Studiu MOCAPP: Piața Influencer Marketing din România. Peste 100 milioane EURO în campaniile cu influenceri în 2024, o creștere de 300% în trei ani

Studiu MOCAPP: Piața Influencer Marketing din România. Peste 100 milioane EURO în campaniile cu influenceri în 2024, o creștere de 300% în trei ani

Într-un context în care rețelele de socializare sunt din ce în ce mai influente în viața consumatorilor, impactul creatorilor de conținut digital crește proporțional. În acest an, mai mult de 93% dintre români petrec cel puțin o oră pe zi pe rețelele sociale, iar 21% dintre aceștia stau pe social media mai mult de 4 ore pe zi.

MOCAPP, liderul Influencer Marketing (IM) din România, a realizat un studiu detaliat al pieței românești de Influencer Marketing în parteneriat cu HypeAuditor, companie americană de analiză în domeniu. Au fost studiate 587.484 postări comerciale și 47.973 creatori de conținut din 27 de nișe. 

 

Rezultatele studiului arată o creștere semnificativă a pieței, de aproximativ cinci ori de la începutul pandemiei!

Influencerii români au de cele mai multe ori o audiență locală, formată exclusiv din consumatori din România, ceea ce îi face deosebit de eficienți pentru campaniile de marketing țintite. Această implicare ridicată a consumatorilor finali se traduce în bugete mai mari de promovare online de către companii.

România a văzut o adoptare rapidă a digitalului în ultimii ani, accelerând creșterea canalelor de marketing digital, inclusiv Influencer Marketing.

Brandurile valorifică prezența puternică a influencerilor pe platforme precum Instagram, Facebook, YouTube și TikTok pentru a ajunge eficient la publicul țintă.

 

Evoluții și tendințe

Studiul MOCAPP evidențiază evoluțiile semnificative și tendințele actuale din această industrie dinamică, oferind perspective esențiale pentru branduri și creatori de conținut. Piața de publicitate digitală din România este încă în dezvoltare în comparație cu piețele mai mature din Europa de Vest. Influencer Marketing la noi în țară crește rapid, dar a început de la o bază mai mică.

Pentru prima dată în România, avem o estimare a numărului de creatori de conținut implicați în campanii publicitare: în iunie 2024 existau aproximativ 48.000 de influenceri români activi, fiecare având cel puțin o campanie plătită pe lună. Cele mai multe campanii cu Influenceri sunt pe Instagram (unde Reels au un reach organic mediu de 85%, iar Caruselurile generează 36% din comentarii), dar TikTok vine puternic din urmă, mai ales datorită engagement-ului ridicat pe care îl vedem acolo.

În ceea ce privește brandurile, cele mai importante industrii care investesc în Influencer Marketing sunt Fashion & Retail / FMCG, Beauty & Make-up, Finance & Banking, și Gadgets & Smartphones.

 

Publicitatea cu influenceri: o strategie rentabilă

Parteneriatele cu creatori de conținut online, influenceri și vedete este profitabilă în România, având în vedere numărul mare de companii care investesc în IM (5.400+ în 2023) și evoluția pozitivă a bugetelor din agenții. Această eficiență a costurilor duce la alocarea unei părți din ce în ce mai mari din bugetul de marketing digital către campaniile cu influenceri.

Rezultatele studiului arată că totalul bugetelor estimate din IM vor trece de €100 milioane în anul 2024, o creștere uriașă comparativ cu anul 2020, când piața totală era estimată la €18-€23 milioane pe an.

La nivelul Uniunii Europene, ponderea bugetelor IM este de 4%-7% din bugetul total al pieței de Digital Marketing, în timp ce în România este undeva între 22% și 30%. Diferența vine din specificul cultural și din noutatea acestei abordări în contextul publicității.

„În 2012, când am lansat primele campanii cu artiști pe Facebook, visam la o piață românească de milioane de euro. În 2024, am depășit pragul de 100 de milioane, o cifră inimaginabilă atunci! Cererea din piață crește continuu, aducând în prim-plan mii de nano și micro influenceri care devin parteneri ideali pentru brandurile locale și internaționale”, spune Florin Grozea, CEO MOCAPP.

 

Concluzii și perspective de viitor

Numărul postărilor comerciale din Social Media pe canalele Influencerilor a crescut semnificativ, de la aproximativ 18.000 în 2020 la aproximativ 320.000 în 2024.

Dintre toate categoriile, Nano-Influencerii (creatori între 1.000 și 10.000 de followers) au un engagement de 2.5x până la 5x mai mare comparativ cu influencerii mai mari (>500.000 followers).

„Industria Influencer Marketing din România continuă să evolueze an de an, cu potențial de dublare în 2024. Cu astfel de cifre și o piață în creștere anuală two-digits, viitorul industriei IM este promițător, oferind numeroase oportunități atât pentru branduri, cât și pentru creatorii de conținut” spune Nick Baklanov, Marketing Intelligence Analyst @ HypeAuditor.

 

Importanța studiului pentru industrie

Studiul realizat de MOCAPP se dorește a fi un instrument esențial pentru toți actorii din industrie:

  • Pentru branduri, acest studiu oferă o înțelegere profundă a tendințelor de pe piață. Acest lucru le permite să aloce bugete mai eficient și să selecteze influenceri potriviți pentru campaniile lor.
  • Influencerii pot utiliza aceste date pentru a-și optimiza strategia de conținut și pentru a atrage colaborări mai avantajoase.
  • Managerii de influenceri și agențiile de PR vor găsi în studiu informații valoroase care le vor permite să negocieze contracte mai favorabile și să construiască relații de lungă durată cu brandurile.
  • Specialiștii în marketing pot profita de perspectivele oferite pentru a crea campanii inovatoare și eficiente, adaptate la specificul local și la nișă.

În ansamblu, acest studiu contribuie la creșterea transparenței în piață și la evoluția industriei, aducând beneficii tuturor participanților.

MOCAPP este cea mai mare platformă de Influencer Marketing din România, echipa noastră implementând peste 3.000 de campanii de succes în ultimii cinci ani pentru 150+ clienți din 6 țări.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Pozitii

Sectiune



Branded


Related