[Jurnalist.md] Marina Dolgheri, Moldova 1: Publicul cu greu face diferența dintre manipulare și știri corecte

[Jurnalist.md] Marina Dolgheri, Moldova 1: Publicul cu greu face diferența dintre manipulare și știri corecte

De mic copil are croială de jurnalist. Și chiar dacă își îndrepta privirea spre Facultatea de Drept, lumina reflectoarelor a ademenit-o pe platoul de televiziune. Marina Dolgheri a ajuns la microfonul de la Moldova 1, încă de când era pe băncile facultății. De atunci, face parte din echipa „Departamentului Știri și Dezbateri” de la televiziunea națională a Republicii Moldova.

Când pășești într-un domeniu precum este jurnalismul, îți asumi niște responsabilități. În fața ta și în fața celor care te urmăresc. De aceea, crede Marina Dolgheri, jurnaliștii ar fi bine să-și ascundă preferințele politice, întrucât respectiva manifestare „distruge imaginea mass-media”. Noi încercăm să conturăm această imagine, prin seria [Jurnalist.md].

Marina, ai legătura.

 

Primul contact cu jurnalismul

Prima mea apariție în presă a fost în primăvara anului 2016. Eram studentă în anul trei la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea Jurnalism și Științe ale Comunicării. Inițial am venit la Postul Public de Televiziune, Moldova 1, pentru a face practica. După o perioadă de stagiu, am înțeles că vreau să fac parte din echipă și să fiu reporter la știri.

 

De ce jurnalism

Eram pasionată de jurnalism încă de pe băncile liceului, chiar și așa mă vedeam studentă la drept, însă nu a fost să fie. Și asta pentru că lumina reflectoarelor, platoul de filmare întotdeauna mi-au trezit un interes aparte. Acum realizez că nu m-aș fi regăsit în altă meserie, jurnalismul este profesia mea de suflet, care o fac cu dedicație și perseverență.

Am ales jurnalismul pentru că întotdeauna am vrut să aduc în casele oamenilor cele mai importante, frumoase și relevante reportaje.

 

Experiență

Imediat după absolvire, în vara lui 2016, am fost angajată în „Departamentului Știri și Dezbateri” de la Moldova 1 și mă bucur că fac parte din această minunată echipă. Mai bine de trei ani activez în această redacție. În prezent sunt reporter la ştiri pe domeniul politic.

 

Amintiri

Jurnalismul este o profesie care nu-ți permite să te plictisești. Mereu ești în acțiune, mereu te documentezi, stabilești interviuri. Emoțiile primului live am impresia că le trăiesc iar și iar, sau primul eveniment, sau atunci când ai posibilitatea să asiști la o operație. Este ceva interesant, ceea ce nu poți să vezi sau să afli în viața de zi cu zi. Jurnalismul îți oferă posibilitatea să descoperi lucruri, oameni și locuri noi, să cunoști diferite personalități și nu în ultimul rând să-și dezvolți simțurile.

Dacă aș vorbi despre greșeli, una dintre ele ar fi faptul că atunci când am venit în presă acceptam cu greu criticile.

 

O zi obișnuită de muncă

Este dinamică. De exemplu, la prima oră ești la Parlament, Guvern sau la o conferință de presă, iar peste o oră, sau chiar două, ajungi să filmezi într-un câmp. În același timp, un reporter este mai mereu prins în live-uri.

 

Lucruri enervante

Un jurnalist se enervează cel mai mult atunci când trebuie să expedieze o solicitare instituțiilor de stat pentru un reportaj la o anumită temă, iar răspunsul îi vine în aproximativ o săptămână. Este foarte dificil de lucrat în așa condiții, căci noi facem știri și trebuie să fim operativi. La fel este enervant când avem de luat Vox-uri, cetățenii moldoveni nu sunt receptivi ca să răspundă la întrebări și le este frică să vorbească în fața camerei.

 

Rolul unui jurnalist în 2019

În 2019, rolul unui jurnalist este să aducă și să prezinte oamenilor cele mai noi știri, să informeze corect, echidistant și obiectiv publicul larg. Misiunea jurnaliștilor este să fie la curent cu evenimentele care se derulează în diferite domenii ale societății, de la cel politic, social, cultural, sportiv, până la cel monden.

