[Crypto-artă] Vlad Dumitrescu: Inca e foarte putina lume in zona nft-urilor, iar faptul ca nu exista o reglementare clara a cryptomonedelor face ca acest spatiu sa fie un paradis

[Crypto-artă] Vlad Dumitrescu: Inca e foarte putina lume in zona nft-urilor, iar faptul ca nu exista o reglementare clara a cryptomonedelor face ca acest spatiu sa fie un paradis

Când a auzit pentru prima dată de lucruri precum Non-fungible token, blockchain și token, Vlad Dumitrescu a avut o reacție care e foarte familiară pentru mulți dintre noi când vine vorba de subiectul ăsta: a dat cu „seen”. După niște research în zona NFT, a înțeles că e un domeniu cu un potențial enorm, așa că s-a pus pe treabă. În călătoria lui cu desenul, Vlad a fost autodidact. După o carieră de succes în sport, a simțit că e timpul pentru o nouă provocare. Așa s-a întors la pasiunea pe care o avea de mic și, după ce și-a perfecționat skill-urile, a creat pagina Illustrescu unde împarte cu publicul viziunea lui artistică.

Intr-adevar, hype-ul este pe NFT-urile care se vand cu sume enorme, dar in acelasi timp acele NFT-uri sunt ca un Ferrari in lumea reala, daca vorbim de colectiile BAYC sau PUNKS, daca cumperi un NFT acolo e ca si cand ai intra intr-un club exclusivist care iti deschide anumite usi.

NFT-urile sunt privite de mulți ca o metodă de a te îmbogați ușor și sigur. Vlad e de părere că, deși există un potential enorm în mediul crypto, nimeni nu îți garantează că arta ta va prinde și va deveni virală. Pentru el, procesul creativ prin care trece nu se schimbă, indiferent dacă vorbim de arta “convențională” sau digitală. Mai multe despre primele încercări, ce presupune colecționarea de NFT-uri și lucrările marca Illustrescu am vorbit în rândurile de mai jos.

 

Despre tine

Salut! Sunt Vlad, dar lumea ma stie drept Illustrescu, un pic despre mine…

Contextul poate fi putin ciudat fiindca parcursul meu in zona artistica nu este unul obisnuit. De mic mi-a placut sa desenez si mereu am fost fascinat de zona, dar in timp ce am crescut am descoperit sportul, baschetul mai ales. Am performat in baschet aproape 20 de ani, dupa ceva titluri nationale, o promovare in prima divizie si cateva turnee sub nationala tarii, pur si simplu simteam ca am destul timp la dispozitie sa mai invat ceva, sa dezvolt un skill pentru viitor. Asa am inceput sa fiu autodidact si sa invat mai bine si mai bine sa desenez, aici m-a ajutat enorm de mult si faptul ca am terminat o facultate de inginerie, practic puteam sa fiu logic, organizat, sa stiu ce sa invat si cum sa invat. Ulterior am inceput sa ma expun in social media in RO si usor-usor am creat acest brand sub care creez, si anume Illustrescu.

 

Relatia dintre arta si social media

In ultimul timp tind sa cred ca arta si social media se inteleg din ce in ce mai putin, fiindca e o presiune enorma de a produce, cel putin in social media. Ca artist este dificil sa produci 4, 5, 6 piese de content pe zi, dar totusi cred ca artistii sunt apreciati pentru ceea ce creeaza si sentimentele care le evoca piesele lor. Comunitatea mea e una stabila, care sustine tipul artistului mereu in dezvoltare si explorare, reactioneaza foarte bine la arta, dar pe langa asta momentele in care “dai din casa” si le arati cum se fac anumite lucruri, fie ca vorbim tehnic sau business. Altceva ce observ, este ca oamenii apreciaza naturaletea, sa fii tu asa cum esti zi de zi.

 

Sursele tale de inspiratie

Pentru un artist cred ca orice il inconjoara poate fi o sursa de inspiratie, cel putin asa functioneaza in cazul meu. Cred ca aceasta gandire te ajuta foarte mult sa creezi si in acelasi timp sa-ti upgradezi biblioteca vizuala, locul unde tii toate asseturile. In momentul de fata ma inspira foarte mult Pascal Blanche, Genndy Tartakovsky omul din spatele Samurai Jack/PRIMAL si toata echipa din spatele seriei League of Legends - Arcane.

 

Cand ai auzit pentru prima data de NFT

Cand am auzit prima oara, cred ca am dat un “seen”. Doar dupa ce am vazut ca se repeta acest NFT si dupa ce mi-a fost putin explicat termenul cat sa-mi aprinda interestul, abia dupa am vazut potentialul si am inceput sa fac research pe tema asta.

 

Cum ai ajuns in spatiul crypto-artistic

Am auzit la inceputul anului 2021, cand un prieten din zona crypto imi tot arunca termenul NFT pe masa. Ulterior dupa ce am facut un research sa inteleg zona, sa-mi dau seama cum functioneaza si care sunt avantajele/dezavantajele ei, am “mintuit” primul meu NFT undeva in februarie, never stopped since. In primul rand cand vorbim de colectionat in zona NFT, trebuie sa avem in vedere ce se colectioneaza. Poti colectiona arta intr-adevar, dar exista niste costuri destul de mari, eu personal am cateva piese mai mici ale unor artisti. In acelasi timp alt tip de a colectiona sunt proiectele care iti aduc ceva utilitate daca cumperi nfturile lor, loc unde am colectionat mai mult.

 

NFT pe limba bunicilor

Nu le-as explica, i-as chinui prea mult. Dar poate o explicatie simpla ar fi sa le spun ca am posibilitatea sa-mi semnez lucrarile ca original si in spatiul online, sa atasez acest “token” ca o semnatura pe o lucrare digitala.

