Desigur, social media e o buna platforma pentru lansarea oricarui tanar creator de continut. Poti sa incepi timid si apoi sa-ti construiesti comunitatea cu rabdare, iar cand te simti pregatit, treci eventual la urmatorul nivel. Ioana State a investit aproximativ un an in content comic pe pagina ei, apoi si-a facut prima aparitie pe scena, la iUmor. Ulterior, comunitatea din online a crescut de la sine, iar show-urile din cluburile de comedie au intrat intr-un ritm constant.
Primele show-uri au fost grele, cum e normal, pentru că împreună cu emoțiile copleșitoare de a vorbi în fața multor oameni, veneau și o mulțime de temeri: teama de a nu avea reacții din partea publicului, teama de a te bloca și a-ți uita textul, teama de a te "pierde". Dar am avut noroc de public primitor (...).
Povestim in continuare cu Ioana cum s-a imprietenit cu publicul de-a lungul timpului, dar si cat de mult ii duce dorul acum.
Background
Am studiat la Facultatea de Litere din cadrul UNIBUC, cu intenția de a deveni profesor de Limba Română, însă primul job pe care l-am avut încă din timpul studenției, în asigurări, mi-a schimbat perspectivele. În prezent, când nu avem show-uri, îmi împart timpul coordonând un program educațional de dezvoltare și finanțare pentru tineri, ce vizează industria asigurărilor, inițiat și susținut de Globasig Broker.
Drumul tau in stand-up comedy
Drumul meu în stand-up a început pe Facebook. Când am devenit relaxată în a mă exprima și expune în mediul online, am început să postez pe "perete" idei, concluzii și orice-mi trecea prin minte. Surpriza a fost că din ce în ce mai mulți oameni au găsit amuzant ceea ce făceam, de aici a venit încurajarea și confirmarea că pot face oamenii să râdă.
După ce tot mai mulți apropiați mi-au sugerat că aș putea avea succes în stand-up, am participat la un show televizat de profil, iar de atunci nu am mai "coborât" de pe scenă.
Perioada de debut
Primele show-uri au fost grele, cum e normal, pentru că împreună cu emoțiile copleșitoare de a vorbi în fața multor oameni, veneau și o mulțime de temeri: teama de a nu avea reacții din partea publicului, teama de a te bloca și a-ți uita textul, teama de a te "pierde". Dar am avut noroc de public primitor și după primele minute, reușeam să mă acomodez cu noua postură și să mă bucur de moment.
Evolutia ta
Dezvoltarea se face pe parcurs, printr-un cumul de factori. Cu fiecare "urcare" pe scenă mi s-a amplificat dorința de a face asta cât mai bine, si totodată, am reușit să observ ce pot îmbunătăți la mine. Am urmărit mai mult fenomenul, am avut și oportunitatea de a primi sfaturi și sugestii de la colegii mei mai experimentați.
Nu mi s-a schimbat foarte mult perspectiva despre viață și societate, dar am simțit pe pielea mea că oamenii reacționează diferit la anumite tipuri de umor, ceea ce e și normal.
Cum iti creezi materialul
Cea mai accesată variantă de testare este la serile de open-mic, însă atunci când am o glumă pe care vreau s-o testez, o integrez în show-uri, pentru a verifica dacă funcționează sau dacă trebuie îmbunătățită forma ei. Materialul mi-l creez în timp ce rulez un set, notez idei, premise, le dezvolt, testez, păstrez ce funcționează și așa mai departe.
Show-uri in care nu a ras nimeni
Nu am avut show-uri la care nu a râs nimeni deloc, dar am avut și show-uri care au mers greu, mai ales atunci când am urcat prima. Nu prea ai ce să faci într-o astfel de situație atunci, pe moment, mai ales dacă nu ai foarte mult timp pe scenă, însă îți poți pune întrebări să vezi de ce nu a funcționat și să cauți dacă a fost o problemă de stare sau atitudine.
Subiecte tabu
Nu am subiecte tabu, încă nu am reușit să ating foarte multe subiecte, așa că nu știu la care m-aș bloca. Dacă mă inspiră un subiect și simt că pot crea ceva bun pe el, încerc orice.
Daca n-ai mai face stand-up
As face muzică și asigurări (în continuare).
Ce te-a surprins in pandemie
Când au apărut în lume primele titluri despre virus, părea așa departe de noi și abia când am început să numărăm primele zeci de cazuri de aici am început să înțeleg că nu va fi ceva peste care vom trece ușor. Acum nu mă mai surprinde nimic, 2020 a fost un an în care simți că le-ai trăit pe toate. Mi-au lipsit oamenii, cu tot ce înseamnă ei: socializare, îmbrățișări, show-urile, plimbările.
Viata departe de scena
A fost ca pentru toți ceilalți, a trebuit să ne înarmăm cu răbdare și să sperăm că vom putea reveni cât mai curând la normalitate. Am susținut un show pe Zoom, merge, dar nu prea. E total diferit, sunt lucruri care ies exclusiv prin prezența fizică a oamenilor, iar stand-up-ul fără public fizic e greu de susținut.
Inspiratie in izolare
Mi-au venit multe idei legate de singurătate, despre relații în izolare, despre sărăcie. Mă inspir din viața mea și din trăirile celor din jur.
Teorii amuzante ale conspiratiilor
Nu mi se mai pare nimic amuzant. Am încercat să nu arunc ochiul la dezbaterile conspiraționiste care mi-au apărut prin feed. Sunt foarte mulți dătători cu părerea și în opinia mea, unii dintre ei sunt și periculoși, pentru că îi influențează negativ pe cei din jurul lor.
Profiluri de oameni in pandemie
Cel mai des l-am întâlnit pe cel care susține cu tărie că "ăștia vor să ne omoare" , că "virusul nu îl iei dacă ești credincios", dar și că "e de la Dumnezeu venit, că s-a înrăit lumea".
2020 pentru tine
Anul 2020 a fost un an echilibrat, chiar dacă a fost și unul al extremelor. Am pierdut ființe dragi, dar totodată a apărut un membru nou în familie. Am sudat relații de prietenie, prietenii legate deja, dar le-am sudat. Am fost implicată în proiecte din care mă mândresc să fac parte: Ceva fără viață, Mecanicii, și altele.
Am reușit să ținem și câteva show-uri în aer liber. A fost un an plin. Familia e bine și asta e cel mai important… L-am încheiat cu bucurie și privind cu entuziasm spre noul an. În 2021 merg cu forțe proaspete. Sper că e suficient.