[Creativitatea de zi cu zi] Monica Ioniță: Anxietățile mele joacă un rol important în procesul de creație și, în loc să le evit, le accept și le transform în piese de artă

[Creativitatea de zi cu zi] Monica Ioniță: Anxietățile mele joacă un rol important în procesul de creație și, în loc să le evit, le accept și le transform în piese de artă

Monica Ioniță este designer de interior și făuritoare de obiecte unice. Fondatoarea proiectului Vechi ca Nou, Monica și-a dedicat ultimii ani reutilizării în mod creativ a lemnului, cartonului și altor materiale, aducându-le la noi forme și funcționalități. Următorul ei vernisaj va fi pe 5 septembrie, în showroom-ul de pe Paris 14A, unde suntem toți invitați.

"Pentru mine, ceea ce fac a fost mereu o formă de comunicare, de transmitere a mesajelor, și am încercat să fac asta într-un mod cât mai accesibil pentru oameni", spune Monica.

Este o fire excesiv de creativă de mic copil, nu a dus lipsă de inspirație până acum. Nu urmărește pe social media oameni din domeniul ei, pentru a nu se lăsa influențată, la fel și în ce privește role models-urile, vrea să aibă drumul ei. Crede că nu există școală mai bună ca experiența proprie, cu eșecurile și succesele ei și că exercițiul zilnic este cea mai bună școală.

 

Definiția personală a creativității

Cred cu tărie în exercițiu zilnic și nu în talent. O minte antrenată în acest sens va putea fi creativă oricând.

 

Cum s-a schimbat perspectiva asupra creativității de-a lungul timpului

Nu am avut niciodată o conștientizare clară a propriei creativități. Am crezut mereu că toți oamenii sunt creativi în felul lor și nu am considerat creativitatea ca pe ceva special sau exclusiv. Pentru mine, ceea ce fac a fost mereu o formă de comunicare, de transmitere a mesajelor, și am încercat să fac asta într-un mod cât mai accesibil pentru oameni. Anxietățile mele joacă un rol important în procesul de creație și, în loc să le evit, le accept și le transform în piese de artă cu mesaje semnificative pentru alții.

 

De ce depinde creativitatea

Unul din lucrurile de care depinde creativitatea mea este provocarea. Ca să nu mă plafonez, din când în când fac câte un vernisaj public. Din momentul în care am stabilit că voi face asta, mintea mea nu se mai liniștește până în ziua deschiderii.

Mi-am dat recent provocarea asta, iar pe 5 septembrie o să am următorul vernisaj în showroom-ul de pe Paris 14A. Am ales o locație de top tocmai pentru a simți provocarea. De când am stabilit detaliile, am ajuns să creez piese speciale pentru eveniment, la care nici nu m-am gândit vreodată că le pot face și sper să reușesc să transmit prin ele ceea ce am de zis.

 

Tabieturi, shortcut-uri și rețete

Mintea mea fuge în continuu, spiralează în jurul câtorva idei, toate legate de sustenabilitate, schimbări climatice, risipă alimentară. Iar creativitatea poate veni în timp ce mă uit la un film sau fac curat și în acel moment trebuie să opresc tot, să notez detaliile și să-mi fac schița, pentru a pune în aplicare totul cât mai aproape de ce mi-am imaginat.

 

Ce a intervenit odată cu experiența

Sunt o fire excesiv de creativă de mic copil, nu am experimentat până acum o lipsă de inspirație, îmi este natural să fac asta. Pot spune că acum mă simt doar mai motivată să îmi fac mesajul mai auzit și simt că îmi este mai ușor să-l transmit, asta pentru că s-au și accelerat fenomenele legate de schimbările climatice, iar eu încă sper într-o unitate a oamenilor pentru a salva planeta.

 

Sursele de inspirație

Îmi antrenez creativitatea printr-un exercițiu constant. În fiecare zi, îmi dedic timp pentru a experimenta cu noi tehnici și materiale. Creez mici proiecte sau schițe, chiar dacă nu toate vor deveni lucrări finale. De asemenea, îmi dau voie să greșesc și să învăț din acele greșeli, considerându-le oportunități de creștere și inovare.

Sursele mele de inspirație sunt diverse și se regăsesc atât în natură, cât și în viața cotidiană. Mă inspiră peisajele naturale, formele și culorile pe care le întâlnesc în plimbările mele, dar și obiectele banale și uzuale care pot avea o nouă viață prin reciclare. De asemenea, istoria și cultura, în special tehnicile tradiționale de prelucrare a materialelor, îmi oferă un punct de pornire pentru multe dintre lucrările mele.

