[Spații alternative] Cristina Mazilu a vrut un studio de cooking, dar spațiul a căpătat propria lui identitate

[Spații alternative] Cristina Mazilu a vrut un studio de cooking, dar spațiul a căpătat propria lui identitate

Isi dorea o bucatarie mai mare decat cea de la bloc, pe care sa o poata transforma intr-un loc al ei de gatit si de primit oaspeti. Un studio de cooking, mai exact, cu o bucatarie deschisa si multa lumina pentru pozele pe care le facea preparatelor sale. Cativa pasi mai departe in viata, Cristina Mazilu s-a trezit ca spatiul pe care l-a amenajat avea, parca, o agenda a lui personala. Alta decat cea imaginata de ea.

Odata deschis, Mazilique Studio a primit tot mai multe cereri sa gazduiasca evenimente. Asa ca, in prezent, in acest loc cu o bucatarie spatioasa, de care se leaga un living, se fac lansari de produse, sedinte de business, workshop-uri, conferinte si petreceri private. Numitorul lor comun este mancarea buna.

“Din experienta noastra, am observat ca oamenii apreciaza spatiile calde, personale, confortabile, iar mixul acestora cu o experienta culinara, care uneori poate ii scoate din zona de confort, dar care ii surprinde intr-un mod placut, poate transforma o intalnire intr-un eveniment memorabil.” 

Povestim in continuare cu Cristina Mazilu despre conceptul Mazilique Studio, despre evenimentele de aici si aflam cum se imbina pasiunea ei pentru gatit cu businessul.

 

De la jurnalism cultural la owner de spatiu alternativ

Sunt Cristina Mazilu. La baza sunt jurnalist cultural, dar dintr-o pasiune starnita peste noapte, la o cina cu prietenii, am deraiat intr-o zona culinara. Am deschis in 2009 un blog cu retete, in 2010 am devenit redactor-sef al revistei BBC Good Food Romania, si timp de zece ani, pasiunea mea pentru mancare a devenit tot mai puternica si s-a dezvoltat in tot mai multe zone – de la povesti scrise, la evenimente gatite.

 

Contextul 

In 2015, bucataria apartamentului in care locuiam, si in care-mi testam si fotografiam retetele care apareau pe blogul Mazilique.ro, devenise neincapatoare si deja visam la un loc pe care sa-l transform in bucatarie de teste pentru toate proiectele culinare pe care le aveam in desfasurare. Astfel s-a nascut idea pentru Mazilique Studio – o bucatarie deschisa, luminoasa si suficient de mare cat sa-mi pot aduna toti prietenii in jurul mesei.

 

O bucatarie pentru toti prietenii

In momentul in care cautam un spatiu, tot ce stiam este ca trebuie sa fie un open space luminos. In ceea ce priveste amenajarea, am avut doua must haves – placile ceramice azulejos, care acum sunt in backgroundul bucatariei, si o masa mare, comuna, in jurul careia sa putem sa ne strangem cu totii. Pentru a pune toate lucrurile intr-o forma coerenta estetic am lucrat cu arhitecta Eliza Yokina, care a reusit sa dea spatiului atmosfera pe care eu o visam deja de ceva vreme.

Impartirea spatiului este una organica, ce curge in mod natural . De cand intri, pasesti direct in bucatarie, a carei insula se continua cu masa lunga de stejar. Niste stalpi de sustinere care existau deja in spatiu, si intre care s-a fixat un raft metalic deschis, delimiteaza zona de gatit si de luat masa de o zona de “lounge” – ca un fel de sufragerie ce vine in continuarea bucatariei. Practic, am recreat ceea ce nu aveam niciodata acasa – o bucatarie imensa, deschisa catre un living in care te mai retragi din cand in cand, intre felurile de mancare.

