Pentru cei de la Rubik Hub e simplu: putere înseamnă în primul rând puterea de muncă. Iar puterea de muncă e îmbinarea echilibrată între inspirație, zâmbet, creativitate și învățare. Este și momentul acela ”Aha” în care îți dai seama ce vrei să faci pe mai departe, indiferent că ai 18, 30 sau 50 de ani. Există programe și proiecte speciale pentru fiecare, spune Smaranda Băluț, storyteller Rubik Hub. Pentru oameni maturi profesional, care nu se mai regăsesc acolo unde sunt și simt că pot face ceva mai „mult”, tineri care vor sa iasă din zona de confort, antreprenorii clasici care își doresc o abordare sustenabilă asupra modelului de business, fondatorii de startupuri la început de drum, care vor să se alăture unei comunități de startup puternice. Numitorul comun este dorința de a învăța mereu, de a se dezvolta și de a da înapoi comunității.
"Avem participanți care și-au schimbat viața la 180 de grade după ce au participat în Rubikigai. Putem să dăm aici exemplul Mihaelei, care era angajată de mulți ani când a intrat în program, dar și-a dat seama cât de mult își dorește (și chiar se pricepe) să ofere consultanță financiară. Acum, Mihaela are propriul business, care a pornit de la o revelație avută în Rubikigai și a fost apoi concretizată în programul RubikEDU", spune Smaranda.
Până pe 12 aprilie sunt așteptate înscrierile în RubikEDU step_in, programul de educație antreprenorială, iar săptămâna aceasta au fost lansate și înscrierile în programul de accelerare Rubik Garage.
În seria editorială Creative Power, susținută de BT, Smaranda povestește despre oamenii care formează noua comunitate antreprenorială din România, ce energie și inspirație aduc ei în acest mediu, care sunt noile motoare care îl transformă și cum schimbă ei România prin ideile pe care au curajul de a le pune în practică.
Cu ce misiune ați pornit programul RubikEDU
RubikEDU este rezultatul unui amplu proces de validare, cu o durată de 4 ani. Astăzi este unul dintre puținele programe din ecosistemul antreprenorial românesc ce susțin tinerii care doresc să ia în considerare antreprenoriatul drept o opțiune de carieră, dar și pe acei profesioniști pregătiți și hotărâți să-și transforme ideile în startupuri inovatoare.
Printr-o curriculă clară, structurată în pași simpli, dar și prin aplicarea unei metodologii bazate pe exerciții practice, participanții RubikEDU vor deprinde într-un timp relativ scurt elementele fundamentale necesare dezvoltării unei idei într-un startup de succes.
Echipa
Din 2017, de la lansare, echipa Rubik Hub a crescut treptat, momentan fiind formată din 15 membri. Suntem toți ghidați de un set de valori comune, dar și de dorința de a crea un impact pozitiv în jurul nostru.
Pentru formarea acestei echipe, s-au luat în calcul atât diversitatea experiențelor profesionale, cât și implicarea membrilor în acțiuni sau proiecte de voluntariat.
Astăzi, echipa Rubik Hub este formată din antreprenori cu experiență, manageri de program intuitivi, ONG-iști puși pe fapte mari și creativi pasionați de inovare!
Suntem motivați să contribuim la dezvoltarea mediului antreprenorial românesc, fiind conștienți de schimbarea pe care o poate produce un program de educație antreprenorială în mentalitatea sau în parcursul profesional al unui tânăr.
Călătoria antreprenorială pe care Rubik Hub o propune astăzi tinerilor a pornit de la nevoile pe care noi le-am identificat în comunitățile antreprenoriale. Am plecat de la premisa că mentalitatea celor foarte tineri poate fi ușor influențată, însă treptat am sesizat că și mulți tineri profesioniști își doresc să adopte mentalitatea de startup sau își doresc să-și descopere și să-și aprofundeze abilitățile antre/intraprenoriale.
Astfel, prin intermediul programelor educaționale și cu sprijinul comunității de mentori, Rubik Hub te poate ajuta, indiferent de etapa în care te afli:
- Am creat Rubikigai, din dorința de a-i ajuta pe tineri să-și identifice mai bine valorile și să-și definească mai clar pasiunile ce îi pot îndruma spre o carieră antreprenorială.
