Se întâmplă des ca antreprenorii sau marketerii fără experiență să aibă în fața lor sarcina de a lansa o campanie PPC și preferă să o seteze singuri chiar dacă nu au experiență. În cazul promovării pe Facebook, de obicei click-ul pe butonul de Boost Post rezolvă problema, cu toate însă că lansarea unei campanii nu se rezumă de obicei doar la un simplu boost. Pe Google Ads, însă, juniorii se lovesc de un impediment, întrucât îl văd ca pe un mecanism foarte complex cu mulți termeni și setări neclare. În acest articol vreau să aduc puțină claritate asupra setărilor și să ofer câteva trucuri care ar putea ajuta la simplificarea procesului de setare a unei campanii și implicit la economisirea resurselor de timp și buget.
Pentru început, când creezi o campanie nouă, Google Ads îți va solicita să selectezi obiectivul campaniei: Sales, Leads, Website Traffic, Product and brand consideration, Brand awareness and reach, App promotion și Local store visits and promotions. Sunt multe de povestit despre fiecare, însă mă voi opri în a alege cel mai comun obiectiv, și anume cel de Trafic. Ulterior, trebuie să te decizi asupra tipului de campanie de care ai nevoie, din totalul de 6 disponibile: Search, Display, Shopping, Video, Smart și Discovery. Pe același principiu, pentru acest proces demo vom selecta cel mai popular tip de campanie, și anume Search - pe scurt, anunțurile care apar în pagina de rezultate Google.
Odată ales tipul campaniei, recomand ca principiu general să păstrăm bifată doar secțiunea de Search network, întrucât selectarea afișării reclamelor în Display network poate consuma un buget suplimentar fără a genera beneficii semnificative sau relevante.
În pasul următor va trebui să configurăm setările de locație. Este foarte important să înțelegem cui ne adresăm, întrucât de obicei primul reflex este acela de a selecta „toată țara”, fără a lua în considerare că publicul nostru țintă nu se află peste tot. Spre exemplu, dacă businessul nostru este un atelier de rochii din Călărași, ar trebui să mă asigur că nu-mi voi afișa anunțurile și în Oradea.
Un alt element important este tipul de targetare, în special pentru că anunțurile de Search nu vor fi afișate doar persoanelor aflate în locația aleasă, ci și celor care sunt interesați de acea locație. Spre, exemplu, asta înseamnă că dacă avem o campanie dedicată pentru orașul București, cineva din Timișoara ar putea vedea anunțul dacă va căuta sintagma alcătuită din „cuvântul cheie principal” + „bucurești”. Așadar, dacă ne dorim să țintim doar persoanele care nemijlocit se află sau vizitează des locația București, trebuie să selectăm mereu target „Presence” nu și „Interest”.
Ce strategie de licitare selectez pentru început?
În principiu, există 3 tipuri de strategii:
- Manuală
- Semi-automată
- Automată
Licitația manuală permite gestionarea prețului achitat pe click pentru fiecare cuvânt cheie adăugat în grupul de anunțuri. Ea îmi oferă controlul absolut asupra costurilor, însă presupune și mai multă atenție în configurare și monitorizare comparativ cu celelalte metode.
Strategia Semi-automată este optimizatorul de conversie pentru licitația manuală. Practic, eu indic sistemului prețul maxim pe care sunt dispus să îl plătesc pentru click și algoritmii Google ajustează prețul în licitație când se așteaptă ca respectiva căutare să genereze o conversie.
Strategiile Automate reprezintă procesul de licitație care mă eliberează de optimizarea manuală și are ca scop creșterea obiectivelor de performanță. Majoritatea specialiștilor activează și recomandă acest tip de strategie în campaniile pe care le setează, însă este important de menționat că pentru a fi eficiente, ele au nevoie de un set de conversii deja setate în cont și de un istoric de date în campanii.
Recomand ca la prima campanie de tip Search să fie folosită strategia de licitare manuală pentru a avea mai mult control asupra campaniei, mai ales că la început campania necesită mici optimizări pentru a găsi echilibrul perfect între bugetul disponibil și obiectivul propus.
Atenția la detalii și alocarea timpului necesar îți poate economisi din timpul optimizării ulterioare a campaniei și ajută la atingerea mai rapidă a obiectivelor.
_______________________
Dinu Cheptea - PPC Specialist la Kooperativa 2.0