Aventurile lui Floki si Henning in Romania

Aventurile lui Floki si Henning in Romania

Urmeaza o poveste cu factor crescut de dragalasenie care implica doua alpacale. Alpaca este un animal inteligent si sensibil, care a inceput sa apara si in Romania prin diverse locuri. Si care a castigat rapid internetul cu povestile savuroase ale proprietarilor si pozele simpatice.

La Urban Alpaka, o mica ferma de terapie de la marginea Bucurestiului, locuiesc Floki si Henning, nascuti in Austria. Georgiana si Alin Paraschiv, doi creativi care lucreaza in comunicare si iubesc animalele, i-au adus aici de curand, iar acum fac parte din familia lor. Si nu ii tin doar pentru ei, oricine ii poate vizita. Iar vizitele nu se incheie pana cand Floki nu si-a facut norma de selfie cu oaspetii, fie ca sunt ei copii sau oameni mari.

“Tot documentand si afland noi informatii despre cum sunt, despre rasa lor, am aflat si ca sunt folositi in scop terapeutic. Am citit articole referitoare la acest subiect, am urmarit tot felul de filmulete si asa mi-am dat seama ca partea cu terapia ar fi ceva ce ar ajuta si in Romania.”, povesteste Georgiana. 

In cele ce urmeaza aflam mai multe despre Floki si Henning, despre ce inseamna viata cu doua alpacale si despre planurile bune si frumoase pe care le au cu “baietii” proprietarii Urban Alpaka.

 

Cine sunt oamenii

Noi suntem, Georgiana și Alin, oamenii din spatele Urban Alpaka. Suntem doi tineri obisnuiti, credem noi, alții ar avea alta opinie :), mutati de cativa ani in afara Bucurestiului, iubitori de natura si de animale. Familia noastra numara in acest moment: trei catei, patru pisici si doua alpacale. Amandoi lucram, in acest moment, in doua grupuri de comunicare, unul dintre noi in zona financiara, iar celalalt in zona comerciala.

 

Si-acum alpacalele

Ei sunt doi masculi alpaca, originari din Austria.  Floki are 1 an și 7 luni, iar Henning 1 an și 9 luni. I-am cunoscut in toamna lui 2018, pe cand aveau cateva luni si i-am asteptat un an ca sa creasca pentru a-i putea aduce in Romania, lucru care s-a intamplat in Septembrie 2019.

 

Istoria rasei

Acum cativa ani am citit despre lana de alpaca ca fiind antialergica, si uite așa am ajuns la alpaca. Am inceput sa ma interesez despre rasa, si așa am aflat ca sunt crescatori și ferme prin Europa: in Austria, Germania, Olanda, Marea Britanie. Cum iti spuneam și mai sus, in septembrie 2018 am ajuns pentru prima data la o ferma de alpacale, dupa ce o perioada am tot urmarit in social media cateva pagini ale unor ferme din tarile enumerate mai sus. La inceput ne doream sa ne luam o alpaca ca și pet :). Apoi am aflat de la crescatorul din Austria, ca nu este recomandat pentru sanatatea lor sa luam doar un exemplar, ci ar fi mai bine sa luam pentru inceput minimum doua sau trei exemplare.

Procesul de documentare a durat cateva luni, deși o mare parte din informatii le-am primit de la el, si atunci am aflat  in mare despre utilitatea lor. Insa o alta sursa importanta de informatii a fost cartea scrisa de americanca, Marty McGee Bennett -The Camelid Companion - care este de fapt un fel de manual despre cum sa ingrijesti o alpaca și cu alte multe detalii despre aceasta rasa necunoscuta pentru mulți dintre noi.

Ele pot fi crescute pentru lana lor, din acest motiv au și fost domesticite de catre incașii care locuiau in zona Anzilor.  Cele crescute pentru reproducere sunt foarte atent selecționate sa duca mai departe rasa, și doar 10 % dintre ei se califica pentru reproducere. Ajungand pe teritoriile fostelor colonii au inceput sa fie folosite și in alte scopuri, cum ar fi și cel nobil pentru terapie.

 

Viata cu doua alpacale

Alpacalele sunt niste animale foarte sensibile, iar atunci cand ii implicam intr-un anumit proiect gandim pasii de 1000 ori, deoarece analizam daca ceva din ceea ce vrem sa facem ii poate afecta sau le poate crea un stres, stresul fiind prima cauza de mortalitate in randul lor.

Astfel ei sunt supravegheati aproape non-stop, iar programul nostru incepe de la prima ora a dimineții cu curatatul grajdului lor, schimbat apa, pregatit micul dejun si oferit fanul pentru ziua respectiva. Aceste lucruri au intrat deja in rutina noastră zilnica, și chiar daca nu par niste lucruri ușor de facut zi de zi, ele ne aduc zilnic zambetul pe buze. Alt lucru pozitiv este modul in care interactioneaza cu celelalte animale din ograda noastra si cum se inteleg, respecta intre ele. Fiecare stie ce rol are de indeplinit.

Cel mai dragut este atunci cand sosim seara acasa, iar ei ne asteapta toti aliniati la gard, iar cand se intampla ca unul dintre noi sa ajunga mai tarziu, ei nu vor sa intre la culcare pana nu suntem cu totii acasa :).

 

Aparitia fermei Urban Alpaka

Tot documentand si afland noi informatii despre cum sunt, despre rasa lor, am aflat si ca sunt folositi in scop terapeutic. Am citit articole referitoare la acest subiect, am urmarit tot felul de filmulete si asa mi-am dat seama ca partea cu terapia ar fi ceva ce ar ajuta si in Romania, mai ales ca stiam  cateva cazuri de copii care sufereau de autism si ne-am zis ca este ceva ce s-ar potrivi modului nostru de a fi.

