În anul 2012, Alina Țiplea deschidea o ceainărie caritabilă în Centrul Vechi din București, unde oamenii puteau să doneze bani sau haine pentru familii nevoiașe, iar la scurt timp i se alătura Daniela Staicu în acest proiect. Împreună au deschis, 3 ani mai târziu, Atelierul Merci, locul unde sunt create haine și accesorii, care sunt vândute pentru a susține proiectele sociale de sănătate și educație ale Asociației Merci Charity. Unul dintre acestea este Zâna Merciluță, un program de sănătate și tratament stomatologic gratuit şi mobil pentru copii cu afecţiuni oncologice şi copii din familii defavorizate din zone rurale și din București.
În prezent, Asociația Merci Charity deține două cabinete stomatologice mobile, în care peste 80 medici stomatologi voluntari tratează copii din sate izolate și fără posibilități materiale. Până să ajungă aici, însă, Alina și Daniela s-au luptat ceva vreme cu sistemul pentru a introduce în legislația românească noțiunea de cabinet medical mobil. Nu s-au descurajat de piedicile care le-au fost puse sau de plimbările de la o instituție la alta, iar în anul 2017 a apărut primul cabinet mobil, Zâna Merciluță. De atunci, peste 2200 de copii din mediul rural au primit îngrijiri medicale sau tratamente stomatologice și povestea continuă.
”Putem spune că încă suntem încă în faza de început în România, dacă ne gândim că abia în 2018 am introdus în legislație noțiunea de cabinet medical mobil. Provocările au fost destul de mari, neavând modele pe care să le urmăm în materie de cabinet mobil sau legislație”, spune Alina Țiplea.
Alina Țiplea ne povestește mai multe despre Zâna Merciluță, un proiect inedit de sănătate, care a atras în ultimii ani diverși parteneri: medici, voluntari și companii private.
Începuturile Zânei
Îmi amintesc primele evenimente caritabile pe care le am făcut, satisfacția faptului că am putut ajuta, mulțumirea familiei mele. Acestea mi-au activat compasiunea și dorința de a face bine în fiecare zi. Ziua de luni nu mă mai speria și nici nu mai așteptam ziua de vineri sau ora închiderii programului. A fost momentul acela "știu ce o să ma fac când o să fiu mare: Om bun". A urmat ideea magazinului și a ceainăriei caritabile. Daniela a venit în ceainărie pentru a bea un ceai și de atunci a rămas alături de Merci. Și-a dat demisia de la fostul job, iar eu am avut o resursă umană în asociație, pe care, inițial, am plătit-o printr-un program al fundației Vodafone numit Voluntar de profesie.
Așadar, proiectul de prevenție și tratament stomatologic pentru copii Zâna Merciluță a început în 2014 cu sprijinul Fundației Vodafone România. Nevoia, vitală de foarte multe ori, a copiilor cu diferite afecțiuni oncologice de a primi tratament stomatologic, a dat naștere acestui proiect.
În prima fază a proiectului, încă nu ne gândisem la ideea de cabinet medical mobil în forma pe care o avem astăzi. Proiectul consta într-o colaborare cu diferite cabinete stomatologice, care își ofereau sprijinul tratând gratuit copiii cu afecțiuni oncologice, în cabinetele lor.
În același timp, derulam și acțiuni educaționale la sate și am observat că mulți dintre copiii pe care îi întâlneam aveau carii, dureri de dinți, iar în sate nu existau cabinete stomatologice. Părinții lor erau săraci, deci nu aveau șansa de a merge la un cabinet stomatologic la oraș, consecința fiind că ei răbdau durerea, care se tranforma în carie și, în timp, ducea la pierderea dintelui.
Cele două nevoi cumulate au dus la varianta pilot în care am folosit un unit dentar portabil, apoi am ajuns la varianta finală, aceea a unui cabinet stomatologic mobil cu care să ne putem deplasa atât la spital la copii cât și în sate. Numai 13% dintre cabinetele dentare funcționează la sate și un procent și mai mic au contract cu casele de asigurări de sănătate, ceea ce înseamnă pentru copii acces redus înspre inexistent la medicul dentist în mod gratuit, așa cum au dreptul prin lege. Putem spune că încă suntem încă în faza de începuta proiectului în România, dacă ne gândim că abia în 2018 am introdus în legislație noțiunea de cabinet medical mobil.
Provocări de început
Provocările au fost destul de mari, neavând modele pe care să le urmăm în materie de cabinet mobil sau legislație. Greutăți și provocări au fost și încă sunt pe plan financiar, cabinetul are nevoie de fonduri pentru a putea funcționa, de asemenea este destul de provocator să introduci o idee inovatoare într-un sistem conservator, în care schimbarea spre bine se produce lent. Cea mai grea parte este finanțarea și nevoia de a atrage în permanență fonduri pentru funcționarea cabinetului stomatologic mobil
A convinge cât de necesară este livrarea serviciilor medicale într-un mod care să ajungă la beneficiar eficient, deci printr-o soluție mobilă, sau cât de importantă este prevenția, care în prezent există numai la nivel declarativ, acestea reprezintă o provocare și o greutate în același timp atunci când lansezi un astfel de proiect.
