Deși sportul și educația ar trebui să fie strâns legate unele de altele, în România există încă o distanță între cele două. Sportul nu primește încă atenția pe care o merită la școală și nici când vine vorba de bugetul public. Iar în perioada pandemiei, sportivii au fost cu atât mai mult încercați, iar activitățile fizice lăsate în urmă. Vlad Andronescu, Club Sportiv Universitar Știința București, spune că peisajul cluburilor sportive în 2020 e așa cum îl știm: subfinanțat pentru nevoile sportului de performanță. Lipsesc bază materială și infrastructură pentru a putea desfășura programe sportive cu adevărat eficiente. Există însă parteneriate care suplinesc aceste lipsuri, uneori.
Parteneriatul dintre CSU Știința București și Mastercard a apărut din nevoia de susținere privată a clubului pentru a putea crește nivelul de pregătire al sportivilor, având o abordare completă și din dorința companiei de a investi într-un proiect de succes pe termen lung, care are la bază viziuni și principii comune despre educație și pregătirea sportivă a viitorilor adulți ai societății.
De altfel, Vlad Andronescu pune educația preșcolară și primară ca prim pas pentru un viitor mai bun pentru România. Investiția în formarea și stimularea financiară a cadrelor didactice din învățământul preșcolar și primar este esențială, crede el: educatorii și învățătorii au un rol decisiv în formarea personalității copiilor.
Drumul e lung până la ”o minte sănătoasă într-un corp sănătos” în România. Dar fiecare pas parcurs contează. În seria editorială #unviitormaibun, realizată în parteneriat cu Mastercard, spunem poveștile celor care vor o Românie sănătoasă și educată și, prin proiecte ambițioase, reziliență și suflet, încearcă să se apropie de ea.
Povestea CSU Știința București
Clubul Sportiv Universtiar Știința București, înființat în anul 1949, este un club sportiv studențesc ce funcționează după o strategie occidentală de management și bune practici. Asemenea universităților americane și vest-europene, Știința București și-a propus să transforme studenții ambițioși în sportivi cu performanțe, iar pe sportivii ambițioși în indivizi preocupați și de carieră și de formarea lor profesională. În prezent clubul are zece secții sportive – baschet, handbal, volei, atletism, motociclism, alpinism, kempo, bridge, șah și squash.
Secția de baschet a clubului este înființată în anul 2011, de atunci având sezon de sezon rezultate notabile, clasări pe podium în cadrul competițiilor interne și numeroși sportivi și membri ai staff-ului cooptați în echipele naționale. În cele 8 sezoane, secția de baschet a CSU Știința București a cucerit 5 medalii de aur, 4 de argint și 3 de bronz în campionatele naționale.
Parteneriatul Mastercard & echipa de baschet masculin U16 a CSU Știința București
Parteneriatul dintre CSU Știința București și Mastercard a apărut din nevoia de susținere privată a clubului pentru a putea crește nivelul de pregătire al sportivilor, având o abordare completă și din dorința companiei de a investi într-un proiect de succes pe termen lung, care are la bază viziuni și principii comune despre educație și pregătirea sportivă a viitorilor adulți ai societății.
Ne putem mândri, pentru moment, cu o situație unică în baschetul românesc juvenil prin aducerea unui specialist în medicina sportivă din Spania, cu ajutorul căruia am efectuat o serie de teste pentru evaluarea și planificarea dezvoltării fizice a sportivilor. Am luat ca reper Spania, deoarece performanțele sportive ale cluburilor de acolo sunt la cel mai înalt nivel.
Ne dorim să putem participa cât mai curând la turneele internaționale planificate și să consolidăm toate lucrurile învățate până acum.
Cum se pregătesc jucătorii
Jucătorii se pregătesc în permanență, respectând normele de prevenție și restricțiile impuse de autorități. Sala de antrenament din incinta Complexului Silva oferă cele mai bune condiții pentru performanță. Avem la dispoziție o sală echipată cu toate dotările necesare, printre care și o mașină de aruncări “Dr. DISH” achiziționată anul trecut, pe care majoritatea cluburilor sportive nu o au. Cu ajutorul Mastercard, am reușit să completăm toate echipamentele necesare pentru pregătirea fizică și recuperarea sportivilor.
Obiectivul principal al clubului este de a forma sportivi de înaltă performanță prin conștientizarea importanței angajamentului, disciplinei și perseverenței în actul sportiv.
Un al doilea obiectiv este acela de a oferi un număr cat mai mare de sportivi echipelor naționale de juniori ale României, care să contribuie la revenirea acestora în primul eșalon valoric european.
Provocările lui 2020
Odată cu sistarea sezonului precedent din cauza pandemiei, cea mai mare provocare a fost să ne adaptăm situației în care pregătirea sportivilor trebuia continuată de la distanță. În perioada de carantină, am organizat antrenamente prin intermediul platformelor de videocall, iar apoi, odată cu primele măsuri de relaxare, am avut o perioadă de pregătire în aer liber, urmând ca, într-un final, să reușim să reintrăm în sală și să ne pregătim cât mai aproape de normal, ținând cont de recomandări.
Sportivii au devenit mult mai responsabili, mult mai atenți privind regulile de igienă, fiind și ei nevoiți să se adapteze „noului normal". Le-a lipsit acțiunea, socializarea specifică între ei, cu adversarii, interacțiunea cu fanii și spectatorii pe sprijinul cărora se bazau meci de meci. Cu toții au așteptat nerăbdători să înceapă competițiile, să revină în teren și să se bucure de baschet.
Relația fanilor cu echipele preferate
Cu siguranță, fanii au fost la fel de nerăbdători ca meciurile să se reia și așteaptă, mai ales, momentul când vor putea să își susțină din nou favoriții din sală. Dată fiind situația, ei sunt acum mult mai prezenți în mediul online, urmărind cu interes acțiunile echipelor. Fiind la curent cu ce se întâmplă în cadrul echipei, cu revenirea sportivilor la antrenamente și cu pregătirea lor pentru competiție, se simt mai aproape de aceștia, chiar și de la distanță.
Situația cluburilor sportive din România
Situația cluburilor sportive este aceeași ca și în trecut, adică una subfinanțată pentru nevoile sportului de performanță și aș putea spune că cel mai important lucru care lipsește este o bază materială/infrastructură pentru a putea desfășura programe cu adevărat eficiente, prin care să reușescă să-și îndeplinească obiectivele.
Primul pas pentru un viitor mai bun pentru România
Am sa răspund cu un exemplu particular la aceasta întrebare generoasă: dacă aș putea să influențez în vreun fel sistemul educațional, unul dintre primele lucruri pe care l-aș face ar fi acela de a investi în formarea și stimularea financiară a cadrelor didactice din învățământul preșcolar și primar. Educatorii și învățătorii au un rol decisiv în formarea personalității copiilor, precum și în crearea percepției acestora asupra importanței educației pentru viitorul lor și al societății. Este esențial să se asigure investiția pentru a-i atrage către aceste meserii pe cei care ne dorim sa asigure educația copiilor noștri.
#unviitormaibun se face cu oameni curajoși și inimi mari. Despre ei vorbim în seria editorială Un viitor mai bun, realizată în parteneriat cu Mastercard. Faptele bune trebuie date mai departe.