Oamenii au nevoie de o versiune mai simplificata a lumii, cred Alex Tudorache Secan si Bertho Lazar, doi absolventi ai Colegiului National Spiru Haret care au fost admisi la NYU Shanghai. Sunt doi tineri pentru care dream big nu e doar o formula cool, ci un plan asumat. Desi cei mai multi aplicanti se pregatesc cu mult timp inainte si investesc substantial in cursuri si meditatii, cei doi au invatat singuri, de pe internet. Ba inca, Bertho si-a luat si un part-time job ca sa isi plateasca examenele.
”Exista stereotipul ca noi, tinerii, suntem egoiști și indiferenti. Eu insa cred ca generatia mea are o preocupare activă in rezolvarea problemelor globale. Azi, doua dintre ele sunt inegalitatea si discriminarea, iar totul pleaca de la faptul ca oamenii nu se mai iubesc pe sine.”
Specializarea pe care vor sa o studieze in China este Interactive Media and Business. Insa, totul depinde de strangerea banilor pentru finantarea studiilor, intrucat ambii au fost acceptati cu burse partiale. Suma necesara este de aproximativ 80.000 de euro. Din acest motiv, au creat platforma Road2NYU, pe care o folosesc si pentru a explica altor aspiranti, cum se aplica la facultatile din strainatate. Iata cum a inceput totul.
Inceputul prieteniei
Bertho: Prima data am vorbit in 2016, cand am fost amandoi acceptati la Colegiul National „Spiru Haret”. Cu doar cateva saptamani inainte de inceperea liceului, s-a format un grup al bobocilor, pe whatsapp, iar intr-o zi Alex a intrebat daca vrea cineva sa mearga... sa vaneze Pokemoni, fiind o moda in acea vreme. Eu, un mare colectionar as putea spune, am fost de acord, asa ca ne-am intalnit in Parcul Herastrau, unde ne-am inceput prima noastra aventura. Norocul a facut ca noi am ajuns in aceeasi clasa, fapt ce ne-a intarit prietenia. Avand acelasi grup de prieteni, faceam cam totul impreuna, jucam carti zilnic, mancam impreuna dupa terminarea orelor, ba chiar am mers si la cateva festivaluri de muzica impreuna. Treptat, am ajuns sa fim cei mai buni prieteni si am decis sa invatam tot impreuna pentru a merge mai departe, la facultate.
Alex: Ne-am cunoscut la inceputul clasei a IX-a. In acea perioada, Pokemon GO era la moda, si, cum amandoi eram obsedati de acest joc, am iesit impreuna la o “vanatoare de pokemoni”.
Cine ar fi crezut ca din acel punct urma sa devenim prieteni buni si sa facem aproape totul impreuna, de la mersul la double date-uri si festivaluri, pana la a aplica la facultati si a ne planifica intregul viitor impreuna? Si uite ca, dupa mai putin de 4 ani, asa s-a si intamplat, si suntem amandoi foarte fericiti ca in acea zi de vara am acceptat sa iesim impreuna sa vanam pokemoni.
Perioada liceului
Bertho: Experienta liceului, pentru mine cel putin, nu cred ca a fost foarte speciala, ba chiar as putea sa zic cliseica: mi-am facut prieteni cu care ieseam in oras, mergeam la scoala si jucam fotbal. Marea schimbare a venit in clasa a XII-a cand am decis sa ne incepem proiectul si sa aplicam la facultati din strainatate.
In legatura cu profesorii, nu am avut niciodata vreo problema cu ei, consider ca ne-au ajutat sa trecem prin liceu mai usor si chiar au fost foarte intelegatori in multe situatii. Ba chiar mai mult, cand au aflat ca aplicam la universitati in strainatate au fost surprinsi placut si ne-au felicitat, lucru care chiar m-a impresionat, avand in vedere ca nici eu si nici Alex nu eram olimpici si n-ar fi fost ceva la care se puteau astepta, respectiv sa fim acceptati la a XV-a universitate din lume. Avand in vedere toata situatia de acum si faptul ca n-am mai fost la scoala din luna martie, multi dintre ei inca nu stiu c-am fost admisi la NYU Shanghai.
