De la idee la tipar au trecut 10 ani și mai bine. Lumea s-a schimbat, Anca Ghinea a dobândit experiență în a-i ține piept, a antrenat perseverența și disciplina, a rafinat spiritul creator, a rearanjat piesele care nu o lăsau să progreseze și anul acesta a lansat Creatori în acțiune, un concept editorial special, unde vorbește despre creativitate și inovație în educație, în afaceri sau ca stil de viață .
Sunt fascinată de creativitate, de procesul creator prin care trece o idee până când devine realitate și sunt un creator aplicat, cu peste 20 de ani de experiență integrată: media, publicitate, comunicare.
M-am bucurat de un debut devreme: în presă la doar 14 ani și în volum la 17 ani, cu o carte care a fost multiplu premiată la competiții de creație, povestește Anca
În ultimii 12 ani a ocupat poziții de management în publicitate și comunicare, dar a continuat să scrie articole în ziare și reviste, adresate celor care vor să evolueze. În interviul de față, Anca vorbește despre cum a scris Creatori în acțiune, cât a fost inspirație și cât a fost documentare și muncă, ce a descoperit despre creativitate lucrând la această carte și care sunt, până acum, concluziile unui creator în pandemie.
Când te-ai gândit prima dată la această carte
Cartea Creatori în acțiune a fost în mintea și inima mea foarte mulți ani. A pornit cam de când mi-am luat misiunea-poveste de a spune și altora cât de importantă este creativitatea și aceasta se întâmpla de prin anii 2000. Prima carte am lansat-o la 17 ani și a fost o carte premiată în foarte multe competiții creative în 2001.
Declicul a venit din dorința de a împărtăși lumii din tot ceea ce integrasem în ceea ce privește creativitatea, într-un fel altfel. Nu strict. Nu dulce. Ci un stil care să dea un impuls necesar. Aș fi blândă să spun că a fost dificil întregul proces de la idee la cartea tipărită, așa cum se poate ea găsi în zilele noastre ea în shopurile online și librării.
Acum cartea se bucură de un val consistent de vizibilitate și de apreciere, mă bucură enorm să primesc zilnic poze de la cititori, recenzii sau manifestări de drag în jurul cărții.
De exemplu, deși atât de recent scoasă din tipar, sunt deja în jurul cărții scrise de mine mici cluburi de carte, discuții, preocupări constante. Cititorii îmi trimit poze prin care se vede cum au subliniat cu diferite culori (fiecare culoare având din cele spuse de ei o însemnătate: inspirație, motivație, de recitit).
Am primit chiar poze de la mămici care au o leapșa specială de dimineața, la cafea, și își trimit pasaje din carte pentru un strop de curaj, inspirație chiar. M-a emoționat acest lucru.
Toate acestea nu îmi hrănesc egoul, ci mă responsabilizează și îmi dau aripi.
Ceea ce vreau să transmit pentru vizionarii de acasă care citesc aceste rânduri, cei care sunt înclinați să abandoneze un proiect, cei care au obstacole peste obstacole: nu vă descurajați! Poate dura mai mult, dar mișcarea creativă pe care o faceți va fi consistentă și va veni exact la momentul potrivit: pentru voi și pentru cei care vă urmăresc creațiile.
Prin această carte, aduc un mesaj de optimism, ponderat și natural, fără a da însă în nori pufoși roz, celor care sunt ÎNCĂ în faza de a uni punctele necesare pentru ca proiectul lor să prindă viață. Aceasta este, de fapt, și cea mai dificilă, solicitantă etapă a procesului creator când uneori soarele întârzie să apară.
În același timp, cartea nu este scrisă doar pentru cei din industriile creative, ci pentru cei care au o chemare creativă, indiferent de domeniu. Pentru cei mici ca vârstă sau pentru cei mari, pentru părinți dar și pentru adulții care nu au acest rol.
Creativitatea este un carusel, pe care dacă știi cum să-l trăiești, devine chiar minunat.
Etapele de scriere
Au urmat ani întregi de scriere, de cercetare, de notițe (am peste 1500 de notițe vii în telefon), zeci de agende și în principal ani de observare. Am trăit, m-am reinventat mereu, am vindecat părți din mine (acele componente interioare distruse după dispariția prea devreme a părinților mei) și am învățat enorm: academic, creativ, sufletește.
Am trecut prin toate fazele prin care probabil orice creator trece, însă această carte a capătat viață în momentul în care m-am detașat. Din acel moment, cartea și-a căpătat în toate straturile ei: esența, sensul și cred că, de aceea, este și atât de îndrăgită.
Ce a fost cel mai greu. Ce a fost frumos
Cel mai greu a fost să o trăiesc. Cel mai frumos a fost să o trăiesc. Pentru că de la idee la tipar au fost mai bine de 10 ani, eu am crescut mult, rafinând spiritul creator și disciplinând cu perseverență uriașă piesele din mine care nu mă lăsau să progresez. Nu ați observat și voi că uneori trebuie să creștem în noi (educațional, psihologic, sufletește) pentru a crește apoi proiectul, businessul?
