David Sandu: Bijuteria este in continua schimbare si redescoperire. Marea schimbare va veni de la generatia foarte tanara de designeri, care se formeaza acum

David Sandu: Bijuteria este in continua schimbare si redescoperire. Marea schimbare va veni de la generatia foarte tanara de designeri, care se formeaza acum

6 spații, mii de piese de la 191 de designeri de bijuterie contemporană din peste 25 de tari, juriu international, eclectism. Acestea sunt reperele ediției din 2021 a Romanian Jewelry Week, care începe pe 30 septembrie și se va desfășura până pe 3 octombrie. Evenimentul sărbătorește bijuteria contemporană cu expoziții, conferințe, tururi ghidate, târguri și mii de creații noi. David Sandu, Curator și fondator Romanian Jewelry Week, spune că ediția de anul acesta va fi eclectică:

Pentru 2021 ne dorim o interacțiune și mai mare cu piața și cu publicul, atât în evenimentele live, cât și prin intermediul virtualului. Ne dorim ca produsul cultural și industria din care facem parte să aibă parte în continuare de validarea și recunoașterea pe care a primit-o în aceasta perioadă atât de diferită în care arta și cultura au dovedit că sunt extrem de importante pentru noi toți.

În interviul de mai jos, vorbim cu David Sandu despre noutățile și highlighturile evenimentului, dar și despre trendurile din bijuteria contemporană, noile generații de designeri și provocările acestui domeniu în 2021.

 

Cum ați gândit ediția din 2021 Romanian Jewelry Week

Pentru inca o perioada de cativa ani, ne-am propus ca Romanian Jewelry Week sa aiba o formula eclectica, mizam pe diversitate si nu neaparat pe propunerea unei teme. Selectia 2021 este un progres fata de prima editie, atat designeri independenti, cat si colective sau scoli au facut alegeri foarte speciale. Pandemia nu a fost un impediment pentru artisti, din contra, consistenta multor colectii este impresionanta.

Ni s-a confirmat în această pandemie cât de importantă este interacțiunea pentru cei mai mulți dintre noi. Intuirea nevoilor comunității creative pe care o reprezentăm a fost principalul motor din spatele lansării proiectului Romanian Jewelry Week, chiar de dinainte de această pandemie.

Pentru prima ediție din 2020 a fost un adevărat maraton de găsire a unor noi soluții logistice, legale, organizatorice și de siguranță publică astfel încât să putem ține evenimentul live. Ne-am dorit foarte mult acest lucru, în ciuda efortului pe care l-a presupus, iar rezultatele au vorbit de la sine.

Arcub, Romanian Jewelry Week 2020

6 zile cu 7 locații în București, peste 150 designeri care și-au expediat lucrările pentru expoziții din întrega lume, peste 2000 vizitatori. Sperăm că ediția din 2021 va crește și mai mult aceste cifre și că vom putea vorbi în curând de întreagă comunitate de artiși, curatori, instituții și iubitori de bijuterie contemporană care să își dea anual întâlnire în cadrul acestei săptămâni dedicate bijuteriei.

Pentru 2021 ne dorim o interacțiune și mai mare cu piața și cu publicul, atât în evenimentele live, cât și prin intermediul virtualului. Ne dorim ca produsul cultural și industria din care facem parte să aibă parte în continuare de validarea și recunoașterea pe care a primit-o în aceasta perioadă atât de diferită în care arta și cultura au dovedit că sunt extrem de importante pentru noi toți.

 

Highlighturi

De la an la an, designerii participanți sunt în număr mai mare, valoarea colecțiilor crește, iar expoziția centrală devine un reper internațional al bijuteriei contemporane.

Romanian Jewelry Week 2.0 va fi ECLECTICĂ!

Romanian Jewelry Week 2.0 va prezenta mii de creații de la 191 designeri de bijuterie contemporană din peste 25 țări din întrega lume, propunând creații semnate de artiști contemporani din România, SUA, Canada, Mexic, Brazilia, Spania, Germania, Ungaria, Franța, Marea Britanie, Italia, Olanda, Grecia, Austria, Republica Moldova, Israel, China, Iran, Coreea de Sud și multe altele.

De asemenea, vom prezenta șase expoziții colective, școli și asociații internaționale de renume: Milano Jewelry Week, Budapest Jewelry Week, Co-Adorn Art Jewellery Society Canada, Sheffield Hallam University UK, Plus One Collective și The Gallery of Art in Legnica Polonia. Expoziția va prezenta și doi designeri internaționali invitați speciali - Daniella Saraya (Israel) și Claudia Lepik (Cluster London Artist in Residence).

Romanian Jewelry Week 2.0 face un tur la bijuteriei contemporane în 6 locații culturale din Bucuresti: ARCUB - Hanul Gabroveni - expoziția centrală, Assamblage Institutul de Artă și Design - expoziția Illegal - Silver and Gold before ‘89, Muzeul Național de Istorie a României - Tur ghidat Tezaurul României, Galeria Galateca - Neo Fair - Eco & Wood Edition, AlbAlb - Romanian Jewelry Focus, Dizainăr - Vitrina de Bijuterie.

Anul acesta, avem onoarea unui juriu internațional de renume care va desemna premiile din această ediție, juriu care are în componență reprezentanți consacrați ai unora dintre cele mai importante organizații internaționale din domeniul bijuteriei contemporane precum Federația Europeană de Bijuterie de la Bruxelles, Muzeul de Bijuterie din Atena Ilias Lalaounis, Joya Barcelona, Legnica Silver Festival și multe altele.

Arcub, Romanian Jewelry Week 2020

 

Trenduri

Designerii români care fac pasul în piața internațională se confruntă cu aceleași situații pe care le întâmpină designerii și creativii emergenți din întrega lume. Pe lângă creativitate și originalitate, este foarte importantă prezența constantă la evenimentele de profil specifice fiecărei branșe. Marea provocare este să ajungi să faci parte din peisajul cultural și de business internațional.

Începând cu 2015, prin Assamblage, am încercat tocmai acest lucru, și ne-am propus o prezență vizibilă a designerilor români la cele mai mari evenimente din lume dedicate bijuteriei contemporane – London Fashion Week, Joya Barcelona, Praga Design and Fashion Week. Milano Jewelry Week, etc. Iar acum, prin Romanian Jewelry Week, și Bucureștiul devine un astfel de punct de atractie pe harta internațională.

Bijuteria este in continua schimbare si redescoperire. În ultima perioada, bijuteria digitala si virtuala a crescut in importanta datorita contextului in care contactul social direct s-a diminuat. 

Totusi, bijuteria ca obiect, ca prezenta fizica concreta ramane o nevoie si un imperativ. Cred ca marea schimbare va veni de la generatia foarte tanara de designeri de bjuterie contemporana, care se formeaza acum in contextul distantarii si al cresterii  virtualului ca mod de viata.

Assamblage workshop

 

Designerii la inceput de drum

A fi designer de bijuterie presupune o continua invatare si descoperire. Este o sansa pe care uneori uitam sa o apreciem si pentru multi tineri designeri apare o specializare foarte rapida, prea timpurie, care nu mai lasa loc experimentului si redescoperirii de sine.

Competitia culturala presupune reinventarea si rafinarea propriilor idei si descoperiri, un sfat simplu pentru orice artist, ar fi  sa nu se teama de contradictii sau de propriile inconsecvente, sa inteleaga cat mai mult si sa nu mizeze pe imaginea unui parcurs profesional rectiliniu. Paradoxul este mult mai interesant si consistent in comparatie cu ce este logic si evident.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related