A fost destul de dificil să creăm cadrul legal pentru funcționarea și autorizarea cabinetelor medicale mobile, dar am reușit. Am reușit să creăm, de la zero, primul cabinet stomatologic mobil. Am reușit să aducem în atenția autorităților noțiunea de cabinet medical mobil, creând un cadru legal pentru autorizarea lor.
Creșterea Zânei Merciluță
Credem că am evoluat destul de bine și de repede, având în vedere faptul că suntem o asociație mică, necunoscută pentru multe companii sau persoane fizice. Am reușit să implementăm acest sistem de cabinete stomatologice mobile, am reușit să creăm un cadru legislativ pentru ca astfel de cabinete să poată fi autorizate și o rețea de medici voluntari, care este în continuă creștere.
E foarte plăcut momentul când ajungi acasă, după o zi plină, tragi linie și reiese fie că minim 50 de copii se culcă fără dureri, fără probleme dentare, fără riscul de a face complicații, de a-și pierde dinții - asta înseamnă prevenție - sau că ai creat o lege, care să accepte și să permită cabinetelor medicale mobile să funcționeze pe teritoriul României.
Anul acesta am derulat și prima ediție a „Trainingului de introducere în medicina mobilă pentru medici dentiști”, ediție finanțată prin programul “În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.
Echipa Zânei Merciluță
Oamenii care dezvoltă proiectul suntem eu și Daniela, iar în atelierul social de croitorie Merci, al cărui profit este redirecționat în totalitate către proiectele educative și de sănătate ale organizației, lucrează colega noastră Nadia. Ea este din Replublica Moldova și ne este alături de ceva vreme. Noi trei ne ocupăm de absolut toate treburile, de croitorie, de promovare, de parteneriate, de campanii, precum și de gestionarea cabinetelor stomatologice mobile.
Campanii si promovare
Dacă vorbim despre crearea legislației pentru funcționarea cabinetelor mobile, am folosit un mix de canale de promovare pentru campania de advocacy. În primul rând în ea a fost sprijinită de Alex Dima de la emisiunea „România te iubesc”, care a realizat un material despre cabinetul stomatologic mobil și nevoia de medicină dentară la sat. Apoi am lansat și la o petiție online care a fost semnată de 6.000 de persoane pentru a susține ideea legislației pentru cabinete medicale mobile și am colaborat și cu un secretar de stat din Ministerul Sănătății.
Ne-au ajutat si promovat, de asemenea, toți cei care au semnat petiția pentru crearea legislației pentru cabinete medicale mobile și nu uităm nici partenerii asociației, companiile, care au finanțat cabinetul stomatologic mobil, și toți cei care au împărtășit mai departe mesajele pe care le am scris pe Facebook legat de cabinetul stomatologic mobil și legislația privind funcționarea lui.
Oamenii Zânei
Comunitatea Zânei Merciluță este formată dintr-o mare echipă de medici voluntari, asistenți, studenți la stomatologie sau voluntari, care susțin proiectul în diferite moduri. Alături de Zână sunt și toți partenerii, companii private, care investesc în acest proiect, facilitând astfel creșterea numărului de beneficiari ai săi, în cât mai multe județe din țară. Dorim să creștem această comunitate de oameni, pe care credem că îi unesc bunătatea, compasiunea și alți câțiva piloni ai fericirii.
Binele mai bine
De când am început proiectul, am descoperit realitatea unei lumi pe care doar din auzite o știam sau o ne-o imaginam. Am învățat să facem binele mai bine. Este important că acum există legislație pentru înființarea cabinetelor medicale mobile și ne bucurăm că am reușit să oferim prevenție și tratament stomatologic pentru mai mult de 2.200 de copii din comunele a 9 județe.
În plus, a fost util să colectăm date despre sănătatea orală a copiilor și accesul la servicii stomatologice, care în momentul de față nu sunt disponibile în sistemul public. Aceste date ne vor permite să argumentăm nevoia națională de medicină mobilă în mediul rural și, în același timp, să selectăm în ce zone vom amplasa treptat cabinetele medicale stomatologice pe care le creăm.
Cea mai frumoasă parte, din ceea ce facem, este când vedem zâmbetul larg al copiilor după intervenția stomatologică și bucuria părinților că am rezolvat problema copiilor.
Următorii ani
Planul pentru următorii ani este să creăm o rețea de cabinete stomatologice mobile și anume 8, pentru fiecare regiune geografică, pentru a putea acoperi întreaga țară și să creștem numărul de medici voluntari din baza noastră de date. Investiția inițială în această rețea se ridică la 600.000 euro, buget necesar pentru achiziționarea, transformarea și echiparea celor 6 cabinete stomatologice, precum și gestionarea lor timp de un an de zile, de aceea ne dorim parteneri care să înțeleagă misiunea noastră și să ne sprijine constant.