Cel mai important lucru pe care l-am invatat mai ales in ultimul an a fost sa cred in mine si sa „dream big”, cum se spune. Adica sa-mi propun lucruri care par imposibile si sa depun eforturi sa le indeplinesc. Insa e o realizare personala, nu ceva care se invata in scoala.
Alex: Nu am fost niciodata un fan al scolii si in continuare cred ca sistemul nostru educational ne invata doar sa memoram informatii, informatii pe care cel mai probabil nu le vom folosi niciodata in viata.
Cel mai important lucru pe care l-am invatat in cadrul celor patru ani de liceu a fost sa sortez lucrurile folositoare de cele mai putin folositoare. Faptul ca am reusit sa ma focusez doar pe materiile care imi ofereau o anumita deschidere catre ce vreau sa fac mai departe, mi-a oferit un avantaj mare pe termen lung. Am avut timpul necesar sa sa imi explorez pasiunile, sa inteleg ce cariera vreau sa urmez, sa particip la cat mai multe voluntariate, conferinte, workshop-uri [unde am avut ocazia sa cunosc oameni extraordinari cu care sper ca voi putea sa colaborez in viitorul apropiat], sa invat lucruri noi in legatura cu domeniul meu de interes. De exemplu, recent m-am specializat in: Photoshop, Illustrator, After Effects, Premier Pro.
Profesorii au avut si ei ceva de spus in formarea noastra ca indivizi, si chiar daca, cu unii dintre ei nu m-am inteles atat de bine, as vrea sa le multumesc tuturor ca au fost acolo pentru mine si ca au incercat sa ma invete ceva nou.
Alegerea universitatii
Bertho: La inceputul clasei a XII-a, pe 15 septembrie 2019, cand, impreuna cu Alex, ne-am decis ca vrem sa facem ceva in viata, ca vrem sa aducem o schimbare in lume, si sa ne facem existenta sa conteze, ne-am dat seama ca avem nevoie de o educatie pe masura. Dintre toate universitatile de top, am ales NYU Shanghai pentru ca ne ofera ceva in plus. O educatie traditionala poti sa obtii in multe locuri, dar sa studiezi in Shanghai este ceva diferit: un centru global, economic si tehnologic, unde inovatia este la cote maxime, un loc in care putem sa invatam sa ne crestem business-ul intr-un mod diferit, avand acces la modele de business care se vor aplica in viitor. Totodata, diversitatea culturilor de la NYU Shanghai este un alt lucru unic, posibilitatea de a colabora cu oameni din toate colturile planetei si de a le intelege opiniile este o oportunitate imensa.
Am ales NYU Shanghai deoarece, pe langa o educatie traditionala excelenta, ne poate invata cum functioneaza lumea, cum sa colaboram cu alti oameni si cum sa fim parte din aceasta lumea diversa, combinand perfect partea teoretica cu cea practica.
Alex: In cautarea noastra de a gasi facultatea perfecta, am dat peste NYU Shanghai, locul unde, cu ajutorul educatiei lor inovative, dotarile de ultima generatie, campusul care este foarte bine pus la punct, mixul pe care il ofera intre partea teoretica si cea practica, dar si prin faptul ca este o universitate multidiciplinara si multiculturala, care ofera schimburi de experienta la nivel international, vom putea sa ne transformam visurile in realitate.
Unul dintre citatele mele preferate spune asa: “Daca esti cel mai destept om dintr-o camera, atunci esti in camera gresita”. Pentru mine NYU Shanghai e camera unde voi fi înconjurat de persoane de 10 ori, poate chiar de 20 de ori mai deștepte decat mine. Oameni de la care pot sa invat o gramada de lucruri si cu ajutorul cărora pot sa devin cea mai buna versiune a mea.
In afara de asta, in Shanghai pot sa fiu parte dintr-un mediu multicultural fantastic, doar anul acesta fiind admisi studenti din peste 96 de tari din toata lumea.