 

Provocări

Un jurnalist este obligat să respecte Codul deontologic și ceea ce se numește bunele practici jurnalistice. Din păcate, în Republica Moldova piața mediatică este într-o oarecare măsură politizată. Publicul vrea să primească informații obiective, însă cu greu face diferența dintre manipulare, distorsionare și știri corecte.

 

Prejudecăți

În ultima perioadă oamenii nu mai au încredere în jurnaliști. Etica este importantă pentru că noi nu doar informăm, ci și influenţăm opinia publică. Astfel, trebuie să ne conducem de bunul simț. Totodată, unii jurnaliști de la noi nu-și mai ascund viziunile față de o anumită apartenență sau preferință politică, ceea ce categoric nu se permite și distruge imaginea mass-media, atunci când presa susține un anumit partid sau politician.

 

Libertate

Sunt convinsă că în Moldova jurnaliștii au o libertate deplină în a scrie, avem acces la diferite informații, doar trebuie să verificăm sursele și să oferim oamenilor ceea ce așteaptă ei de la noi. Jurnalismul este o profesie responsabilă. Noi suntem cei care educăm și formăm gustul cultural al publicului. Din aceste perspective presa este considerată a patra putere în stat.

 

Încotro se îndreaptă jurnalismul?

Mass-media din Moldova are șanse să progreseze, dacă încă de pe băncile facultăților studenții vor înțelege pe deplin meseria. Generația nouă de jurnaliști scrie superficial, este parțial dezinteresată să-și dezvolte abilitățile de jurnalist. Pe piața mediatică am impresia că nu se mai simte acea concurență acerbă, care era câțiva ani în urmă.

 

Rețelele sociale

Astăzi mass-media a devenit o parte a internetului. Într-o lume unde era tehnologiilor este în continuă dezvoltare, jurnalistul trebuie să se adapteze cerințelor pieței. Astfel, jurnalistul învață nu doar să scrie, dar și să filmeze, să monteze, să-și promoveze materialele pe diverse platforme, ca să fie în pas cu noile tendințe în domeniu.

Mass-media trebuie să fie prezentă pe reţelele sociale. Astfel, presa este mai aproape de publicul țintă, primește informații operative. Pentru mass-media reţelele sociale sunt o platformă bună pentru monitorizarea diferitor evenimente, efectuarea sondajelor şi colectarea informaţiilor utilizate în viitoarele știri.

 

Publicitatea, politicul și presa

Se află în aceeași barcă, iar împreună aceste instituții au menirea să fie la straja cetățeanului. În prezent, nimeni nu mai este legitim în spațiul public decât dacă își formulează mesajul în termenii interesului public.

 

Relația cu PR-iștii

De multe ori PR-istul, ca şi jurnalistul, lucrează sub presiune. Politeţea în relaţia dintre jurnalişti şi oamenii de PR este esenţială, căci doar aşa se poate stabili o comunicare eficientă, iar ulterior asta duce la realizarea unui reportaj bun.

Dacă e să vorbim despre probleme şi conflicte, ele apar între jurnalist şi comunicator în situaţiile de criză. Chiar şi aşa ambele părţi trebuie să ştie să aplaneze tensiunile.

 

O comunicare „sănătoasă” cu presa

În spaţiul public, pentru un jurnalist e mult mai uşor să negocieze prin intermediul comunicatorilor. Relaţia dintre jurnalist şi comunicator, categoric, nu se poate dizolva. Totodată, este nevoie de o comunicare eficientă pentru că publicațiile, televiziunile trebuie alimentate încontinuu cu știri.

Conferinţele şi comunicatele de presă ar trebui să fie într-un limbaj simplu. În unele situaţii acestea sunt abordate într-o manieră complicată, și din această cauză îşi pierd din credibilitate. Conferinţe de presă şi comunicatele se află într-un declin constant, chiar şi aşa ele pot fi, totuși, utile în anumite situații.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Subiecte

Sectiune



Branded


Related