Sa te trezesti cand vrei tu. Sa ai tot timpul. Sa lucrezi spontan. Apoi, sa te loveasca realitatea. Asta e freelancereala. Si dupa ce te maturizezi, ajunge sa conteze cand te trezesti, cum manageriezi timpul si devine posibil sa lucrezi spontan, dar bine planificat. Astea sunt upgrade-urile pe care le-a facut Andreea Irimia, communication freelancer & micro-influencer, de cand a ales acest drum. Si le spune si altora, care inca stau pe ganduri:
“Sfatul e sa-si asculte instinctul, ca el stie cel mai bine. Cu un calcul de risc, desigur, si cu un plan (sau un semi-plan) facut. E clar o iesire din confort si se poate simti ca o aruncare in gol, dar de cele mai multe ori, din situatii de genul asta ies cele mai misto chestii.”
In acest paragraf ar fi urmat o descriere a Andreei, dar am gasit cover-ul ei de Facebook, care spune multe despre ea si despre ultimul ei an – cu hashtagul ‘incerc lucruri noi si misto ca sa-ti arat cat de misto e viata’.
Regasiti colajul mai jos, undeva prin povestea ei. Si uite-asa, am facut un teaser pentru o viata de freelancer, cea despre care am auzit ca se poate munci din masina, din parc, din restaurante, de pe plaja, de pe munte. Iata povestea, asa cum e ea.
Inainte de freelancing
Timp liber? Ce-i ala? Si inainte de freelancing eram la fel de agitata ca si pana acum. Am lucrat peste 10 ani in agentii de publicitate si cred ca acolo rezisti doar daca esti mutitasking si iti place diversitatea. In contextul asta, eram, deci, o angajata tipica, daca exista asa ceva in agentii, cu singura diferenta ca pornisem de cativa ani si un “side hustle” in paralel, o platforma de promovare a miscarii si a unei vieti sanatoase - Think Healthy. Acolo se ducea (si inca se duce) si timpul meu liber, dar asa am descoperit ca timpul liber e mai misto cand nu e chiar liber-liber.
Declick-ul
In capul meu luasem decizia cu mult inainte. Pardon, cochetam cu ideea de mult, dar erau multe ezitari: dar cum fac bani, dar stabilitate, dar mie imi place sa stiu cand imi vin banii in fiecare luna, dar de unde imi iau proiecte, etc, etc.
E o poveste foarte amuzanta cu declick-ul, pentru ca a fost un declick intr-adevar, chiar daca a trebuit sa imi dau demisia din locul in care lucrasem 7 ani, sa ma duc in alta agentie, doar ca sa-mi dau seama dupa o luna ca eu nu mai vreau asta pentru mine. Cum ziceam, samanta era plantata de mult, trebuia putin elan si convingere. Am o vorba pentru asta: cateodata trebuie sa iesi din padure ca sa vezi copacii.
Tranzitia
Culmea este ca nu atat de grea pe cat as fi crezut. Asta pentru ca aveam deja discutate niste proiecte in avans si am intrat direct in ele, atunci cand am inceput freelancereala. Si practic, faceam aceleasi lucruri familiare, doar ca pe alt program.
Ajuta si relatiile pe care le am in piata, am vazut oameni care s-au bucurat literalmente ca pot lucra cu mine acum, ceea ce nu avea cum sa nu-mi dea un boost de incredere. Desigur ca avea sa ma loveasca realitatea in urmatoarele luni, povestesc mai jos.
Primele provocari
Primele provocari au venit cand mi s-au anulat proiecte deja discutate. In capul meu era totul clar, stabilit, calculat cu banii, si apoi m-am trezit ca nu mai aveam multe din ce discutasem. Atunci mi-am dat seama cat de in bataia vantului e toata treaba asta si cat de usor pot sa NU fac banii de chirie luna asta. Eram intr-adevar in primele luni si imi luasem niste marje de risc (teoretice). M-am panicat o zi-doua, mi-am dat seama ca n-am ce sa fac decat sa respir si sa dau mai departe din coate, drept dovada la cateva zile au venit alte proiecte la loc.
Aveam o prejudecata inainte, da, credeam ca ai mai mult timp liber. Mi s-a demonstrat repede ca e doar altfel distribuit si/sau nu mai stii care e timpul liber si lucrezi incontinuu.
Lectii invatate
Una dintre greselile mari a fost sa cred ca pot trai doar pe proiecte punctuale. Erau ideale si destul de fixe incat sa-mi pot face un plan bine pus la punct. Eu am nevoie in continuare de disciplina unei planificari clare, chiar daca pe freelancing lucrurile nu sunt atat de sigure.
Dar lucram totusi intr-o piata volatila, in vremuri pandemice, asa ca in cateva luni am descoperit si am hotarat ca imi trebuie o baza. Asa ca acum am clienti cu fee lunar, dar si proiecte punctuale, care sunt mereu binevenite.