- Am regândit RubikEDU, structurat pe 3 piloni, fiecare cu o curriculă specifică, adaptată la publicul țintă:
- RubikEDU Ideation Bootcamp, pentru elevi și studenți
- RubikEDU step_in, pentru tineri cu idei, dar indeciși asupra alegerii unei cariere antreprenoriale – la care sunt deschise înscrierile până pe 12 aprilie
- RubikEDU _start, pentru tineri cu idei, hotărâți să-și transforme ideea într-un startup de succes
- Continuăm să sprijinim startupurile early stage prin programul de accelerare Rubik Garage
Aceste programe pot fi accesate individual sau în echipă. În funcție de etapa în care ești, poți intra în cel ce ți se potrivește cel mai bine. Iar dacă ești chiar la început de drum, poți parcurge întreaga călătorie antreprenorială alături de Rubik Hub, de la procesul de autodescoperire, până la prima investiție.
Cele 3 programe de sine stătătoare (Rubikigai, RubikEDU și Rubik Garage) nu ar exista fără activitățile complementare pe care le facem și care ne ajută să ne ducem misiunea la bun sfârșit: îi conectăm pe fondatorii din comunitatea noastră de startup cu investitorii ce i-ar putea ajuta să treacă la nivelul următor, colaborăm cu alte comunități și ecosisteme de startup din lume și îi inspirăm pe cei ce ni se alătură prin intermediul întâlnirilor specifice pe care le organizăm.
Firesidechat cu Sebastian Gabor, CEO Digitail
Educația antreprenorială
RubikEDU este primul program de educație antreprenorială dezvoltat de echipa Rubik Hub. A fost prima dată lansat la începutul anului 2018, în parteneriat cu universitățile din Regiunea Nord Est, considerând că studenții sunt cei care au cea mai mare nevoie de o astfel de abordare.
Prima provocare pe care am întâmpinat-o a fost interesul scăzut al studenților. Am încercat să ne adresăm cât mai multor tineri, pentru a crea un impact cât mai mare și pentru a ne atinge mai ușor obiectivul măreț, acela de a schimba mentalități.
Însă… nu am luat în calcul interesul studenților pentru note… Deși a fost promovat ca un program extracurricular, mulți considerau că participarea la RubikEDU poate aduce beneficii în catalog. Când am identificat problema aceasta, am micșorat grupele și am schimbat criteriile de selecție, iar rezultatele nu au contenit să apară.
În același timp însă, am considerat că am putea extinde publicul țintă, așa că am decis să ieșim din universități și să-l promovăm tinerilor care doresc să ia în considerare antreprenoriatul drept o opțiune de carieră.
A fost o decizie bună, pentru că astfel am reușit să atragem participanți direct interesați de dezvoltare personală și profesională, tineri talentați, cu idei extraordinare!
RubikEDU este în primul rând un program susținut de întreaga comunitate Rubik Hub. Acest lucru presupune întâlniri inspiraționale cu fondatori de succes, sprijin și discuții deschise cu mentori cu expertiză în diferite domenii profesionale și acces la resurse valoroase.
Tinerii care participă la aceste programe
Majoritatea celor care se înscriu la RubikEDU sunt genul de persoane care vor să iasă din zona de confort, care știu și cred că pot aspira la mai mult. Văd RubikEDU ca pe o bună oportunitate de învățare și sunt motivați să participe și datorită structurii programului, ce oferă multă claritate, o introducere bine definită în mentalitatea de startup și ce pune foarte mult accent pe procesul de validare.
Primii pași în antreprenoriat
În primul rând, trebuie să menționăm că în programul Rubikigai nu vin antreprenorii, ci acei oameni maturi din punct de vedere profesional, care nu se mai regăsesc acolo unde sunt, simt că pot face ceva mai „mult”, ceva care să le aducă sens, dar nu știu exact ce și, mai ales, cum. Dacă ne-am imagina călătoria antreprenorială completă pe care o oferă Rubik Hub prin programele organizate, am vedea Rubikigai chiar la începutul acestei călătorii, când potențialul viitor antreprenor este încă în etapa de autodescoperire, care îl ajută mai apoi să construiască ceva în acord cu sinele său autentic.