Specializari
Bertho: Noi ne-am gandit sa studiem Interactive Media and Business pentru ca se pliaza perfect pe ce vrem noi sa facem. Este o specializare in care business-ul, tehnologia, creativitatea si inovatia lucreaza impreuna pentru a crea afaceri sau produse de succes si chiar cred ca ne poate ajuta sa devenim oamenii de afaceri de care planeta are nevoie.
Alex: Exista stereotipul ca noi, tinerii, suntem egoiști și indiferenti. Eu insa cred ca generatia mea are o preocupare activă in rezolvarea problemelor globale. Azi, doua dintre ele sunt inegalitatea si discriminarea, iar totul pleaca de la faptul ca oamenii nu se mai iubesc pe sine.
Pe langa programul de Interactive Media si Business asupra caruia m-am decis alaturi de Bertho, vreau sa studiez si Psihologie. Vreau sa invat exact cum functioneaza creierul uman si ce ne influenteaza actiunile.
Modele
Bertho: Un role model foarte important pentru mine este Warren Buffett. Nu s-a nascut intr-o familie bogata si si-a obtinut proprii bani, iar acum este unul dintre cei mai bogati oameni din lume. Cu toate acestea, inca traieste in orasul natal, intr-o casa normala si conduce o masina destul de veche, iar cel mai important este faptul ca a donat miliarde de dolari pentru a ajuta mai multe cauze, din toata lumea.
Alex: Exista 3 persoane care chiar mi-au schimbat viata: Chealla Man – un pusti transgender, surd si evreu, care m-a invatat cum sa ma iubesc pe mine, asa cum sunt, Yes Theory – un grup de trei baieti care prin videoclipurile lor de pe Youtube, m-au incurajat sa ies mai des din zona mea de confort, Ru Paul – artistul de drag [drag race], care m-a facut sa inteleg ca fiecare dintre noi este unic si ca nu am fost nascuti sa fim ca toti ceilalti, ci sa iesim in evidenta. Iar in legatura cu inspiratia, mi-o gasesc de obicei pe Instagram sau Youtube.
Cultura chineza
Bertho: Faptul ca universitatea este in China a fost unul dintre principalele motive pentru care am ales-o. Cum am mai spus, o educatie traditionala poti primi in mai multe centre universitare, aici in Romania sau in Europa, dar oportunitatea sa cunosti si sa intelegi diferite culturi este unica, mai ales ca la NYU Shanghai sunt studenti din toata lumea. Pentru noi, cultura chineza este ceva nou, este o provocare si suntem nerabdatori sa o cunoastem si sa o intelegem.
Alex: Personal unul dintre motivele pentru care am ales aceasta facultatea a fost posibilitatea pe care mi-o ofera sa invat limba chineza, cea mai vorbita limba la nivel actual, de pe glob.
Pregatirea pentru examene
Bertho: A trebuit sa ne pregatim singuri pentru examene, fara meditatii sau ajutor, principalele noastre surse de invatat fiind Youtube sau anumite carti online. Totul in doar 2 luni. Procesul de invare nu a fost neaparat greu, dar a fost frustrant, deoarece trebuia sa cautam in mai multe surse pana sa gasim acea informatie de care aveam nevoie. Si in plus, am avut tot timpul presiunea timpul.
Chiar si asa, am reusit sa gasim niste surse excelente care ne-au dus la rezultatele mult dorite. Noi a trebuit sa sutinem ca examene SAT-ul [BAC-ul american], ce continea ca materii engleza si matematica, examen necesar pentru aplicarea la universitatile de business. Totodata, am sustinut si examenul TOEFL pentru a ne dovedi cunostintele de limba engleza, examen care ne ajuta si acum la BAC, pentru ca ne echivalează engleza.