Stil de lucru
Pentru mine, fata de alti freelanceri, nu mai exista deloc acest program fix si nicio zi nu seamana cu alta. Mai ales ca in continuare promovez un stil de viata activ si sanatos pe platforma Think Healthy si asta imi tine agenda foarte ocupata. Din motivul asta totul este foarte bine planificat, astfel incat sa acopar activitatile.
Cred cu tarie ca trebuie disciplina in tot ce facem, indiferent cum arata ea pentru fiecare dintre noi. Ce pot sa va zic sigur este ca ma trezesc foarte devreme (si ma culc devreme) si asta simt ca imi da foarte mult timp si foarta multa claritate.
De multe ori ma antrenez dimineata, dar sunt cazuri in care, daca am alta treaba in ziua respectiva, lucrez de la 6:30 la 11 la laptop si apoi imi vad de alta treaba. Pot sa zic ca lucrez spontan, dar foarte bine planificat?
Locuri preferate
Sunt fana cafenele sau locuri cu mic dejun/brunch bun. Cu ocazia asta am luat la rand locuri din Bucuresti unde le testez atat meniul, cat si atmosfera pentru lucru. Nu mi-a placut niciodata sa lucrez de acasa, desi am un coltisor cu birou foarte dragut amenajat.
Sunt totusi mult mai productiva in alte contexte, mai ales cele in care sunt si alti oameni care muncesc. Dar cum ziceam, plec mult de acasa, deci ajung sa lucrez si din masina, din parc, din restaurante, de pe plaja, de pe munte. That’s the beauty of it!
Pauzele
Inca am un proces de invatare pe tema asta, pentru ca de multe ori trec de la proiectele de munca la proiectul meu (unde tot munca fac, cea de creare continut) si zic ca asa fac pauza. Ceea ce la final de zi e tot foarte mult timp conectata la device-uri. Din fericire, fac multa miscare, incerc multe lucruri noi, merg mult pe munte si astea sunt pauzele mele si deconectarea.
Clientii
Din fericire, nu prea m-am dus pana acum eu catre clienti, ca nu a fost nevoie. Stiu ca o sa sune ciudat, dar pe cei care vin spre mine, totusi, ii aleg dupa energia pe care mi-o dau si asteptarile pe care le au de la mine. Am invatat sa simt oamenii si, fara sa fie vreo judecata sau vreo suparare, ii refuz ca sa-mi fie mie bine. Si la finalul zilei, si lor, ca nu m-as ocupa de brandurile lor cu toata inima.
Nu mi-e greu sa refuz un proiect, asta mi se pare cel mai mare avantaj si unul dintre motivele pentru care m-am facut freelancer. Sa pot sa muncesc cu drag pe proiectele care imi fac placere si sunt echitabile pentru mine.
Brandul personal
Ceea ce fac pe platforma Think Healthy, mai ales pe Instagram, dar si in general, ma “vinde” si ca profesionist in social media si comunicare. Acolo am cunoscut si multi dintre clienti, le place ce vad acolo la nivel de energie, consecventa, dar si continut si creativitate, asa ca au incredere sa lucram impreuna si pe proiectele lor.
Vise si guilty pleasures implinite ca freelancer
Cum ziceam si mai sus, lucrez de oriunde si cand vreau eu. Asta pentru mine este o libertate extraordinara pentru ca pot pleca in toate locurile in care ma taie capul sau pot sa ma duc la o piscina sau la un antrenament in mijlocul zilei fara sa ma simt vinovata in vreun fel. Deci la nivel de guilty pleasures, am intensificat experientele de viata misto pe care le traiesc si asta e fantastic.
Freelancingul in Romania
N-as putea sa ma pronunt in ceea ce priveste evolutia, sunt destul de noua incat sa nu-mi dau seama cum era si ce este acum. Avantajele raman cele ca flexibilitatea sau lucrul pentru tine si nu pentru altcineva, dar nu putem sa le uitam pe cele administrative si chinuiala de a face totul pe cont propriu, inclusiv gasitul de clienti.
Oamenii au devenit mult mai deschisi la ideea asta in ultimii doi ani de work from home. Si eu ma numar printre cei care au avut revelatia asta datorita acestei perioade, insa cred in continuare ca nu e sustenabil pentru oricine. Trebuie sa-ti placa sa fii in priza tot timpul, cu sare si piper, cu suisuri si coborasuri.
Sfaturi pentru nehotarati
Oricat de cheesy ar suna, sfatul e sa-si asculte instinctul, ca el stie cel mai bine. Cu un calcul de risc, desigur, si cu un plan (sau un semi-plan) facut. E clar o iesire din confort si se poate simti ca o aruncare in gol, dar de cele mai multe ori, din situatii de genul asta ies cele mai misto chestii.