Sărăcia delimitează un întreg univers de imagini în mințile noastre. Frigidere goale, seri la lumina lumânării, apă din surse nesigure, un acoperiș nesigur deasupra capului. Pentru femei, înseamnă și forme improvizate de îngrijire la menstruație. În România, menstruația e încă un subiect care jenează așa că ar fi imposibil să existe un număr al femeilor care nu au acces la produse speciale de igienă. Acum doi ani, Irina Vasilescu și Alexandra Tănase au ieșit în Gara de Nord purtând în rucsaci 10 pachete cu produse de igienă personală pentru menstruație. Au continuat și în luna următoare, când numărul femeilor care le așteptau în Gară pentru a primi pachetele cu produse se dublase.
A urmat o campanie de crowdfunding la care au contribuit sute de persoane și care și-a întrecut de vreo douăzeci de ori targetul de bani. Sprijinul și încrederea primite le-a dat șansa să pună pe picioare asociația Pe Stop. De la cele 10 pachete distribuite în prima lună, asociația a ajuns astăzi, cu ajutorul voluntarelor, să creeze și să distribuie 350 de pachete lunar și să diversifice sprijinul pe care îl oferă femeilor fără posibilități. Adina Ionescu povestește împreună cu Irina despre cum plecând de la mituri despre menstruație ca pedeapsă pentru femei au ajuns să organizeze cursuri de igienă menstruală, despre cum ajunge acest fapt biologic să fie distorsionat în rușine și despre ce planuri au în anul care vine.
De la ultimul interviu
Pe Stop a ajuns să distribuie constant 350 de pachete lunar. Majoritatea pachetelor le oferim direct femeilor sau fetelor fără posibilități, iar o parte ajung la ONG-uri care lucrează cu femei în situații dificile (femei fără adăpost, victime ale violenței domestice, refugiate). Organizăm de două ori pe an colecte în baruri, cafenele, hub-uri sau alte locuri publice din București, prin care încurajăm lumea să doneze produse de igienă menstruală și încercăm să popularizăm cauza. Asociația e sprijinită atât prin donații de la persoane fizice și juridice - de regulă prin redirecționarea a 20% din impozitul pe profit, cât și prin programe de finanțare corporate.
Best of 2018
Cea mai mare supriză a fost succesul nesperat al primei noastre campanii de crowdfunding, care ne-a permis să înființăm asociația și să ne structurăm activitatea, pentru ca treptat să se transforme din hobby în ocupație. Începând cu ianuarie 2018 am distribuit pachete, fără excepție, în fiecare lună!
2 ani de la startul proiectului
Pentru activitatea Pe Stop sunt foarte importante voluntarele, fără de care nu ar exista Pe Stop. Ele se implică în special în vizitele la beneficiare și pregătirea pachetelor. Ne întâlnim o dată pe lună, de obicei vineri seara, să pregătim pachetele cu absorbante, gel dezinfectant, șervețele intime și uscate, lenjerie intimă și uneori prezervative. Asta durează cam 3 sau 4 ore.
Apoi un weekend pe lună mergem pe teren în echipe, în zonele știute de noi, iar uneori în explorare. Păstrăm legătura cu femeile pe care le vizităm și le anunțăm mereu înainte să venim cu absorbante. S-a întâmplat ca femeile care primesc pachete să ne îndrume chiar ele în anumite zone sau spre alte persoane fără posibilități. În timp, am ajuns să fim mai atente în jurul nostru și să observăm, în drumurile noastre prin oraș, femei sau zone care ar putea beneficia de pachete. Le explicăm ce avem de oferit și le întrebăm dacă au nevoie și vor să primească pachetele noastre.
Menstruație, fără rușine
Când vine vorba de percepție, majoritatea fetelor și femeilor care primesc pachetele noastre nu par să vadă menstruația ca pe un tabu, nici să se rușineze când vorbesc cu noi despre asta. Par mai degrabă jenate când e vorba de cum trebuie să se descurce în zilele delicate fără acces la produse de igienă și sunt nevoite să improvizeze moduri de a se îngriji. Bărbații pe care îi întâlnim pe teren, fie din aceleași familii, fie doar cunoscuți ai beneficiarelor, par deschiși față de subiect și ne ajută uneori să împărțim pachetele. Ultima dată, la Gara de Nord, unul din bărbații cu care ne întâlnim frecvent ne-a ghidat prin zonă pentru a ajunge la alte femei pe care încă nu le cunoscusem și ne-a ajutat să cărăm pachetele, fără să accepte nici un ajutor pentru efort.