A fost foarte grea perioada celor 2 luni, mai ales ca eu am vrut sa-mi achit singur taxele de examinare, pentru a nu pune presiune pe familia mea, si m-am angajat part time intr-un magazin de haine. La 6:00 ma trezeam, la 07:30 eram la scoala unde aveam ore pana la 13:30 sau 14:30, apoi ramaneam in clasa si lucram cu Alex teste pentru SAT, iar de la ora 16:00 incepeam programul la magazin pana la 22:00. Cand ajungeam seara acasa, la ora 23:00, eram frant. Mai apucam sa fac un dus si apoi, a doua zi, o luam de la capat. Am fost tare mandru de mine in perioada aceea ca m-am descurcat, chiar daca nu a fost deloc usor.
Alex: Pregatirea pentru cele doua examene, SAT si Toefl, pentru care altii invata ani de zile, a durat in cazul nostru doar doua luni. A trebuit sa ne incadram in datele pentru evaluari, astfel incat, pana la finalul anului 2019, sa putem aplica la universitatile selectate. Pe 1 ianuarie 2020, la ora 23:59, eu trimiteam dosarul la NYU Shanghai, pentru care, in februarie am avut si interviul online. Am avut un final de 2019 si un inceput de 2020 foarte intense!
Neavand bani sa investim in carti si cursuri, a trebuit sa gasim diferite solutii prin care sa invatam, gratuit. Asa ca ne-am folosit de internet in proportie de 90%, iar restul de 10% a fost compus din imprumutarea catorva carti de la Fulbright si achizitionarea altora de la o bunica, de pe olx. E uimitor cate informatii poti gasi pe internet, daca iti dai putin interesul!
Faptul ca l-am avut pe Bertho “bymyside” a contat enorm in acest proces. Am reusit sa ne motivam unul pe altul sa invatam si sa nu ne dam batuti. Asa am descoperit, singuri, ca fara meditatii scumpe si consiliere, poti avea succes. N-a fost deloc usor pentru ca in paralel mergeam si la scoala, insa am redus orele de somn si orice alte activitati care ne “mancau timpul”, si le-am inlocuit cu invatatul.
Vestile bune
Bertho: Toata lumea din jurul nostru a primit vestea foarte bine si s-a bucurat enorm. Am primit felicitari de la rude cu care nu mai vorbisem de ani, iar toate mesajele pe care le-am citit m-au motivat si mai tare sa gasesc solutii sa ajung la NYU Shanghai. Suportul moral al oamenilor, in general, inseamna foarte mult pentru mine.
Alex: Suntem singurii 2 romani acceptati in acest an la NYU Shanghai, anul cu cea mai dura selectie din istoria NYU, asa cum a declarat presedintele facultatii. E o realizare imensa, mai ales ca noi vom pune Romania pe harta lumii!
Cu totii s-au bucurat enorm, mai ales familia si prietenii. Mama si-a dorit extrem de mult sa fim acceptati, chiar din momentul in care a descoperit ce ofera aceasta universitate si a vazut filmul de prezentare. Imi aduc si acum aminte ca inainte sa aplic mi-a spus: „Cum ar fi sa ajungeti in China? Eu aici vreau sa vin in vizita la tine!” si prin intermediul asta as vrea sa ii multumesc enorm ca a fost si este alaturi de mine in tot acest proces, de la trimiterea aplicatiilor la facultati pana la strangerea de fonduri pentru plecarea in Shanghai.
Ce imi ofera in perioada asta si mai multa energie, este faptul ca, din ce in ce mai multe persoane pe care nu le cunosc si care probabil la randul lor nu ne cunosc, se bucura mult pentru noi, ne trimit constant mesaje de sustinere si isi doresc sa isi puna amprenta pe viitorul nostru. Lucrul acesta ne-a motivat sa luptam in continuare si sa nu ne dam batuti, chiar daca sa strangem 80.370 de dolari, intr-o perioada atat de scurta de timp, pare imposibil.
Campania de crowdfunding
Bertho: Noi am aplicat peste tot pentru burse complete, pentru ca stiam din start ca nu avem alta solutie. Insa, la NYU Shanghai, atat eu, cat si Alex am primit burse partiale. Eu 38.000 USD, iar Alex 25.000 USD. Un an de studiu pentru fiecare dintre noi costa peste 70.000 USD. De aici si diferenta de 80.370 USD de care mai avem nevoie, astfel incat sa ne continuam drumul, tot impreuna.
