Oana Romanescu este Account Director Heist Industries si in timpul liber deseneaza. Spera ca intr-un viitor oarecare sa aduca pasiunea ei, ilustratia, si in publicitate. Pana atunci, picteaza in timpul liber, pentru ea si pentru prieteni, exerseaza, invata, se exprima, cauta, se descopera.
Cred ca ilustratia si comunicarea se pot impleti chiar frumos, acolo unde natura proiectului o permite.
Pana la urma, arta vizuala este tot o cale de a transmite un mesaj, dar fara cuvinte si intr-un mod personal, intim, real, care poate fi benefic pentru branduri si poate atinge un public nou, spune Oana
In publicitate
Poate ca povestea mea de dragoste cu publicitatea nu este cea mai inspirationala sau romantica, dar cu siguranta este una bazata pe o prietenie care a trecut testul timpului si care mi-a imbogatit viata in moduri in care nu ma asteptam.
Acum 8 ani eram in cautarea unui job, ce fel de job inca nu stiam, insa era important pentru mine sa-mi pot folosi calitatile de care eram constienta la momentul respectiv: organizare, atentie la detalii, creativitate, getting along with people. Printr-o cunostinta am aflat de un post de exec la TBWA Bucuresti, nu stiam exact ce presupune insa dupa interviu mi-am dat seama ca it’s a match si am inceput calatoria in advertising. Ce stiam atunci era ca imi placea ce fac, imi placeau oamenii de care eram inconjurata si faptul ca puteam sa vad munca noastra tradusa in niste rezultate concrete de care ne puteam bucura (sau nu :D)
Context & inspiratie
Pasiunea mea, desenul, s-a dezvoltat inca din copilarie. Tin minte si acum ca aveam 4-5 ani si o rugam obsesiv pe mama sa-mi deseneze printese. Eram complet fascinata de proces si imi doream desigur sa trec la urmatorul nivel si sa pot face si eu asta. Incet incet am inceput sa copiez stilul ei, sa adaug cate ceva de la mine, sa-mi conturez o viziune si un stil propriu, pana cand s-a transformat intr-o activitate in care ma refugiam zilnic.
Ce a urmat
Ne-am dat seama destul de repede, eu si ai mei, ca desenul e ceva ce imi place la nebunie si ca exista un talent acolo ce poate fi dezvoltat. Am fost norocoasa pentru ca ei m-au incurajat inca de la inceput sa ma bucur de pasiunea asta, dar si sa gasesc o varianta in care as putea sa o transform in mai mult, poate chiar intr-un job la un moment dat.
Pentru ca eram absolut obsedata de a desena fete frumoase in haine si mai frumoase, directia clara in mintea mea era designul vestimentar – cea pe care aveam sa merg mai tarziu in viata.
Cum ai invatat
Initial am invatat singura, insa era necesar sa iau cateva lectii ca sa inteleg mai bine the basics, proportii, linii, compozitie, stuff like that. Am facut asta cu mare drag si mi-a prins foarte bine pentru etapele urmatoare, in care am luat ore speciale pentru admiterea la Facultatea de Arte din Timisoara.
Aici era next level competition si eu aveam in mod clar un handicap pentru ca veneam de la un liceu teoretic spre deosebire de toti ceilalti absolventi de licee de arte. So, a trebuit ca intr-un timp foarte scurt sa invat si sa stapanesc nu doar tehnici ce tin de designul vestimentar sau reprezentarea corpului uman, ci si de natura statica, texturi, perspective.
Transformari
Pe parcursul facultatii si al masterului imi doream sa traiesc si sa lucrez in lumea modei, nu puteam sa vad alta varianta de viitor, chiar daca in mod ironic impleteam talentul artistic cu un perfectionism usor exagerat si o nevoie de organizare totala pe toate planurile.
Bineinteles ca viata de adult mi-a pregatit cateva surprize si asa ajungem la raspunsul intrebarii nr. 1. A fost bine pentru ca astfel am putut realiza ca nu as fi fost fericita in lumea modei, dar ca placerea de a desena este in continuare parte din mine, doar ca se manifesta altfel.
Nowadays, desenez destul de mult, imi plac la nebunie ilustratiile (sa le fac, dar si sa le admir pe ale altora), in special cele in acuarela sau care au o componenta fantastica, dreamy, care sa te faca sa evadezi din realitate. In cea mai mare parte pictez pentru mine sau pentru prieteni, desi am avut si cateva proiecte „serioase”.
Timp & efort
Acum desenez mai mult in weekend sau cand mai prind niste timp liber. De departe cea mai grea parte pentru mine este sa reusesc sa ilustrez pe hartie ceea ce imi imaginez, dar provocarea vine alaturi de satisfactia rezultatului final, care de multe ori este altul decat imi propun. Different but better :)
De ce e nevoie
E nevoie de acea chemare, trebuie sa te atraga foaia si creionul si sa existe o dorinta de a te exprima vizual. Apoi practice, practice, practice. Exercitiul si experimentarea sunt vitale pentru a te descoperi pe tine ca artist. Din punct de vedere personal, am observat ca cele mai reusite ilustratii vin atunci cand exista si un gand in spate, o traire sau sentiment pe care nu il pot exprima altfel.
Momente in care ai vrut sa renunti
Absolut, in special cand simt ca nu pot sa aloc timpul pe care mi-l doresc desenului. Nu-mi dau seama daca ma motivez intr-un fel anume, pur si simplu nu ma pot abtine – de fiecare data, dupa pauze mai lungi, vine de la sine momentul in care simt nevoia sa „produc” ceva si atunci las tot si ma concentrez pe asta.
Descoperiri
Este dificil sa te expui in public si sa accepti feedback-ul care vine spre tine, mai ales cand produsul este ceva personal, nascut in capul tau, adus la viata de mainile tale si care vorbeste despre ceea ce simti. Insa oamenii trec arta printr-un filtru subiectiv si personal, o inteleg diferit sau nu o inteleg in forma in care te exprimi tu, and that’s ok.
Pe parcurs m-am descoperit sau am inceput sa ma descopar pe mine, cel putin din punct de vedere artistic si profesional, iar in final cred ca m-a ajutat sa ma imprietenesc mai mult cu propria persoana :)
Punctul de intersectie
Cred ca ilustratia si comunicarea se pot impleti chiar frumos, acolo unde natura proiectului o permite.
Pana la urma, arta vizuala este tot o cale de a transmite un mesaj, dar fara cuvinte si intr-un mod personal, intim, real, care poate fi benefic pentru branduri si poate atinge un public nou.
La nivel personal, o astfel de oportunitate de colaborare ar fi cu siguranta de explorat in viitor, fiind chiar modalitatea perfecta de a imbina cele 2 domenii principale de care sunt atrasa.