Începe cu un moment de respiro. Relaxează-te. Află că Lucian și Octavia s-au cunoscut într-o seară de vară. Au absolvit arhitectura și s-au căsătorit. Când o lume consumeristă și tehnologizată le spunea să pornească la drum, ei s-au așezat. Pe scaunele lor, făcute de ei, inspirate din motive tradiționale, după sfatul bunicii.
S-au așezat, dar nu au stat. Au văzut că obiectele din jurul lor pot fi încărcate de emoție, energie bună și povești nemuritoare. Tot ce a trebuit să facă a fost să le arate și altora ce văd ei. Așa că au deschis un atelier.
Sezi.ro e o invitație la interpretarea lumii prin forme, culori, simboluri și valori, îmbinând arta, arhitectura și folclorul, în numele simplității.
Inspirați de mesteșugarii români de altădată, Lucian și Octavia îmbină arhetipuri cu geometrii sacre pentru a-l recupera pe omul modern, rupt de context și de trecut.
Din atelierul lor cu livadă situat în apropiere de Alba Iulia, cei doi conturează o lume în care omul se acordează cu spațiul pe care îl ocupă, lume care poate fi accesată prin produsele lor. Dar Lucian și Octavia nu sunt producători de obiecte sau mobilier. Sunt arhitecți ai unui nou tip de confort. Iată povestea lor.
Începuturi
Ne-am cunoscut pe malul lacului Tarnița, lângă Cluj, într-o seară de vară. Amândoi eram în facultate. Am terminat arhitectura. Ne-am căsătorit. Am construit împreună o mică afacere care ne învață să fim mai buni în fiecare zi.
Eram studenți în ultimii ani, nu știam ce vom face după facultate, dar știam sigur că nu vrem să ne angajăm într-un birou. Bunica Octaviei, profesoară de română, a venit cu ideea unor scaune pereche, inspirate din tradiția românească, din dorința de a umple golul făcut de societatea tehnologiei.
Primul proiect
Am analizat, am studiat simboluri și forme, le-am desenat, le-am realizat în atelierul de tâmplărie din Bucovina la unchiul lui Luci, le-am dat cadou de nuntă unor prieteni, ei le-au făcut poze faine pe care le-am făcut publice, le-a văzut Adela Pârvu, a scris un articol minunat, am făcut o pagină de Facebook la care i-am zis Șezi (șezi pe scaun, șezi la casa ta), le-a văzut o doamnă din Amsterdam, a vrut să îi mobilăm toată casa în stilul scaunelor, am stat o luna în Bucovina și am lucrat alături de tâmplari și sculptori. Erau -25 grade afară, am livrat mobilierul.
Tatăl lui Luci ne-a întrebat dacă vrem să facem asta mai departe, am zis că da, ne-a susținut financiar la construirea atelierului, la care a lucrat alături de Luci timp de câteva luni bune. Am început să ne investim energia și timpul în proiecte, cercetare, tâmplărie, sculptură și de atunci nu ne-am oprit. Am cunoscut oameni, am văzut locuri, am învățat multe și încă învățăm.
Simplitatea prin artă
Oamenii își doresc să aibă încredere în tine, vor ca tu să fii consecvent, vor diversitate, dar și identitate. Ei vor să asculte povești despre tine, dar care să li se potrivească și lor. Vor simplitate, dar nimic nu-i simplu, totul se întâmplă rapid, trebuie să găsești esența.
Noi prezentăm o parte din viața noastră prin proiectul Sezi.ro. Este modul nostru de exprimare și are o misiune importantă: face legătura cu trecutul și ne învață să trăim în prezent, cu gânduri pentru viitor. Arhitectura și folclorul urmează același drum, se îmbină și formează simplitatea de care avem nevoie - simplitatea prin artă. Astfel au apărut proiectele noastre de design interior și mobilier, cu inspirație din simboluri și povești. Portofoliul se diversifică în fiecare zi, cu fiecare comandă, cu fiecare client. De la obiecte pentru ședere, la mese, paturi, mobilier pentru copii, dulapuri, pernite cusute si crosetate de mamele noastre, dar și graphic design, poezie.
În căutarea confortului
Îmbinăm confortul mental cu cel care studiază proporții și unghiuri. Folosim materiale naturale, pe care le însuflețim prin artă. Chiar dacă a evoluat tehnologia și poate reproduce forme organice din materiale ușor de prelucrat, unele canapele din anii 50 sunt mai confortabile decât unele din 2019, deci mai trebuie studiat trecutul ca să evoluăm cu adevărat.
