[Single de Romania] Vlad Alui Gheorghe: A început să se cânte mai mult în limba română, ceea ce este de-a dreptul îmbucurător

[Single de Romania] Vlad Alui Gheorghe: A început să se cânte mai mult în limba română, ceea ce este de-a dreptul îmbucurător
Credit foto: Popa Andrei (The Phope)

Trebuie să începem cu ce e mai important. În seara asta trupa Adam's Nest are concert în București  în Club Control, vin tocmai din Iași, așa că merita sa mergi să-i vezi live. Și ca să-ți faci o idee mai clară cam ce gânduri au băieții în scena alambicată a indie-ului, l-am luat în vizor pe Vlad Alui Gheorghe, voce, chitară și versuri în cuibul lui Adam si textier pe pagina de FB a trupei. Știe că trebuie băgat mult în marketing, dar nu o face tot timpul, pâna la urmă muzica bună se mai duce și din ureche în ureche:

„Un publicitar mai în putere mi-a explicat la un moment dat o regulă de aur care spunea că măcar jumătate din cât ai băgat în producție trebuie să bagi și în promovare”, Vlad Alui Gheorghe.

Piesa lor, Stockholm, a prins cel mai bine și e playata de la ambasada Suediei de la noi până la radiouri din Sidney sau Nova Scotia. Dar care o fi secretul single-ului până la urmă? Hai să vedem ce zice Vlad:

 

Single-ul anilor 2020

Aveam o discuție relativ asemănătoare cu niște scriitori la un moment dat și salutam inițiativele revistelor dedicate prozei scurte sau poeziei din simplul fapt că îți dau o mostră care este pe de o parte scurtă și comprimată, iar pe de altă parte relevantă pentru a ști dacă te poți conecta în vreun fel cu autorul, dacă îți place stilul său de scris. Atunci le-am zis, mai în glumă, mai în serios, că sunt reviste care publică ”single-uri”, că la fel ca și în muzică e ceva scurt dar de impact, ori cam la asta s-a ajuns din ce am tot văzut în ultimii ani.

 

Single-uri pe banda rulanta sau album

Venind dintr-o formație care a lansat până acum un EP și mai multe single-uri, aș fi tentat să spun că single-uri pe bandă rulantă, dar nu ar fi corect pentru că ne străduim de mult timp să punem cap la cap un album care să aibă o poveste legată, să fie uniform cap-coadă, ori asta mi se pare o provocare sisifică. De 2 ani și ceva noi, Adam’s Nest, am tot compus piese pe diferite stiluri, am încercat să păstrăm o linie de creație, dar tot timpul a intervenit ceva, zic eu pozitiv, care ne-a distras, și nu a fost o distragere contraproductivă, pentru că de fiecare dată am ajuns la rezultate pe care nu le imaginam (de la post-rock la country), dar ieșeam de pe stilul general pe care ne propusesem la început să mergem.

 Credit foto: Popa Andrei (The Phope)

Lungul drum al piesei catre clip

În formația aceasta se lucrează cu spor, și nu durează mult producția, pentru că dintr-un noroc imens îi avem colegi de formație pe băieții responsabili cu distracția de la Studioul de Bază din Iași, Gabriel Belcescu & Andrei Hâncu, și de fiecare dată când se pune o idee pe hârtie, prin mâinile lor se materializează foarte repede.

 

Cam cat mai costa sa faci muzica

Un publicitar mai în putere mi-a explicat la un moment dat o regulă de aur care spunea că măcar jumătate din cât ai băgat în producție trebuie să bagi și în promovare. Noi, tineri cu speranță, n-am băgat la cap din prima regula asta (pe care, fie vorba între noi, am pus-o în practică mai târziu și a funcționat), și am mers pe o haiduceală boemă, pe credința oamenilor în muzică, pe dorința de a găsi sunete noi, care, evident, s-a dovedit a fi o pierdere de vreme. Nefiind ocupația noastră de bază muzica, și reușind să nu depindem de și așa puținii bani care se fac de aici, investim cât ne permite bugetul în diferite momente ale anului, dar oricum, de multe ori, mai mult decât iese propriu-zis din muzică.

 Credit foto: Popa Andrei (The Phope)

Principala piedica in lansarea unei piese

Nu văd să fie undeva o piedică, pentru că oricine poate pune pe loop 4 acorduri, să scrie câteva versuri care să treacă razant pe lângă granița penibilului, și după să o lanseze pe spotify, youtube sau soundcloud. Problema e, asemeni întrebării de mai sus, la partea de promovare, care e destul e mercenară și făcută în cel mai pur stil românesc. Puțini s-ar gândi sau și-ar permite să lucreze cu un om cu oareșce competențe de marketing, pentru că în fond, lansarea unui single este foarte asemănătoare cu vânzarea unui produs. De aia apar formații, scot 3 piese bune dar care nu se aud nicăieri, și se destramă în cel mai scurt timp, blamând la infinit piața muzicală. Dacă vrei să trăiești trebuie să-ți faci singur loc! 

 Credit foto: Popa Andrei (The Phope)

Ce a prins cel mai bine

Fără urmă de îndoială, piesa Stockholm. Răzvan, colegul meu cu voce de aur, a cântat și compus această piesa, care a fost și primul nostru single, și care a ajuns cel mai departe. Printr-un noroc extrem de mare, câțiva oameni au găsit-o în playlisturi pe spotify și ne-au scris ulterior, astfel că a ajuns pe diverse radiouri în Nova Scotia și Sydney. Este una dintre acele piese pe care publicul le cântă cu noi la concerte, și pe care și ambasada Suediei la București a îndrăgit-o din prima clipă.

 

Cine te inspira

Mac Demarco fără urmă de îndoială. Nu am găsit piesă/album care să nu aibă ceva special și extrem de personal în producție & compoziție.

 

Inregistrari si colaborari cu oamenii care trebuie

Fiind din Iași, și făcând muzică doar aici, recomand cu mare căldură Studioul de Bază. Sunt cei mai faini și mai prietenoși băieți din Iași. Când este de ascultat ceva o facem pe boxele mari de la studio ca să fim atenți la detalii.

 

Cat de importanta e imaginea

Imaginea este la fel de importantă ca PR-ul menționat mai sus. Am lucrat într-o perioadă cu o bună prietenă, Andra Rotariu, dar în ultima perioadă, obstrucționați de muncă și alte cele, ne-am gospodărit singuri.

Credit foto: Popa Andrei (The Phope)

In industrie toate și-au urmat cursul ascendent, păstrând anumite constante. Au apărut tehnicile noi – clipuri 360, clipuri 3D, deci o evoluție așteptată. Complexitatea clipurilor a trecut granițe nebănuite, efectele vizuale sunt și ele de multe ori out of this world...cred că ne îndreptăm într-o direcție bună!

 

Muzica din Romania in ultimii 5 ani 

În ultimii 5 ani am văzut o trecere destul de consistentă de la a 2-a chitară în trupă la synth, la trupe cu foarte puțini oameni care compensează lipsa cu track-uri, și la atenția îndreptată mai ales către single-uri în detrimentul LP urilor.

 

Ce e pe val in momentul asta

Mă crezi dacă-ți spun că nu am fost atent la trenduri? S-au succedat multe în ultima perioadă și n-am mai avut energia să le urmăresc îndeaproape pe toate. Am văzut, totuși, că a început să se cânte mai mult în limba română, ceea ce este de-a dreptul îmbucurător.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Sectiune



Branded


Related