Cu ocazia implinirii a 15 ani de la infiintare, Masterul de Antropologie (SNSPA), in parteneriat cu Institutul Francez din Bucuresti, organizeaza conferinta aniversara sustinuta de antropologul francez David Le Breton (Universitatea din Strasbourg) cu titlul Iesirea din sine. O tentatie contemporana. Evenimentul se va desfasura pe data de 24 septembrie, ora 17:30, la sala Elvira Popescu a Institutului Cultural Francez (Bd. Dacia, nr. 77). Conferinta va fi introdusa si moderata de prof. univ. Vintila Mihailescu, coordonatorul masterului de Antropologie (SNSPA).
In cadrul conferintei, David Le Breton va introduce o serie din temele abordate in cele mai recent volum publicat, Disparaitre de soi, une tentation contemporaine (Editions Metailie, 2015). Autorul ofera o scurta prezentare a prelegerii:
Se intampla sa nu ne mai dorim sa comunicam, sa nu ne mai proiectam in timp, sa nu mai participam nici macar la prezent; fie ca nu mai avem planuri sau aspiratii, fie ca preferam sa privim lumea de pe un alt tarm, totul se goleste.
Golul atinge barbati si femei obisnuiti ajunsi la capatul puterilor pentru a-si putea asuma in continuare personajul. In aceasta conditie particulara aflata in afara miscarilor legaturilor sociale, disparem pentru un timp, pentru a putea, paradoxal, sa continuam sa traim.
Riscul de a avea o viata impersonala ne priveste pe toti. Devine tot mai greu sa ne asumam povara propriei identitati, sa fim in permanenta disponibili in fata responsabilitatilor personale, familiale sau profesionale. Pentru un timp, fuga din sine este modul de a privi din afara lumea, fara sa ne mai simtim implicati, cel putin pentru un timp.
Pe 12 februarie 2015, Roger-Pol Droit scria urmatoarea recenzie pentru cel mai nou volum al lui Le Breton in jurnalul Le Monde:
Prea multe constrangeri, cerinte, exigente. Prea multe lucruri de facut, prea multe angajamente care trebuiesc respectate. Prea mult de munca, stress, prea mult tot… Si, in acelasi timp, ne este impus sa fim noi insine, responsabili, pozitivi. Apare atunci nevoia de detasare, de a se eclipsa. Nu este vorba despre auto-distrugere – nici macar de sinucidere. Doar de absenta, de tihna, de incetarea performarii identitatii, de a nu mai raspunde nimanui si de nimic; macar pentru un timp. Ne construim paranteze, refugii, intervale goale. Antropologul David Le Breton gaseste in acest fenomen o tentatie a epocii noastre.
Pana la urma, chiar daca David Le Breton nu isi asuma acest risc, munca sa ne face sa reflectam asupra diversitatii culturilor si divergentei propriilor axuri. Obsesia occidentala a prezentei, a individualitatii, a impresiilor pe care le producem considera esuata dorinta absentei, cautarea impersonalitatii sau discretia. Asia, de exemplu, le valorizeaza.
David Le Breton este antropolog, profesor al Universitatii din Strasbourg si membru al Institutului Universitar din Franta si este familiar publicului din Romania pentru volumele Despre tacere (Editura All, 2000) sau Antropologia corpului si modernitatea (Cartier, 2009). In cei peste 30 de ani de cariera academica s-a specializat in reprezentarea si punerea in scena a corpului. Aceste cercetari s-au materializat in peste 20 de lucrari de referinta pentru stiintele sociale, intre care:
• La Chair a vif, Usages medicaux et mondains du corps humain, Paris, Editions Metailie, 1993
• Du silence, Editions Metailie, 1997
• La Sociologie du corps, Presses universitaires de France, 2002
• Anthropologie du corps et modernite, Presses universitaires de France, 2005
• En souffrance. Adolescence et entree dans la vie, Editions Metailie, 2007
Doua dintre cartile sale au fost traduse si in limba romana:
• Despre tacere, Editura All, 2000
• Antropologia corpului si modernitatea. Cartier, 2009