Cea mai simpla solutie ar fi sa identificam cateva companii care, prin burse private, sa directioneze catre noi 1 la mie din cifra de afaceri de anul trecut sau 20% din impozitul pe profit datorat. Acesti bani sunt deductibili din platile catre stat si nu ar afecta in niciun fel activitatea oricarei societati, banci etc.
Sincer, noi ne-am dori sa ne obtinem proprii nostri bani, pentru ca nu ne place sa cerem donatii, insa perioada este foarte dificila, iar timpul e foarte scurt.
Am pornit de la a face un proiect, Road2NYU, in engleza, prin care sa oferim informatii utile, la nivel international, tuturor tinerilor care nu indraznesc sa creada in visul lor, care nu stiu ca pot invata singuri, nu se pot motiva si nu stiu unde sa caute. Practic, pe www.road2NYU.com, site al carui continut l-am lucrat noi, tot singuri, intr-o saptamana, vom posta filmulete cu TIPS&TRICKS, un ghid step by step pentru romanii care vor sa studieze in strainatate, oferindu-le informatii utile si perspectiva noastra de tineri care am reusit sa ne setam un vis.
Pentru ca nu ne-am dorit din start doar o campanie de crowdfunding, noi vrem sa dam ceva la schimb din ce am invatat pana acum, lucru pe care il putem face si cand vom ajunge in China, de unde putem impartasi experienta noastra in cadrul acestei universitati de prestigiu.
Pana acum am ajuns sa ne spunem povestea la Observator, pentru Mediafax.ro, la BucurestiFM in Matinal, pe Life.ro, pe SmartRadio.ro, iar planul si proiectul nostru a ajuns sa fie apreciat si de Gilda & Mihai, de la Radio Guerrilla. De asemenea, cu emotii, am trimis povestea noastra si catre ellentube, pentru a ajunge la Ellen Degeneres, de la Ellen Show.
Speram ca un numar cat mai mare de oameni sa afle despre cei doi romani care vor sa-si urmeze visul de a studia in China si poate isi vor dori sa ne ajute.
Alex: Mecanismul de la care am plecat a fost foarte simplu. La inceputul lunii aprilie, dupa ce am primit mailurile de admitere de la NYU Shanghai [care ne anuntau c-avem burse partiale], mai aveam nevoie de 80.370 USD, impreuna. O suma imensa pentru oricine. Dar, noi nu ne-am pierdut motivatia si ne-am gandit ca... daca identificam 8.037 de oameni care ar investi in noi cate 10 USD, noi putem ajunge sa studiem la NYU Shanghai si sa fim un pas mai aproape de visul nostru, de a schimba lumea.
Si asa am si facut. In doar o saptamana am construit, cu ajutorul unui prieten, platforma www.road2NYU.com, prin care incercam sa convingem oamenii sa ne sustina si unde ne spunem povestea. Noua nu ne place sa primim ajutor gratis, asa ca, dupa ce am terminat site-ul si cateva videoclipuri de editat, am decis sa ne focusam pe oferirea de servicii, pe diferite platforme cum ar fi, Fiverr. Acum, in putinul timp pe care il mai avem, lucram la portofoliile cu servicii, astfel incat, sa putem pune contul pe picioare. Don’t worry, mai avem putin si e gata!
Urmatorul nostru pas este un Ghid step by step, pe care vrem sa il oferim oamenilor care doneaza, sau il vom directiona, in numele donatorilor, catre tinerii de clasa a XI-a care au nevoie de putin ajutor, atat motivational, cat si informational. Faptul ca noi, in doar doua luni, am reusit sa invatam singuri pentru doua examene grele, sa ne facem portofoliul pentru facultati si sa scriem cele 7 eseuri necesare, care nu sunt deloc simple, avand in vedere ca eu personal nu aveam nicio treaba cu scrisul creativ, mi se pare un lucru incredibil. Am multi prieteni care fac meditatii sau merg la diferiti consilieri educaționali, iar familiile lor platesc mii de euro. Nu zic ca acest lucru este unul rau, dar prin proiectul nostru, Road2NYU, vrem sa aratam ca se poate si fara.
