Chiul creativ la bere in Energiea

Dupa o zi in care deadline-urile si sesiunile de feedback par interminabile, toata lumea iese la bere. Noul loc in care ne adunam e Energiea, unde mi-am dus prima oara prietenii fara sa stiu exact sa le explic de ce imi place acolo. Am aflat apoi ca nu era nici bar, nici terasa, nici club, desi imbina cate putin din toate astea sub denumirea de stabiliment de informare si experiement urban provoked by Grolsch.
E un pub si un hub urban in care se simte influenta designerului Cristian Corvin care a mai asezat lucrurile la locul potrivit si in Atelierul Mecanic, Papiota, The Institute si Laboratorul de Cocktailuri.

 

Istoria unui loc cool
Desi arata vintage-cool, locul are o istorie pe bune, nu fabricata. Construit in 1913, locul a avut de doua ori rolul de tipografie numindu-se Stabiliment de Arte Grafice Energiea, devenind pe parcurs croitorie, sosonerie, ceasornicarie, bacanie si cafenea. Imi si imaginez burghezii mustaciosi din micul Paris care se adunau la colt la Brezoianu asa ca si noi, cu diverse lucruri de 'printat' sau cafele de baut. Dupa razboaie, parterul cladirii s-a transformat in restaurantul Trocadero, in care imi imaginez ca se perindau nume de vaza ale urbei. Dar comunistii au crezut ca suna prea occidental si l-au redenumit neaos Ciocarlia, urmand ca in anii '80 locul sa se transforme intr-o simpla cantina a Ministerului de Interne ce ocupa cladirea de vis-a-vis, Vama Postelor pe vremuri.

Poate mai stiati locul pentru ca din 2000 a functionat aici un bar englezesc - Whispers. Anul trecut Grolsch, brand la randul lui cu istorie de 400 de ani in spate, care e bun prieten cu creativitatea si tinerii nonconformisti atrasi de arta si experiemente urbane, a mai dat o sansa locului, lansandu-l sa-si afiseze cu mandrie partile de care i-a fost drag in trecut si sa fie si tipografie si restaurant/bar in acelasi timp. Desi urmele din timpul bombardamentului din 7 mai 1944, ale incendiului si mineriadelor din 1990 sunt si acum vizibile pe stalpii din zona barului, locul parca a inviat. Aici au loc ateliere, expozitii, workshop-uri sau dezbateri din domenii creative - arte vizuale, teatru, film, literatura, muzica, gastronomie, jurnalism, antreprenoriat, responsabilitate sociala sau fashion.

Dar daca nu vreti sa mai dezbateti nimic, ci pur si simplu sa va relaxati dupa o zi obositoare, la Energiea gasiti o bucatarie contemporana, cu preparate "house made", care merg bine cu muzica disco, funk, electro, indie sau alternative.

Experimentul urban "abandonarea biroului"
Pentru ca din ce in ce mai multi creativi veneau in bar sau la terasa dupa orele de program sau in weekend-uri, Energiea s-a gandit sa isi adapteze spatiul la cerintele si profilul consumatorului. Daca in mall faceti un popas pentru ca ala mic sa-si consume entuziasmul in bilute colorate si topogane, la Energiea va puteti da ideile in leagan. Pentru ca intre o bere si o portie de paste mereu vine cate o idee buna si uneori nu mai intelegeti ce ati scris pe servetel, Energiea pune la dispozitie un spatiu de brainstorming ca in visele celor mai creativi dintre noi. Etajul 1 se transforma astfel in table virtuale pe care poti sa scrii sau sa desenezi cu ajutorul unui point-draw pen si poti sa-ti permiti sa uiti trusa de gadget-uri acasa pentru ca vei gasi aici un proiector interactiv, iPad-uri, microfoane, sistem-audio si imprimanta-xerox.

De multe ori creativitatea se arata mai greu in aceeasi sala in timp ce tu stai pe acelasi loc si lumina pica la fel ca si la brainstormingul trecut. Am crezut intotdeauna ca e bine s-o surprind si sa iesim cat mai des din agentie sau din birou. Mai ales ca acum va puteti face rezervarile online pe energiea.ro. Localul e deschis de duminica pana joi, de la 15:00 – 01:00, si de vineri pana sambata, de la 15:00 pana la ultimul client. Insa in caz de brainstorming urgent si daca v-ati facut programarea cu cel putin o zi inainte, se poate deschide si de la 12:00 ca sa aveti timp sa dezvbateti pe indelete.

N-am crezut pe cuvant ca Energiea e chiar locul in care se aduna undele creative si se pun pe hartie ideile, asa ca am vrut sa fim primii care testam potentialul creativ al locului. Ne-am luat tiptil bagajele si am plecat de la birou in privirile invidioase ale colegilor. Ne simteam ca atunci cand chiuleam cu gasca in liceu, desi acum nu eram nici pe departe la fel de rebeli ca atunci si ne duceam sa ne facem treaba. Stiti ca va pregatim o noua editie ADfel in saptamana 13-19 august, asa ca am profitat de spatiu pentru a veni cu idei de promovare. Ca in orice sesiune de brainstorming, am inceput cu o portie de procrastinare – touch table-ul din centrul barului are atat de multe jocuri care par magice incat nu te poti opri. Mai ales cand o echipa de 7 colegi surmenati le abuzeaza.

Dar poate joaca noastra n-a fost pura procrastinare, ci o metoda misto de a da drumul la creativitate. Am adaugat apoi o bere rece si gandurile parca incepeau sa se lege. Ca la orice brainstorming, au fost momemente de "bai, gata stiu, facem asta!", dar si momente in care fiecare tinea cu ideea lui si o aplauda ca la o cursa de cai; momente magice in care cu totii intelegeam o idee si o exemplificam cu iPad-ul din dotare, dar si momentul in care am hotarat ce idee va supravietui si pe care o aruncam definitiv. Ce ne-a uimit e ca la Energiea spatiul de brainstorming nu e delimitat clar de restul locului, ci e practic peste tot. Pentru ca oricunde in bar poti gasi un gadget mobil sau un proiector interactiv suficient de mare, evident, dupa ce te-ai jucat destul de mult la touch table (si e greu de spus cand e prea mult).

 

Au iesit cateva directii misto pe care planuim sa le continuam tot in Energiea. Minuta am tinut-o pe suportul de farfurie dotat cu loc de insemnari creative, pentru ca servetelul e deja prea mic si prea demodat pentru creativitatea noastra. Venim si data viitoare sa gasim executii creative de pus prin oras.
 
 

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Companii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related