Rolul folclorului în prezent
Folclorul a revenit din dorința de identitate, de înțelegere a rădăcinilor. Rolul tradiției este să ne amintească să trăim în comuniune cu natura, cu simbolurile ei și să nu fim superficiali, să nu ne mai grăbim. Toată lumea se grăbește undeva. Un factor important este atenția la detalii, iar oamenii din zilele noastre nu mai au timp și răbdare pentru detalii.
Creația meșterilor populari este sursă de inspirație pentru arhitectura contemporană.
Ținem cont de amintirile oamenilor, imagini din copilărie, zona din care provin. Fiecare proiect este personalizat, la fel cum fiecare persoană este unică.
Geometria sacră
În albumul de versuri ilustrate Tridimensional, la capitolul Geometrie Sacră, puteți găsi viziunea noastră asupra geometriei, ca o schiță a realității. „Formele toate au un impuls ori o activitate.” Cartea este scrisă de Luci și ilustrată de Octa.
Procesul de lucru
Sunt două procese de lucru majore - proiectarea și tâmplăria. Toate proiectele încep cu o idee în caietul de schițe al Octaviei și continuă cu modelarea grafică pe calculatorul lui Luci. Când ajung în atelierul de tâmplărie, planșele sunt detaliate, iar aici începe un alt proces complex de prelucrare.
De câteva luni avem șansa să lucrăm alături de domnul Viorel Bota, un profesionist în arta lemnului. Pe lângă faptul că este un tâmplar priceput, domnul Viorel este și sculptor, iar dacă e vorba de strung, nu-l întrece nimeni.
În ultima vreme, pentru că a crescut numărul comenzilor, noi ne ocupăm mai mult de partea de proiectare și finisaje, livrări, discuții cu clienții, măsurători, drumuri, achiziții de materiale. Și ne place. Avem mai mult timp pentru studiu, detalii, organizare.
Atelierul
Ne desfășurăm activitatea într-un sat, Hăpria, lângă Alba Iulia. Aici avem un atelier micuț din lemn, dotat cu utilajele de bază. Are geamuri spre livadă și miros de lemn.
Proiecte dragi
Un proiect tare drag este Hora, pentru Tissot. Împreună cu Ion Schiau și echipa Albini Prassa am realizat design-ul pentru un ceas ediție limitată, cu ocazia Centenarului, in 2018. Simbolul solar format din oameni care se țin de mână va rămâne în istorie. Povestea este frumoasă.
Scaunele Anotimpuri, cu forme preluate din folclor, zona Beiuș, au mare succes.
Inspirația vine călătorind
Ne inspirăm din cărți vechi, am cumpărat tot ce am găsit în domeniul lemnului și arhitecturii tradiționale. Inspirația și dorința de a crea vine din excursii de studiu, atât în țară, cât și în afara ei. Ne place să studiem și alte culturi, simbolurile lor, modul de lucru. Am vrea să călătorim mai mult, dar când avem timp nu avem bani, când avem bani nu avem timp, așa că sperăm să găsim un echilibru în următoarea perioadă.
Farmecul lemnului
Lemnul este în sine sculptural. Fiecare piesă din lemn este parte dintr-o scândură. Scândurile sunt părți ale copacilor. Copacii fac parte din natură. Natura ne învață să fim creativi. Noi dăm viață lemnului, prin artă. Voi dați viață lemnului, prin joc. Să te bucuri de fiecare lucru, să clădești până te simți complet. Construiește lumea din jurul tău exact așa cum vrei.
Clienții
Clienții sunt genul de oameni care apreciază arta, lemnul, simplitatea, esența lucrurilor. Locuitori ai țării sau români cu dor de casă.
Provocari
În fiecare zi apare câte o provocare. Momentan este o provocare să finalizăm toate comenzile până în octombrie. Sunt cele mai multe lucrări simultane pe care le-am avut până acum. Ne bucurăm, e de bine, dar avem programul plin.
De asemenea, timpul scurt și obiectele de mari dimensiuni ne stresează.
Planuri
Urmează o dezvoltare pe plan local, în livada noastră de pruni. Încă nu am vorbit despre asta, dar abia așteptăm să ne investim energia în acest proiect de suflet, care are ca scop educația, cultura, meșteșugul, armonia cu natura. Dezvăluim doar că vor răsări câteva căsuțe. Vă anunțăm și vă așteptăm anul viitor.