Avem campanie activa pe GoGetFunding, pentru momentul cand se va sti de noi international, iar cu ajutorul unui medic roman din Germania, care acum lucreaza in linia intai, am reusit sa facem si o campanie de strangere de fonduri pe Facebook [Ii multumim extrem de mult Dianei pentru incredere si suport].
Pana acum am strans in jur de 10.000 USD, pe la prieteni, familie si multi necunoscuti, care ne sunt tare dragi, asa de la distanta, pentru ca ne-au transmis si niste mesaje grozave si ii simtim alaturi de noi mai ales in momentele cand nu mai putem si ne pierdem elanul.
Cele mai frumoase surprize au venit recent de la Asociatia Adi Hadean, care ne-a scris ca vor sa ne sustina si de la un fost vecin care ne-a vazut la televizor si a vrut si el sa investeasca in noi, pentru ca are doi copii si stie cat de greu este sa visezi, atunci cand nu ai posibilitatea financiara de a-ti duce visul mai departe.
Iar la intrebarea „Cine ne sustine?”, raspunsul meu este mama. Care ne-a fost alaturi inca de la inceput si care incearca sa identifice solutii ca noi sa reusim sa ajungem, impreuna, in China. Asta este si visul ei acum!
Argumentele voastre
Bertho: Nu ai nevoie de 170 de motive sa schimbi lumea in care traiesti. Poti incepe si tu, astazi. Chiar si fara un motiv anume. Mai ales ca schimbarea incepe cu tine. Dar ai nevoie de un baiat de 170 cm care sa-si doreasca, mai mult ca orice, sa curete oceanele de deseuri si sa planteze milioane de copaci. N-o poate face singur, iar ca sa convinga 170 de milioane de oameni sa vina alaturi de el, are nevoie de o educatie, care sa-i permita sa mute muntii.
La NYU Shanghai se va focusa pe solutii, va invata sa identifice oportunitati si sa rezolve problemele globale. Folosind la maxim inovatia, tehnologia si oamenii din toata lumea, pe care ii va avea alaturi. Si apoi va trece la fapte. Una cate una. Pentru ca 170 de fapte bune facute de 170 milioane de oameni, ar face planeta sa zambeasca din nou. Eu sunt Bertho si sunt acest baiat.
Alex: Dezvoltarea personala a unui individ care refuza contactul cu alte culturi, va fi permanent mai limitata decat cea a unei persoane care interacţioneaza frecvent cu oameni si cu valori culturale cat mai diferite de a sa. In China, prin NYU Shanghai, pot sa invat cum sa distrug prejudecatile sociale, studiind, pentru inceput, comportamentul colegilor mei. Pentru ca NYU Shanghai este locul unde Romania va fi pusa pe harta lumii alaturi de alte 96 de tari, fara prejudecati, fara stereotipuri, fara etichete sau discriminare, doar cu 2 romani care vor sa faca imposibilul posibil. Oamenii au nevoie de o versiune mai simplificata a lumii, iar eu prin educatie, asta-mi propun sa fac. Vreau sa gasesc mecanismele prin care, maine, tu te vei accepta exact asa cum esti: slab, gras, brunet, blond, urat, frumos, femeie, barbat, cu sau fara identitate de gen. Esti alaturi de mine? Hai sa schimbam lumea!
Pasiuni
Bertho: Eu ma consider o persoana foarte activa. Imi place sa fac sport, iar incepand de mic am practicat taekwondo si apoi fotbal. Chiar si cand ies cu prietenii, imi place sa ma joc carti, tenis de masa, biliard sau bowling. Acum sportul meu preferat este fotbalul si sunt nerabdator ca, odata ajuns la NYU Shanghai, sa fac parte din echipa de fotbal a universitatii.