Inspirație, documentare, transpirație
Au fost în doze mari cam toate elementele: și documentarea, munca și partea de chemat muzele inspirației. Sunt fascinată de creativitate, pentru mine nu este un trend, ci face parte dintr-o misiune de peste 20 de ani, de aceea, am depus multe resurse de timp și de efort pentru ca această carte „Creatori în acțiune. Ghid de creativitate” să fie o carte deosebitp. M-a ajutat foarte mult și kreatoria.ro platforma pe care am fondat-o în 2015. Fiecare articol scris, fiecare discuție cu super creatori mi-a determinat progresul. kreatoria.ro este o platformă de încurajare a gândirii creative, o platformă de deschidere către inovație, de abordare a unor subiecte care hrănesc și deschid porți spre cunoaștere. De fapt, e o concluzie în care cred: Creștem împreună prin creativitatea autentică.
Ce e important să știe oamenii despre carte
Este o carte care transformă cititorul, dându-i un pachet de sprijin: ca informație, ca stare, ca proces creator… un ghidaj între tot felul de jaloane și provocări. Asumarea unui drum creativ nu este ușoară. Este important de spus: creativ nu ești doar în domeniile recunoscute unanim ca fiind creative (dans, teatru, desen, publicitate, TV, radio, etc.), creativ poți fi în business, poți fi ca mindset, poți fi în activitatea de cercetător, profesor etc.!
Cred că întrebarile acestea apar des în mintea multor oameni: ce este de făcut concret când inspirația întârzie și am de predat un proiect? Pot controla creativitatea? Pot crea în termene strânse? Pot ieși din blocaj? Pot călăuzi un copil pe drumul exprimării lui creative?
Creativitatea chiar poate fi asemănată cu un mușchi care, lăsat neantrenat, devine mai greoi și mai puțin activ. Cei ce își accesează creativitatea, pot culege rezultate pe toate planurile ca stil de viață sau profesional.
„Creatori în acțiune” (apărută la Editura Creator, care face parte din grupul de firme Libris), propune o serie de idei și de sfaturi aplicate care ajută la stimularea creativității, oferind încredere cititorului pentru ca să-și scoată proiectul din sertar și să-l manifeste. Din carte nu lipsesc: instrumentele, tehnicile și metodele creative care să-l ajute pe cititor să parcurgă drumul creativ al exprimării de sine. Creativitatea transformă viața!
Ce ai aflat tu despre creativitate, scriind această carte
Am aflat că totul are o soluție… și că nu e un clișeu. Am studiat procesul creator în amănunt și am înțeles să privesc totul cu perseverență și în același timp o detașare înțeleaptă: proiecte, propria persoană, cele două timpuri ale creativității: când aduni informații și când creezi.
Desigur, la nivel academic sau profesional, informațiile creează o bază solidă, dar dacă nu le integrezi, este aproape degeaba tot efortul. Am studiat istoria creativității, am analizat cercetările realizate în America, Marea Britanie. Iar ca exemple punctuale: am învățat să trec mai ușor peste un refuz de proiect, găsind printr-o metodă personalizată, rațional-intuitivă, calea pentru ca proiectul să prindă totuși viață, flexibilizându-l în funcție de context, oameni, proiecte, ajustând fără atașamente inutile și păstrând esența.
Cum a evoluat ideea de creativitate
Am scris și publicat despre creativitate de la 14 ani. Erau anii 2000 și acest subiect era greu de înțeles. Prin 2008 susțineam ateliere și cursuri de creativitate și începea cumva ca acest univers să se deschidă încet ce-i drept și în unde mici și în inima altora.
În 2020, am simțit că s-a produs cel mai mare declic în acest sens și cred că atitudinea s-a schimbat foarte tare. Creativitatea este o necesitate și nu un moft! Poate de aceea, acum cartea „Creatori în acțiune. Ghid de creativitate” este atât de bine primită de cititori.
Creativitatea în pandemie
Pentru toți a fost un an dificil, de schimbare, adaptare… Însă, creativ vorbind, 2020 a fost un an excelent pentru mine pentru că am contopit timpul (nu mai pierdeam atât de mult în trafic) cu experiența (peste 20 de ani de rezultate concrete în comunicare, scris) și cu integrarea unor lecții de viață. Am creat mult și multidisciplinar. Alături de Galeria Galateca am creat campania de susținere a artiștilor: Artiștii merită văzuți (campania scoate în evidență talente artistice vibrante, indiferent de vârstă, ce activează în țară și în străinătate, în arta vizuală contemporană și în alte domenii creative: artiști vizuali multidisciplinari, scenografi, designeri de obiect sau din lumea modei, manageri culturali). Alte activități de impact: am fost parte și dintr-o campanie de susținere a IMM-urilor, am fost aleasă ca speaker pentru Creativity Conference, SUA (sper ca anul acesta să aibă loc fizic), am scris și publicat articole. Și mai ales am făcut ca această carte „Creatori în acțiune. Ghid de creativitate” să prindă viață.
În plus, detașarea de obiectivele strict profesionale și reintegrarea lor la o scară mai largă, a ceea ce este important în viață, a reasezat și maximizat totul, culminând, chiar cu cele mai frumoase și de impact rezultate profesionale dobândite de mine până acum.