilor si alergatul pentru cauze comune.
Povestea maratonului virtual
Prin organizarea ediției virtuale a Bucharest FAMILY&10k am dorit să venim în sprijinul ONG-urilor asociate evenimentului, a căror finanțare a trecut în plan secund în această perioadă, în care fondurile au fost direcționate preponderent către lupta împotriva virusului COVID19.
Totodată, conform sondajului de opinie realizat cu sprijinul Quantix Marketing Consulting în rândul participanților la evenimentele organizate de Bucharest RUNNING CLUB în 2019, s-a observat o scădere considerabilă a timpului alocat alergării în perioada pandemiei, iar participarea la eveniment, chiar și virtual, sperăm să încurajeze menținerea și dezvoltarea fenomenului de alergare.
Provocari si obstacole
Asa cum am mentionat mai devreme, la începutul anului am întreprins doua sondaje de opinie printre care unul în perioada stării de urgență și am aflat că sportul a continuat să fie o preocupare constantă în rândul alergătorilor, astfel, 90% dintre alergători au continuat să facă sport și pe perioada de restricții.
Cauzele sociale și atașamentul față de anumiți organizatori au puterea cea mai mare de a stimula oamenii să participe la competițiile online. Pentru aceștia, antrenamentele in-home și alergările au reprezentat principalele opțiuni. Cu toate acestea, desi intenția de participare la concursuri de alergare ”online” există, totuși prezintă un element de noutate care se asociază cu un grad mai ridicat de incertitudine.
Diferente
Diferența majoră este aceea că intregul eveniment de alergare are loc virtual. Pentru a putea alerga la acest eveniment este nevoie să descarce și să instaleze aplicația #RunRomania
Alergătorii iau startul și trec de linia de finish online (au la dispoziție 3 ore să termine distanța pentru care s-au înscris), dintr-o multitudine de locații, în deplină siguranța, și cu bucuria ca implicarea lor s-a transformat în fapte bune și în speranța că, în acest fel, se va genera, măcar o parte, din energia bună, pe care o crează un astfel de eveniment.
Masuri de siguranta
Am discutat cu factorii decidenți, sponsori și parteneri și am luat în considerare mai multe scenarii. În centrul tututor inițiativelor noastre se află siguranța alergătorilor, de aici și decizia pentru o competiție de alergare virtuală.
De ce e important un astfel de eveniment de alergare pe timp de pandemie
Este important ca oamenii să continue să alerge, pentru că reprezintă deja o comunitate, care ar fi păcat să se destrame în condițiile speciale ale perioadei actuale. De asemenea, este important ca evenimentele să se desfășoare în continuare, în orice formă este posibil, pentru ca ONG-urile să fie susținute, iar problemele cu care se confruntă să fie ascultate, ca informația să ajungă la cei care pot să se implice, la cei care pot face diferența pentru cauzele sociale și de mediu pe care le reprezintă acestea.
Impresii & concluzii de pandemie
Mă bucură să văd că oamenii au devenit mai responsabili și creativi iar în spațiul social media au găsit cele mai bune modalități de a se menține sănătoși și în formă acasă, în familie.
Ce ai descoperit in perioada aceasta
M-a bucurat vestea că la ediția virtuală a Bucharest Family &10K, în formularul de înregistrare a fost inclusă opțiunea ca alergătorii să doneze în plus pentru ONG-ul pe care îl sprijină, iar pâna în acest moment, 45% dintre aceștia au ales să doneze suplimentar 30% peste valoarea taxei.
Echilibru de acasa
Alergarea, yoga, cititul, tehnicile de respirație, timpul petrecut în general cu familia, relația pe care o am cu echipa mea de la Bucharest RUNNING CLUB-m-au ajutat să navighez în această perioadă.
Cu ce crezi ca ar trebui sa ramana oamenii in urma acestei pandemii
Cred că devenim mai rezilienți dacă rămânem conectați cu famlia și prietenii, ei reprezintă plasa de siguranță.