Alex: Sunt pasionat de foarte multe lucruri, de la muzica, editare foto-video, pana la design vestimentar. In ultima perioada am dezvoltat si o pasiune pentru gatit, lucru care o sa imi fie foarte util in Shanghai, unde va trebui sa imi gatesc mancarea, in campus. M-as putea oferi sa le gatesc si altora, dar mai am multe de invatat pana in august. De asemenea, pana plecam as vrea sa invat sa tund, pentru ca sigur printre 1553 de studenti voi gasi cativa doritori pentru o noua freza.
V-ati intoarce in Romania?
Bertho: Nu m-as intoarce in Romania imediat dupa finalizarea studiilor deoarece, dupa ce absolvim, avem in plan sa ne dezvoltam propriile afaceri, pentru a obtine banii cu care sa facem schimbarile pe care ni le-am propus. Afacerea noastra speram sa fie internationala si intoarcerea in Romania ne-ar limita. Doresc insa sa ma intorc in Romania dupa ce am o putere financiara suficient de mare pentru a schimba ceva, pentru a transform tara in bine.
Alex: Visul meu de a pleca si a studia la NYU Shanghai a pornit de la dorinta de a ma intoarce in Romania si de a schimba lucrurile la nivel international, dar mai ales aici, in tara noastra. Le suntem datori cu asta celor care, acum, investesc in noi!
Planul B
Bertho: Nu prea ne place sa ne gandim ca nu vom ajunge in China, iar pentru mine Planul B nu este foarte bine definit. Am ca varianta sa plec sa studiez in Olanda, unde am fost acceptat la 3 universitati, sau ne gandeam impreuna sa ne luam un an liber si sa incercam sa strangem bani pentru 2021, pentru ca avem optiunea sa ne amanam studiile in Shanghai cu un an.
Alex: Planul B ar fi sa plecam la studii in Olanda. Acolo eu am fost acceptat la 4/4 universitati, dar nu ma gandesc ca nu vom strange banii necesari pentru NYU Shanghai. Zilele trecute eram in punctul in care voiam sa resping toate ofertele primite din Olanda, astfel incat sa ma motivez si sa imi focusez toata energia pe gasirea de solutii de a finanta plecarea in Shanghai. Insa, m-am linistit repede, pentru ca in perioada asta trebuie sa ne focusam si pe BAC si nu vreau sa iau decizii pripite.
Planuri
Bertho: Avem si o sa continuam sa avem un program extrem de incarcat. In momentul de fata incercam sa combinam invatatul pentru bacalaureat cu promovarea campaniei si producerea de videoclipuri pentru Fiverr. O sa incercam pana in august sa producem bani si singuri, mai ales ca avem in plan ca pentru a ne sustine taxele in urmatorii ani sa ne angajam si sa ne incepem primele business-uri online.
Alex: In ultima perioada ne-am focusat mai mult pe invatatul pentru BAC, pentru ca pana la urma mai avem aproximativ o luna si vrem sa incheiem cu bine si scoala din Romania. Dar, in acelasi timp, desi acum e putin mai complicat, incercam sa lucram si la campanie, cel putin 3 ore pe zi.
Pana la sfarsitul campaniei, mi-am propus sa facem 2 lucruri: primul - sa finalizam Ghidul pdf in care sa explicam pas cu pas cum se aplica la facultatile din strainatate si sa-l trimitem tinerilor care au nevoie de el in perioada urmatoare, ghid pe care ulterior vrem sa il transformam intr-un curs video pentru canalul nostru de Youtube: Reachtheimpossible, si, al doilea lucru, ar fi sa strangem o mini-comunitate, pe Instagram si Youtube, pe care sa o luam “impreuna cu noi” in Shanghai.
Noi vrem sa continuam partea de vlogging si acolo. Pana atunci, le multumim celor care ne dau o sansa, cred in noi si in faptul ca merita sa investeasca in educatia noastra. Speram sa identificam si firme sau agentii de publicitate care sa se alature calatoriei noastre: Road2NYU. Numai cu ajutorul celor din jur vom putea reusi!