Pentru expoziția de la Paris 14A, sursa de inspirație am găsit-o în mine, în gândurile și sentimentele pe care le-am avut în ultima vreme. Această expoziție vorbește despre alegeri sustenabile, reciclare și dorul de vremuri mai puțin grăbite, care erau în armonie cu natura. Colecția de lămpi și vaze din papier mâché, ce are denumiri românești, completează dorul de glie.

Voi vorbi, de exemplu, despre dorul meu de bunica și, ca să reprezint asta, am încercat să pun în imagine șase tablouri, fiecare cu povestea lui. Muzica adusă de DJ Gruia unește tablourile într-un tot unitar, imersând vizitatorii în copilăria la țară, cu ajutorul unor sunete culese de artist special pentru acest vernisaj și inserate în fundalul muzical.

 

Cursuri, ateliere, evenimente care să te inspire

Sunt o persoană cu teamă de autoritate, care a suferit mult pe parcursul școlii. Am reușit să termin Facultatea de Agricultură sperând că voi convinge fermierii să oprească deșertificarea. Nu am reușit, după cum putem vedea, iar după aceea mi-a fost frică să mai intru într-o școală.

Am mai făcut diverse cursuri pentru a dezvolta noi aptitudini, ultima dată am fost la vitralii, mi-a plăcut enorm și sunt convinsă că îmi va folosi în viitor.

În rest, nu există școală mai bună ca experiența proprie, cu eșecurile și succesele ei. Exercițiul zilnic este de asemenea o școală extraordinară.

În online, urmăresc doar artiști care nu au legătură cu domeniul meu, nu-mi place să am idoli. Ba chiar scanez cu Google Lens piesele finalizate, să văd dacă s-a mai făcut ceva asemănător, de teamă să nu considere cineva că m-am inspirat. Mă inspiră starea actuală a planetei și a oamenilor, ce citesc pe internet, știrile.

 

Obstacolele creativității

Obstacole întâmpin atunci când încep să pun în practică ceea ce mi-am imaginat că voi crea. Sunt limitată de materialele pe care le am prin atelier și nu-mi place să folosesc altceva. Pentru mine provocarea supremă nu este să fac forma unui copac sau a unei ciupercuțe, ci să fac asta din materiale reciclate.

Pentru că fiecare idee pe care am avut-o într-un puseu de creație a fost notată în carnețel în cele mai mici detalii, nu simt blocajele de inspirație. Pur și simplu merg în atelier, îmi deschid carnețelul și execut ce a zis Monica creativă. Eu, la mine la muncă, îndeplinesc mai multe funcții: una de om de creație, care de obicei se combină cu cea de om de curățenie, alta de salahor, care pune în aplicare ideile creative, și alta de om de vânzări, post de pe care m-aș concedia oricând că se vede că nu o fac de plăcere.

 

AI, Social Media și creativitatea

AI-ul este o unealtă, nu ar trebui să influențeze nimic, în schimb Social Media a devenit un procent enorm din artistul de azi, din păcate. Nu ești pe Social Media, nu exiști în lumea asta. A ajuns contentul unui artist să fie influențat de trenduri, nu mai contează că omul se chinuie să facă ceva, să transmită un mesaj, acum trebuie să faci și un sincron, două, poate și niște provocări de pe TikTok, că altfel nu-ți crește vizibilitatea și nu te mai vede nimeni. Abia aștept trendurile în care să colectezi separat să fie virale, poate o să găsesc o idee, două.

 

Domeniile creative din ultimii ani

În ultimii ani, domeniul reciclării și sustenabilității a devenit extrem de creativ, chiar și prin inițiative precum vernisajele de artă din materiale reciclate. Aceste evenimente transformă deșeurile în piese de artă impresionante, sensibilizând publicul asupra importanței sustenabilității cu mesajul lor. Vernisajul din 5 septembrie, la care vă invit cu drag,  va fi de artă prin reciclare și va prezenta astfel de lucrări, demonstrând cum materialele refolosite pot fi transformate în piese artistice pline de semnificație, încurajând astfel adoptarea unor practici ecologice în viața de zi cu zi.

 

Ai un role model?

Când mă gândesc la creativitate, îi am în minte pe Kendrick Lamar, Kid Cudi și alți câțiva rapperi. Nu am role model din domeniul meu artistic pentru că mi-e teamă de influența lor și că-mi pierd identitatea creativă. Vreau să-mi scriu povestea altfel.

 

Tool-uri creative

Am atelierul plin de instrumente care au format omul care sunt azi. Flexul mi-a arătat că știu să sculptez în lemn, focul mi-a demonstrat că poate crește rezistența lemnului dacă este dozat corect. Fiecare instrument adăugat în colecția atelierului meu m-a ajutat să-mi duc creativitatea la un alt nivel. Sunt genul care încă folosește creionul și foaia când își face o schiță, dar pot spune că apelez și la Chat GPT să-mi pună diacritice le textele pe care le scriu.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Branduri

Sectiune



Branded


Related