Un proces biologic distorsionat în rușine
Mai auzim în schimb mituri sau informații greșite despre menstruație, unul dintre ele fiind că menstruația este o pedeapsă pentru femei. De aceea am considerat necesar ca asociația să organizeze cursuri cu informații clare despre menstruație: de ce o avem, cum ne îngrijim în aceste zile și ce facem când avem dureri sau apar alte probleme. Aceste cursuri au fost bine primite. Asta și pentru că sunt o ocazie pentru femei și fete să vorbească liber despre experiența lor cu menstruația - își amintesc uneori cu haz cum au reacționat la prima menstră, ce explicații au primit (sau nu), povestesc de probleme pare care le au în prezent, lucruri pe care unele femei nu au ocazia să le împărtășească altcuiva. Vorbim împreună de ceva prin care trecem toate.
Cursul de la adăpostul Odessa
Foto: Maria Cîrstea
O necesitate de bază
Discuția despre menstruație lipsește și în mediile mai avantajate, cu acces la educație. Iar poate aici se resimte mai mult rușinea despre acest subiect. Parte din echipă simt că află lucruri noi și își clarifică informații de când sunt la asociația Pe Stop și asistă la discuțiile despre menstruație.
Am reușit să deschidem conversații mai degrabă în cadrul comunităților în care lucrăm și în rândul organizațiilor partenere. În ceea ce privește schimbarea atitudinilor la nivel general, încă mai avem de lucru - probabil datorită faptului că, în viziunea publică, menstruația nu a fost identificată încă drept o necesitate de bază și este considerată un subiect jenant. Sperăm în continuare ca, prin demersurile noastre, să schimbăm această viziune.
De la pachete, la o fântănă și o deratizare de bloc
Pentru că ne vedem cu multe dintre beneficiare lunar, unele dintre ele au devenit mai deschise față de noi și ne povestesc uneori despre alte probleme cu care se confruntă. Așa am aflat de eforturile unei familii de a obține o fântână în gospodăria lor, unde nu au acces la niciun fel de utilități. Ne-au spus cum au apelat la autorități și s-au interesat de costuri la o firmă de foraje, însă nu reușeau să strângă banii necesari. În acea perioadă le-am putut ajuta, deoarece s-a ivit ocazia unei finanțări prin programul În Stare de Bine. Situația familiei este încă foarte dificilă, dar sperăm că această acțiune le-a ușurat una din multele griji cu care se confruntă.
În Pieptănari, am avut mai multe discuții cu femeile din zonă despre condițiile improprii în care sunt nevoite să locuiască. Am decis să ne ocupăm împreună de problema șobolanilor: Pe Stop a contribuit cu materialele pentru deratizare, iar locatarii s-au organizat pentru a monta capcanele în clădire. Și acest demers a fost posibil datorită aceleiași finanțări.
Despre intimitate
Pare că ajutorul a fost bine primit, pentru că a venit ca răspuns la nevoile de care ne-au povestit ele. Situația lor este în continuare foarte grea, dar sperăm că aceste intervenții le-au oferit un mic avânt pentru inițiativa și eforturile lor de a-și depăși greutățile. Prin contactul cu ele, vizitele regulate, vedem mici părți din ce înseamnă să trăiești în sărăcie. Cu toate acestea, sărăcia, ca orice dificultate majoră și cronică, are o componentă profund personală. De aceea ne străduim să înțelegem cât mai mult, să judecăm cât mai puțin și să învățăm, la rândul nostru, din fiecare ieșire pe teren.
Foto: Cristina Ion
Focus pentru 2020
Plănuim să ajungem la un număr mai mare de femei, atât cu pachetele distribuite, cât și cu informații despre menstruație, sub forma cursurilor despre care v-am povestit. Aceste discuții ne ajută și pe noi să înțelegem mai multe despre dificultățile cu care se confruntă femeile pe care le întâlnim. Acum facem demersuri pentru a duce Pe Stop și la țară (până acum, am activat predominant în zona Bucureștiului).