Partea de terapie este un pic diferita in comparatie cu cea a vizitelor, in care cei care vin si interactioneaza cu baietii ne spun la plecare ca se simt foarte bine si ca au avut parte de “terapie”.

 

Cum functioneaza terapia

Voi profita de ocazie sa explic un pic termenul de “terapie” - deoarece ceea ce facem cu baietii in acest moment este, de fapt, un suport pentru partea de terapie efectuata de profesionistii acreditati pentru tratarea diverselor boli ca ADHD, Autism, deficiente locomotorii, toate aplicabile doar in cazul copiilor. Denumirea oficiala a procedurii este AAA (Animal-assisted activities). In cazul alpacalelor este importanta energia pe care acestea le-o ofera copiilor cu probleme si increderea de a se implica in activitati. Am observat ca le da o stare de liniste copiilor prin simplu fapt ca sunt placuti la atingere, se apropie fara agresivitate de ei si au o anume inteligenta intuitiva incat se pot adapta fiecarei stari in parte, fara interventie umana.

 

Beneficiarii terapiei

Una dintre organizațiile de care ne-am apropiat de la inceput a fost Hospice Casa Serantei. Cu ei ne dorim sa aducem o raza de fericire si optimism copiilor pe care ii trateaza asociatia, avand in vedere cazurile grave pe care le au in grija. Avem in plan sa vizitam centre de copii abandonati și camine de batrani in masura in care autoritatile vor permite acest lucru.

 

Resursele si implementarea

Implementarea proiectului a durat cam un an, iar investitia inca nu este finalizata, deoarece mai avem nevoie de un trailer pentru a-i putea transporta cu usurinta in anumite cazuri. Procesul de aducere in tara nu a fost unul usor, deoarece birocratia binecunoscuta a sistemului nostru si-a pus un pic amprenta, insa am depus cu ceva timp inainte actele pentru a putea obține la timp documentele lor de transport autorizat “TRACES”, iar ele au fost gata conform planului pe care ni-l facuseram. Resursa prinicipala o reprezinta cea legata de suprafata de pasunat.

Astfel fiind la inceput, costul nu poate fi dat cu exactitate deoarece anumite investitii s-au facut pe parcursul mai multor ani, si nu cu acest scop, altele inca nu s-au finalizat, si cred ca vom putea sti cu exactitate cum ar arata un buget de implementare in cateva luni cand vom finaliza si investitiile la mica ferma de terapie.

 

Cine vine in vizita pe la Floki si Henning

Vizitele se solicita printr-un mesaj pe Pagina de Facebook si  dureaza 1h. Acestea presupun o interactiune nefortata pentru baieti – ei sunt liberi sa interactioneze cu noi/voi in ritmul lor, le oferim treet-urile lor preferate timp in care pot fi mangaiati pe gat si pe spate.

Mini-ferma poate fi vizitata de orice iubitor de animale, pot veni grupuri de persoane, maximum 6 per vizita, iar copii care ne viziteaza trebuie sa aiba 2 ani impliniti. Vizita nu se incheie decat atunci cand Floki si-a facut norma de selfie si cateodata pupat cu cea/cel care ne-a vizitat.

Clientii ni-i atragem, in special, prin recomandari si prin promovarea celor 2 pagini din social media, de Facebook si Instagram. Din primavara activam si calendarul de booking tot de pe pagina baietilor de Facebook.

 

”Baietii” in social media

Baietii au paginiile lor de Instagram si de Facebook, Urban Alpaka, si astfel incercam sa postam zilnic tot felul de intamplari din viata lor ca lumea sa le poata urmari evolutia. Nu am investit deocamdata in promovarea din Social Media, prin ads sau prin alte metode de marketing, deocamdata ne bazam doar pe recomandarile oamenilor care ne-au vizitat si au trait experienta de a-i intalni pe baieti, zicem ca este mult mai benefic acest tip de promovare deocamdata.

Suntem inca in faza incipienta de dezvoltare a ideii, asa ca facem baby-steps si nu ne grabim sa ne facem foarte cunoscuti.

 

Antreprenoriatul intr-un domeniu de nisa

A fost o mare provocare de la inceput. Noi credem ca este nevoie de multa pasiune, in primul rand, mai ales ca este un domeniu in care primeaza dragostea pentru necuvantatoare.

Dat fiind ca este un domeniu nou pentru noi și foarte nisat, sunt multe lucruri pe care le invatam pe parcurs. Credem ca mai este nevoie de cateva ingrediente ca sa reuseasca treaba, și anume de ambitie si de consecventa, chiar daca ideea pare atat de nebuna incat unora li se parea imposibil de implementat atunci cand le povesteam ideea noastra. Pentru noi in acest moment este ca un vis pe care ni l-am indeplinit, insa nu ne oprim aici.

 

Ce urmeaza la Urban Alpaka

Pentru anul acesta ne-am propus câteva lucruri:

  • ca undeva in primavara sa deschidem oficial mini-ferma, in locația in care o sa facem si partea de terapie;
  • iar prin toamna ne-am dori sa avem un mic magazin cu produse facute din blana lor si a altor alpacale;
  • sa-i vizitam pe cei de la Hospice Casa Sperantei, cu recurenta, o data pe luna;
  • unul dintre noi sa urmeze modulul cursului postuniversitar denumit: “Terapia asistata de animale pentru persoanele cu nevoi speciale” de la Universitatea Babes-Bolyai - Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei;
  • și cel mai important lucru, este sa avem grija de ei ca sa fie sanatosi si fericiti.
Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Sectiune



Branded


Related