Exact cu această nevoie menționată mai sus vin participanții în program, de a se redescoperi, de a-și (re)defini viziunea, misiunea și valorile, astfel încât să-și dea seama apoi spre ce să se îndrepte și cum să facă primii pași pe noul drum. Un astfel de proces nu e ușor, ține mult de cât timp investește fiecare în propriul proces de autodescoperire. Obstacolele diferă mult de la persoană la persoană, tocmai pentru că este vorba despre un proces de introspecție. Ce am văzut în schimb este nevoia a cât mai multor oameni de a „trage frâna de mână”, după 15-20 de ani de muncă, și să se gândească ce vor cu adevărat.
O parte din mentorii comunității Rubik Hub la Startup Spinner Makeathon
”Aha” Moment
Povesteam mai sus despre cum participanții Rubikigai sunt oameni maturi, care nu-și mai găsesc locul acolo unde se află din punct de vedere profesional și sunt gata să pornească într-o călătorie de autodescoperire. De fiecare dată când o persoană din program are un „aha moment”, când înțelege de ce face ceea ce face, ne confirmă că aducem cu adevărat valoare.
Avem participanți care și-au schimbat viața la 180 de grade după ce au participat în Rubikigai. Putem să dăm aici exemplul Mihaelei, care era angajată de mulți ani când a intrat în program, dar și-a dat seama cât de mult își dorește (și chiar se pricepe) să ofere consultanță financiară. Acum, Mihaela are propriul business, care a pornit de la o revelație avută în Rubikigai și a fost apoi concretizată în programul RubikEDU.
Ce energie & idei aduc noii antreprenori
În programele noastre ajung mai multe categorii de participanți: cei care doresc să înceapă sau sunt în plin proces de autodescoperire și vor să înțeleagă dacă valorile și pasiunile lor îi pot conduce spre o carieră antreprenorială sau intraprenorială; avem tineri dornici să își ofere mai multe oportunități și care vor să descopere principiile de funcționare ale unui startup; tineri cu idei, unele inovatoare, altele nu, care doresc să învețe pașii esențiali cu ajutorul cărora pot transforma aceste idei în startupuri de succes; antreprenorii clasici, cei care au dezvoltat sau vor să dezvolte așa numitele lifestyle businesses, dar care își doresc o abordare sustenabilă asupra modelului de business ales; fondatori de startupuri la început de drum (așa numitele early stage startups), care vor să se alăture unei comunități de startup puternice, din dorința de a-și maximiza oportunitățile de dezvoltare, prin prisma conexiunilor, a resurselor și a evenimentelor specifice.
Iar numitorul comun al acestor oameni minunați ce decid să ni se alăture este susținerea nemărginită a mentorilor comunității Rubik Hub. Sunt acei profesioniști desăvârșiți, cu experiență sau expertiză în varii domenii, care au ajuns în acel punct minunat al vieții în care au decis că este momentul să… dea înapoi! #GiveBeforeYouGet – așa cum spune și una dintre valorile care ne definesc.
Ce ați învățat de la oamenii programelor Rubik
De la oameni noi învățăm în fiecare zi! Personal, mi se pare extraordinar să am oportunitatea de a descoperi atâta potențial într-o comunitate relativ tânără! Dar și mai extraordinar este faptul că de multe ori suntem părtași la evoluția potențialului. Și realizezi că ceea ce părea a fi o idee năstrușnică acum un an, astăzi este un startup evaluat la 500.000 euro!
Am avut elevi cu o mentalitate extrem de matură și o capacitate extraordinară de dezvoltare și am avut adulți de 45+ care au decis că vor să se redescopere și să creeze impact pozitiv în jurul lor.
Surprizele plăcute sunt la tot pasul în comunitatea Rubik Hub și suntem recunoscători pentru asta!
