Printre invitații confirmați pe 15 octombrie la prima conferință Re:Think:Analytics se află și Anett Numa, Digital Transformation Adviser pentru E-Estonia și guest speaker la eveniment. Un invitat foarte special, pentru că va vorbi despre cum o țară mică, proaspăt ieșită de sub dominația Rusiei, a reușit în 20 de ani să devină cea mai digitalizată națiune din lume. Estonia a construit un ecosistem administrativ transparent, sigur și eficient folosind gândirea bazată pe date și analytics, pentru a muta 99% din serviciile guvernamentale online.
Datele sunt amprenta unei realități în continuă mișcare. Însă cantitatea de date imensă și generată continuu are nevoie de descrieri și analize precise. E-Estonia a înțeles că atât indicatorii socio-demografici cât și informația economică sunt date importante care au nevoie doar de instrumente statistice puternice pentru a deveni motorul eficientizării administrației. Estonia e o țară care își bazează politicile publice pe gândirea data-driven iar rezultatele sunt remarcabile. Mai mult, în Estonia, accesul la internet e considerat unul din drepturile fundamentale ale omului, adăugat în Constituția statului.
Propria identitate digitală.
Estonienii pot face totul online cu excepția căsătoriilor, divorțurilor și achizițiilor de locuințe. Proiectul E-Estonia și-a propus să clarifice toate metehnele birocratice. Toate astea înseamnă costuri salvate și timp câștigat. Fiecare cetățean are propria identitate digitală prin intermediul căreia poate rezolva orice fel de proces birocratic.
Evoluția digitală a țării a pornit dintr-o nevoie.
Estonia nu era pregătită financiar pentru a păstra nivelul de administrație publică și birocrație cunoscute la nivel european. Însă pentru un proiect atât de curajos care oferă, pe lângă avantaje, și o potențială supraexpunere, a fost nevoie de încredere - la care cei din poziții de putere au ajuns printr-un exercițiu continuu de comunicare și transparență.
Securitatea datelor e un aspect esențial.
Datele sunt criptate și manageriate printr-o platformă ultra securizată. Deși o astfel de abordare poate duce cu gândul la o societate obsedată de control, Estonia le oferă de fapt cetățenilor 100% control asupra felului în care datele lor sunt folosite de Guvern.
La nivel de educație, E-Estonia a lansat încă din 1996 un program prin care a prioritizat la nivel național dezvoltarea competențelor de folosire a unui computer.
Astăzi, 90% din populația Estoniei știe să folosească atât un computer cât și internetul.
Taxe, parcări, semnături digitale, e-banking, securitatea datelor, eliberarea de prescripții medicale și peste toate astea, susținerea așa numiților “digital nomads”, profesioniști care primesc temporar rezidență în Estonia pentru a-și pune în aplicare planurile de afaceri, sunt procese eficientizate prin intermediul gândirii data-driven.
Estonia astăzi, în câteva date statistice:
Economie și Eficiență
● Cel puțin 2% din PIB e economisit datorită folosirii semnăturilor digitale
● 800 de ani calculați în ore de muncă sunt salvați anual datorită schimbului de date
● Timpul necesar pentru a înființa o firmă este redus de la 5 zile la 18 minute
Indicatori financiari
● 98% din companii sunt exclusiv online
● 99% din tranzacțiile cu băncile sunt online
● 95% din declarațiile pentru taxe sunt completate online - durează doar 3 minute
Indicatori e-Government
● 98% din populația Estoniei are carte de identitate digitală
● Peste 25.000 de oameni au aplicat pentru e-rezidență (viza de digital nomads pentru antreprenori)
● Peste 30% de estonieni din 116 țări folosesc i-Voting la alegerile electorale
Sistemul de sănătate
● 97% din pacienți au dosare medicale digitale, accesibile la nivelul întregii țări
● 97% din rețetele medicale prescrise de specialiști sunt eliberate în format digital
Cyber Security
● Locked Shields este cel mai mare și cel mai avansat exercițiu internațional cyber security live-fire
Educație
● Locul I în Europa la testele OECD PISA
● De două ori mai mulți studenți în domeniul IT
● 85% din școli folosesc sistemul e-School, în care un milion de calificative sunt înregistrate zilnic
Sursa: Case Study Report e-Estonia
Mai multe despre E-Estonia pe 15 octombrie
În câteva cuvinte, cele de mai sus sunt printre prerogativele unei organizații care și-a setat obiective mari și a reușit să le îndeplinească. Unul din membrii E-Estonia, Anett Numa, va vorbi mai multe despre drumul până la ”cea mai digitalizată națiune din lume” la prima conferință Re:Think:Analytics, pe 15 octombrie, la ora 1PM EEST, online pe ReThinkAnalytics.ro.
Detalii din agenda evenimentului:
Claudiu Murariu/ Co-Founder & CEO @InnerTrends
Actionable visualizations start with selecting and defining the right metrics.
Jim Sterne/ Founder @Marketing Analytics Summit
Becoming Indispensable with Analytics.
Robert Petrescu/ Analytical Consultant @Google
Mentoring Your Analytics Team.
Re:Think:Analytics e comunitatea profesioniștilor și celor interesați de gândirea data-driven. Acolo adunăm opiniile specialiștilor din domeniul Data Analytics, organizăm (curând) webinarii și live debates, scriem despre date. Abordăm strategiile de date și analytics din unghiuri diverse, alături de experți de top la nivel local și global și deschidem mințile către inovație prin exemple relevante.
Together we are Re:Thinking the future of business with data.
Cand? Joi, 15 octombrie, la 1PM, tune in pe un scaun confortabil, cu o cafea bună și mintea deschisă. Pentru participare, te poți înscrie gratuit pe ReThinkAnalytics.ro. Ne vedem online pe 15 octombrie!
Suntem susținuți de prietenii de la Vână Animation Studio prin viziunea lor super creativă, Radio Guerilla pentru că binele învinge, Ve.com, Publicis și InnerTrends.com.
Un eveniment gândit de Data Revolt și MicroAnalytics