 

De la atelier la spatiu de evenimente

Cand am pornit Mazilique Studio nu m-am gandit in niciun caz la inovatie sau reinventare a unor concepte deja existente intr-un mod alternativ. Pur si simplu imi satisfaceam o nevoie – cea de a avea un atelier in care sa-mi desfasor activitatea. Odata deschis insa, spatiul a capatat si o identitate a lui, separata de planurile mele initiale. Datorita cererilor care au venit imediat dupa lansare, studioul a devenit incet-incet un spatiu care gazduieste evenimente de tot felul, de la conferinte de presa si lansari de produse, la sedinte de board si workshop-uri , la petreceri private. Firul rosu care le leaga pe toate, este, desigur, mancarea. Inca nu am vazut ceva care sa aduca oamenii impreuna mai usor decat o face mancarea. :-)

 

Mancare si povesti la Mazilique Studio

Evenimentele de la Mazilique Studio au in comun un anume tip de relaxare si informalitate, o atmosfera familiara si un vibe confortabil care se datoreaza in mare parte spatiului deschis si – sper eu – si gazdelor.

Pe langa evenimentele private si corporate, in 2018 am lansat si seria de cine Convivial pe care le gazduim la studio. Adica o data la ceva vreme, impreuna cu echipa Mazilique, ma gandesc la un meniu  (cam lung, ce-i drept, intr-o cina inghesui cam 8-12 feluri de mancare). Dupa ce il testam si il finalizam, il anuntam si oamenii se inscriu la aceasta cina. E un mod mai usor pentru clientii nostri de a participa la evenimente de la Mazilique Studio, dar fara sa fie nevoie ca pentru asta sa organizeze unul in mod special.

Convivial nu este despre fine dining (si nici nu cred ca va fi vreodata). Cred ca mancare e mai mult despre onestitate decat despre creativitate (mai exact, creativitate doar de dragul creativitatii). Astfel, la aceste evenimente, ne bucuram de mancare intr-un mod relaxat si casual. Mesele speciale nu trebuie sa fie neaparat un super glossy affair pentru a deveni momente speciale. Si nu vreau ca oaspetii nostri sa plece de la masa gandindu-se ce complicat a fost un anume fel de mancare, ci doar ce bun a fost. Mancarea e tot un fel de a spune povesti.

 

Mazilique in social media

Pentru Mazilique Studio nu facem o promovare prea intensa. In afara celor cateva postari infrecvente din social media, cea mai buna promovare ne-o fac clientii nostri, care nu doar ca revin, dar isi aduc si prietenii cu ei.

Nu o data mi s-a spus ca e un spatiu “instagramabil”. Dar nu asta a fost miza atunci cand l-am creat. A fost in primul si in primul rand un spatiu functional, apoi unul in care eu si echipa mea sa ne simtim bine si unde sa ne placa sa venim in fiecare zi.

 

Ce cauta clientii

Din experienta noastra, am observat ca oamenii apreciaza spatiile calde, personale, confortabile, iar mixul acestora cu o experienta culinara, care uneori poate ii scoate din zona de confort, dar care ii surprinde intr-un mod placut, poate transforma o intalnire intr-un eveniment memorabil.

Spre deosebire de salile clasice de conferinta, care au fost mult timp prima alegere a organizatorilor de evenimente, spatiile alternative pot sa devina o experienta in sine si sa completeze mesajul evenimentelor prin atmosfera, decor, identitatea specifica a spatiului – fie ca organizezi o cina intr-o bucatarie deschisa (cazul nostru), sau intr-un atelier floral etc.

 

O provocare constanta a spatiului

Sincer – curatenia de dupa :-))))

 

Ce urmeaza

Vrem sa-i maximizam potentialul existent. De cand am deschis Mazilique Studio, munca noastra a fost impartita intre acest spatiu de evenimente, dar si Mazilique.ro – blogul de retete, povesti despre mancare si calatorii culinare, si, mai nou – Mazilique Shop. Iar in 2020 vrem sa continuam dezvoltarea acestor linii de business.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Subiecte

Sectiune



Branded


Related