Cei care nu votează din lipsă de opțiuni sau resurse nu trebuie arătați cu degetul. În schimb, Codruț Baciu, Fondator Nerds & Words, nu are empatie pentru cei care pot, dar nu vor, pentru că, în general, nu le convine nimic și dau mereu vina pe alții.
Codruț merge la vot anul aceasta cu aceeași motivație ca și în alte dăți. Crede că societatea românească se mișcă într-o direcție bună și spune că, atlfel, era demult în altă țară.
Implicarea e necesară și, deși nu participă activ în politică, Codruț își îndeplinește datoria civică prin diverse activități, printre care o asociație prin care ajută copiii vulnerabili. Detalii, mai jos.
Primul vot
Mi-aduc aminte că am votat niște peneliști care au ajuns la pușcărie până la urmă. Eu aveam 18 ani, ei au luat vreo 18 luni. Cu timpul, mi-am mai reglat tirul. Nu-mi amintesc să fi avut emoții sau gânduri anume. Părinții mei votau cu liberalii, am votat și eu la fel, nu mă interesa politica neapărat, dar mă interesa să iau parte la decizii. Și acum la fel.
Raportarea la politică
Nu sunt nici implicat, dar nici pe margine nu stau. Am fost observator la vot de trei ori. Am lucrat, prin Nerds & Words, cu politicieni independenți în care cred, am o asociație prin care ajutăm (prin tenis/sport, în principal) copiii vulnerabili din mai multe comune/orașe ale României. Poate intru în politică la un moment dat, dar momentul ăla nu a venit încă. Mi-e că dezgroapă ăștia toate tâmpeniile și vede mama.
Și acuma mă cheamă poliția din când în când să le povestesc despre cum a votat nea gigi atunci, deși n-avea voie:
Motivația votului în 2024
Nu sunt mai dezamăgit sau mai entuziast decât în alte rânduri. Cred că mergem într-o direcție bună, per total, mi-e de-ajuns să știu asta, nu am nevoie de motivație suplimentară.
Puterea votului
Da, cred. Impactul fiecărui tip de alegeri e diferit, evident, însă eu unul nu fac nicio diferențiere, merg la toate.
Cauzele și efectele absenteismului
Pentru mulți, dintre un șpriț la iarbă verde și un vot, votul e moftul. Nu suntem noi, ăștia care votăm, mai deștepți. Pur și simplu, aici suntem cu societatea, sunt destui neconvinși, sictiriți, obosiți, săraci indiferent de orice, așa că își bagă pula-n el de vot. Nicio supărare. Politicienii trebuie să renunțe la șprițuri în Dubai, nu oamenii obișnuiți la alea de la Snagov.
Atitudinea față de cei care nu votează
Ah, nu văzusem întrebarea asta când am răspuns mai sus. Nu avem niciun drept să-i arătăm cu degetul pe cei care nu votează “pentru că nu au cu cine”. Mă enervează, în schimb, ăia care nu vor să voteze din principiu, de parcă ar fi mai bine așa, să n-avem habar de nimeni și de nimic în țara asta.
Ai apropiați care nu votează?
Adevărul e că nu prea am. Mai am prieteni care nu votează când sunt plecați, sau efectiv nu reușesc să ajungă, dar când pățim asta, avem remușcări. Cauza principală e că drumul de la vot până la rezultatul acelui vot e prea lung sau e suprimat complet. Cine votează vrea să vadă rezultate cât mai repede. Și cu cât ești mai în vârstă, cu atât răbdarea pentru căcaturile politicienilor scade. Dar crește cinismul, iar asta ne afectează pe toți. Dar revin și repet: lucrurile nu-s din ce în ce mai rele, ci fix invers. Eram în Malaga demult dacă nu credeam asta.
Demersuri pentru un electorat mai activ
Habar n-am. Legiuitorii și, prin extensie, partidele established nu au vreun interes ca prezența să crească. Dacă-i socotim actori raționali, prezență de 30-50% e numai bine pentru ei. Mă refer la alegeri parlamentare, de exemplu.
Energiile civice încă există, oamenii se agită, dar progresul e încă lent. Lets stay with it și-o să vedem cifre mai bune în viitor.
Exemple de campanii care au încurajat votul
:D
Foto: Nerds & Words
Un mesaj pentru ceilalți: De ce ar trebui să voteze?
Pentru că Dragnea, futu-l în gură… glumesc. Pentru că societățile înfloresc atunci când există implicare. Și sunt două categorii de oameni care nu se implică:
1. Cei care nu pot, nu au resurse, sunt obosiți și hăituiți de țara din care nu pot evada. Aici e de munca. Oamenii ăștia nu-s de blamat. Cum spunea Cheloo la o iarbă verde, când omu n-are ce pune-n farfurie, îl doare fix în brief unde aruncă o hârtie.
2. Cei care pot, dar nu vor, le pute totul, statul să facă, ONG-urile să dreagă, asociația de locatari să strângă după canișul lor. Pentru ăștia nu prea am empatie. Dacă te doare undeva de vot, e posibil să nu-ți pese nici de cum parchezi sau de cum sunt hărțuite femeile și așa mai departe, așa că fuck you per total, nu doar fiindcă nu votezi. Votul e un mic efort în direcția potrivită, la fel cum sunt mii de alte eforturi mărunte. Nu tre să votezi ca mine, votează cum vrei tu. Uite, eu visez la ziua în care o să pot vota cu PSD-ul și să vorbesc despre asta fără rușine cu tine, pe IQads.