 

Prima incercare si de ce-ul din spatele ei

In primul rand potentialul pe viitor si faptul ca putem ca artisti digitali sa aratam care e originalul, unde e, al cui a fost, cu cat s-a vandut, practic prin acest token avem o istorie clara a ce se intampla cu arta noastra, plus putem avea royalties based on future sales.

Prima incercare a fost un fail, dar un fail de care avem nevoie pentru a invata si a continua. Evident lucru care m-a facut sa merg mai departe au fost reactiile din partea spatiului crypto, vanzarile si posibilitatiile pe viitor.

 

Traseul de la idee la NFT

Procesul meu creativ pleaca mereu de la o idee generala, apoi ca sa imbrac frumos si sa dezvolt acea idee practic imi caut inspiratie si fac research. Ulterior ajung la partea de mazgalit, practic incerc sa-mi pozitionez ideea intr-o compozitie si sa gandesc cat mai multe ipostaze sau versiuni, nu stau niciodata mai mult de 3-5 minute per versiune. Dupa ce am aceste multe versiuni, incerc sa-mi dau seama care e cea mai potenta din punct de vedere vizual si merg mai departe in a rafina schita, care trece prin 3-5-7 versiuni pana ajunge la schita finala. Apoi practic e simplu doar trec la partea de fabricatie, in care creez produsul final, contur, base color, shading, ambient si ceva post productie in Photoshop.

 

Crypto-arta & arta “conventionala”

Procesul creativ nu difera absolut deloc, fiindca tot trebuie creat ceva, personal urmez aceasi pasi. In momentul de fata e un potential enorm in mediul crypto pe diferite platforme, dar la fel ca si in mediul conventional, s-ar putea ca arta ta sa prinda si sa fii viral sau sa nu prinda din prima. *Din punctul meu de vedere, e un nou marketplace pentru artisti, dar spre deosebire de restul trebuie sa faci putin research inainte sa intri in el.

 

NFT fara research in industria tech

Nope, nu prea poti fiindca te expui si poti sa pierzi foarte multi bani. Vorbim de niste tehnologii blockchain, iar pentru fiecare blockchain in parte sunt diferite tehnicalicati. Mai pe scurt orice interactiune cu blockchainul costa bani, fie ca tu vrei sa cumperi, sa vinzi, sa listezi, sa transferi etc. Toate interactiuniile in blockchain sunt reglementate de gas fees care fluctueaza in functie de cerere. Si uite asa v-am spus doar 2 lucruri care, daca nu stii cum functioneaza, te expui unor riscuri. Altceva de spus este ca: da, este crypto, da, este volatil si da, nu trebuie sa arunci cu bani inspre in speranta ca maine esti milionar.

Cum se spune in zona DYOR - DoYouOwnResearch before getting into it.

 

De ce crezi ca NFT-urile au devenit atat de valoroase

Fiindca e ceva nou, fiindca implica elementul de gratification, fiindca implica partea de social si de utilitate. Cred ca astea ar fi unele din motive. Dar pe langa…

Nu exista mass adoption in momentul de fata, inca e foarte putina lume in zona nft-urilor , iar faptul ca nu exista o reglementare clara a cryptomonedelor face ca acest spatiu sa fie un paradis ca sa ma exprim corect.

Intr-adevar, hype-ul este pe NFT-urile care se vand cu sume enorme, dar in acelasi timp acele NFT-uri sunt ca un Ferrari in lumea reala, daca vorbim de colectiile BAYC sau PUNKS, daca cumperi un NFT acolo e ca si cand ai intra intr-un club exclusivist care iti deschide anumite usi.

Cred ca pentru a rapsunde la interbarea asta e nevoie de o discutie mult mai lunga.

 

Evolutia NFT in viitor

Eu o vad in bine, sa devina un tool prin care tu ca artist digital sa iti poti face treaba in relatia cu clientii, sa iti poti vinde arta in relatia cu colectorii si sa nu-ti mai faci griji de cum e utilizata arta ta dupa ce o cedezi.

 

Publicul de arta conventionala & colectionarii interesati de arta crypto

Undeva in vara anului trecut am vazut si in RO, galerii conventionale care au gazduit licitatii pentru NFT-uri, eu cred ca publicul nu ar trebui sa fie diferentiat, pana la urma cumperi tot arta, fie ca o expui ca un produs fizic, fie ca o expui ca un produs digital. Reactiile au fost foarte bune, au primit bine artworkurile mele si m-au impins sa ma dezvolt, sa cresc si sa creez incontinuare.

 

Cum poate cineva sa cumpere un NFT creat de tine

Pai in primul rand ar trebuie sa ma urmareasca pe Twitter unde postez cel mai mult si relevant in zona de NFT si dupa, daca vor sa cumpere ceva anume, se pot duce pe marketplaceurile unde am disponibile artworkuri si sa cumpere acel ceva ce rezoneaza cu ei.

 

NFT-ul in Romania

Nu cred ca valorificam NFT ul la adevarata valoare, cel Putin in RO din ce vad/simt eu pana in momentul de fata majoritatea il vad ca pe un lucru care ar putea face multi bani repede, ceea ce e gresit.

 

Artisti din mediul NFT care te inspira

Alti artisti din RO care ma inspira in zona de NFT makers ar fi Victor Fota, Raluca Bararu, Duajisin, Andra Popovici, Tammy, Eurosadboy, Wanda Hutira.

 

Proiectele de care esti cel mai mandru

Sunt mandru de tot ce creez fiindca ma reprezinta, dar colectia care a vandut primul NFT cred ca are un loc special si anume NFT Gods, care poate fi gasita pe Foundation. NFT-urile inca disponibile se gasesc pe KnowOrigin, Crypto, Foundation.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Sectiune



Branded


Related