Provocările din 2022
Pe 24 februarie am decis să spunem stop. Atrocitățile din Ucraina ne-au copleșit și timp de o săptămână ne-am îngăduit să ne canalizăm atenția asupra oferirii unui alt tip de ajutor. Fiecare membru al echipei Rubik Hub este implicat într-un fel sau altul în alte proiecte și fiecare își canalizează cu succes energia și spre pasiunile ce îl definesc. Iar până acum am reușit să menținem un bun echilibru între viața privată și cea profesională, făcând față cu brio pandemiei.
Anul 2022 pentru noi înseamnă claritate. Avem o călătorie antreprenorială bine structurată, un calendar deja destul de încărcat și o comunitate de mentori deschiși să ne susțină!
Căutăm în permanență să atragem oameni noi în comunitatea Rubik Hub, resurse pentru cei ce ne trec pragul și parteneriate sau colaborări relevante pentru activitatea noastră.
Inspirația ne-am luat-o întotdeauna de la cei ce ne înconjoară, de la acei fondatori care au ajuns să aibă succes din cauză că nu au reușit să doarmă liniștiți până nu au realizat ceea ce alții credeau că este imposibil!
Cum s-a schimbat mediul antreprenorial în România
Acum 7-8 ani aproape că nu existau comunități de startup în România. Mentalitatea antreprenorilor a început însă să se schimbe, mulți fiind inspirat de modelele de succes din alte țări.
Partea bună este că s-au născut foarte multe inițiative ce sprijină viitorii antreprenori, prin diverse programe educaționale sau resurse și instrumente specifice.
În paralel, s-au dezvoltat și multe soluții financiare pentru cei cu idei inovatoare, s-au dat legi în acest sens și ecosistemul antreprenorial Românesc astăzi poate fi comparat cu cele din vestul Europei. Mai avem foarte multe aspecte de pus la punct, dar cred că suntem pe drumul cel bun.
În continuare, lipsa unei bune colaborări este ceea ce ne trage înapoi.
Ce înseamnă pentru voi putere
Putere de muncă. Adică zâmbetul fain de pe buze când intrăm dimineața în Rubik Hub și sentimentul plăcut pe care-l resimțim pe umeri la final de zi. E o mare responsabilitate educația tinerilor și o luăm cât se poate de în serios.
Avem nevoie de putere pentru a ne duce misiunea la bun sfârșit, cu același entuziasm cu care am început. Piedici sunt la tot pasul, însă rezultatele de multe ori ne copleșesc! În cel mai fericit mod!
Cum putem da putere României
Aici nu pot decât să-mi spun părerea personală. Pentru mine, România este ca un pre-adolescent timid, cu un mare potențial, dar forțat să învețe într-o școală dintr-un mic oraș de provincie, cu profesori plictisiți și determinați să urmeze până în pânzele albe curricula stabilită… Acestui tânăr i-aș da opțiuni, i-aș deschide uși, i-aș spune că este minunat să încerce orice-i trece prin cap, chiar și cu… sau mai ales cu riscul unui eșec. Pentru că din greșeli noi învățăm și greșelile sunt cele ce ne pot da autonomie, încredere de sine sau determinarea de a continua.
La Rubik Hub dăm putere României prin determinarea noastră de a contribui la dezvoltarea ecosistemului antreprenorial românesc. Facem acest lucru în primul rând prin programele educaționale pe care le dezvoltăm și implementăm și, în al doilea rând, prin conexiunile pe care le dezvoltăm, cu oamenii ce ne împărtășesc viziunea și valorile.
Puterea de a crea. Puterea de a merge mai departe. Puterea de a te ridica, de a găsi resurse noi, de a depăși limitele. Puterea de a inova. Puterea e de multe feluri, dar în centru are ceva comun: acel motor care transformă lucrurile, energia care le face posibile. În seria Creative Power, realizată in parteneriat cu BT, vorbim cu acei oamenii care, prin business-urile create, inspirația și determinarea lor, dau putere celorlalți, comunităților din jur și, împreună, dau putere României.
Poveștile celor care dau putere și încredere României.