„Ok, și eu acuma ce fac în fața tabloului?”. Ajunși în fața artei, a unei lucrări dintr-o expoziție, a unei poezii sau a unui performance, ni se întâmplă uneori să ne blocăm. Să ni se pară că trebuie să credem sau să simțim ”ceva exact” și să nu știm să facem asta. Sau poate în toată alergătura cotidiană în care ne-am obișnuit să bifăm lucruri, am uitat să ne oferim timp pentru a înțelege. ”Relaxează-te”, este îndemnul lui Roman Tolici. ”Vezi ce ți se întâmplă, rămâi deschis”. Asta și-ar dori să știe toți oamenii care trec să vadă expoziția Roman Tolici – Milestones Editions, organizată de Qreator by IQOS în parteneriat cu Mobius Gallery. Vizitarea unei expoziții este un exercițiu aparte de răbdare și aplecare, crede artistul. Este și un timp de calitate pe care oamenii și-l acordă pentru a se descoperi și a înțelege mai bine lumea din jur. Un cadou intim, pe care și-l pot oferi, pentru a ține piept agitației din jur.
Un Roman Tolici personal
Odată ajuns în fața unei lucrări de Roman Tolici, vrei mai mult. Să vezi, să înțelegi și să păstrezi în vreun fel vraja acelui moment de întâlnire. Să ai ceva doar al tău semnat de artist. Cu atât mai mult după o vizită a expoziției Roman Tolici – Milestones Editions.
Acum, cu ajutorul Qreator by IQOS, chiar poți face asta. Poți câștiga, la alegere, o ediție limitată semnată de Roman Tolici, prin giveaway-ul lansat pe contul de Instagram Qreator by IQOS pe 6 mai, în ziua vernisajului expoziției.
Astfel, poți câștiga ediția limitată a lucrării preferate dintre cele prezentate în carusel, care vine la pachet cu un certificat de autenticitate semnat de artist. Nu trebuie decât să urmărești și să participi pe contul de Instagram Qreator by IQOS și poate te vei număra printre cei 2 câștigători anunțați pe 27 mai.
Rămâi deschis
Fiecare artist vine cu propria sa viziune, dar și fiecare spectator are viziunea sa, crede Roman Tolici. Și chiar dacă viziunile nu coincid, întâlnirea va fi mereu binevenită.
Asta mi-aș dori să știe oamenii. Să nu se sperie: „Ok, și eu acuma ce fac în fața tabloului?”. Relaxează-te, vezi ce ți se întâmplă, rămâi deschis.
Roman Tolici – Milestones Editions, expoziția organizată de Qreator by IQOS în parteneriat cu Mobius Gallery, poate fi vizitată până pe 23 mai și reunește, în formă de ediții limitate, cele mai importante lucrări ale artistului, instalația Milk și lucrări din seria Nobody, expuse pentru prima dată în București.
Construită ca un stop-cadru asupra seriilor Park, Action, 10 (Honey), Blood, Simvlacrvm și Dark Matter, expoziția marchează momente esențiale din ultimele două decenii de activitate a artistului.
Pentru mine e o ocazie să prezint ediții limitate – sunt reproduceri, dar sunt alese de mine, înseriate, tiparul e la o anumită calitate, e un parcurs controlat. La început eram mereu foarte nerăbdător să am o nouă expoziție, acum, însă, îmi place să-mi ofer mai mult timp pentru lucrări, să le distilez pe îndelete, ca un whisky bun, spune Roman Tolici.
Trebuie să ai răbdare
În seara vernisajului din 6 mai, după ce a făcut un tur virtual al expoziției împreună cu Mitoș Micleușanu, Roman Tolici a acordat un interviu în care a vorbit despre lucrările sale, temele care îl inspiră în perioada aceasta, dar și despre nerăbdarea lumii din jur și felul în care oamenii simt arta.
Eu lucrez de plăcere, iar când aceasta este epuizată, atunci se termină și lucrarea. Asta ar fi un mod mai poetic de a răspunde. Concret, lucrurile țin mai degrabă de un soi de inginerie. Când podul e terminat și-ai trecut pe el și ține, atunci știi că s-a terminat lucrarea, a spus Roman Tolici.
Artistul a povestit că se întâmplă să aibă mai multe lucrări în paralel, mai ales când intervin și aspecte tehnice, de exemplu când trebuie să se usuce un strat de culoare și așteaptă o săptămână sau două până la următorul strat. Asta îi dă ocazia să lucreze la un alt proiect, cu documentare, schițe. De fapt, acesta e sfatul lui pentru artiștii la început: să aibă răbdare și să muncească mult, procesul e lung până a deveni profesionist, e un parcurs pentru întreaga viață.
Lumea nu mai are răbdare și, da, avem la dispoziție o multitudine de lucruri rapide și facile care ne amuză fără să ne solicite prea mult mintea și sufletul. Cred că toate astea au un impact negativ asupra felului în care ne raportăm la artă.
Totuși, lucrurile nu sunt pierdute și cred că arta de valoare încă e trecută prin acest filtru al rămânerii pe loc, al urmăririi cu atenție a detaliilor dintr-o lucrare, cu deschidere, cu interes. Trebuie să ai răbdare, să vezi ce simți, pentru că dacă nu simți nimic, nu e artă. Simțirea asta se poate întâmpla în câteva ore sau în câteva secunde, dar, oricât ar dura, e un timp de calitate pe care ni-l oferim nouă înșine, ne aduce pe noi cu noi și ne lărgește privirea asupra lumii, asupra vieții, spune Roman Tolici.
Așa că îngăduiți-vă un moment de răbdare și de simțire, acest timp de calitate de care spune Roman Tolici, pentru a vă deschide asupra lumii din jur. Roman Tolici – Milestones Editions poate fi vizitată gratuit, în perioada 7 - 23 mai, la Qreator by IQOS, Aviatorilor 8A, de luni până vineri, în intervalul orar 09:00 - 20:00, iar sâmbătă și duminică în intervalul orar 10:00 – 21:00.
Vizitarea expoziției se face cu respectarea regulilor și recomandărilor valabile în prezent. Accesul pentru vizitare este permis exclusiv persoanelor cu vârsta peste 18 ani și se face ținând cont de capacitatea maximă a spațiului. În incinta clădirii nu vor fi admise mai mult de 40 de persoane concomitent. Accesul vizitatorilor va fi permis doar dacă aceștia poartă mască de protecție, care trebuie să acopere gura și nasul pe toată durata vizitei, și dacă au o temperatură sub 37,3°C.
Articol realizat în parteneriat cu Qreator by IQOS
Despre Qreator by IQOS
Qreator by IQOS face parte din viziunea brand-ului IQOS de a susține sectorul creativ din România si este unul dintre cei mai activi promotori ai creativității din zona culturală bucureșteană.
Prin proiectele pe care le organizează sau le găzduiește, Qreator by IQOS facilitează creativitatea în toate formele ei și oferă reprezentanților comunităților creative spaţiul în care se pot exprima și pot colabora, dar și resursele tehnologice necesare pentru a-și pune în practică ideile și proiectele.