Fiul Adelei Hanafi, Kuky, a murit la 22 ani. Povestea lui, insa, este aici. Sa aminteasca ceea ce uitam des si prea usor: toti oamenii au drepturi egale, in ciuda diferentelor lor. Dar si sa faca viata mai buna altor copii diferiti, care au nevoie, la fel ca toti ceilalti, de iubire, atentie, educatie. Asociatia CONIL a aparut datorita lui Kuky. In 2005, Adela a infiintat o gradinita destinata tuturor copiilor, iar in 2012 a pornit prima școală primară în care au fost formate clase mixte de copii - tipici și cu nevoi speciale. În 2019, la Școala Primară CONIL invata peste 80 de copii cu diverse dizabilități, urmând curriculum național adaptat stadiilor lor de dezvoltare.
In memoria lui Kuky, asociatia organizează între 9 si 10 martie, la Circul Metropolitan, cea de-a XIX-a ediție a CONIL Fest, festivalul Integrării, unde participa 1500 de copii. Festivalul a fost organizat pentru prima data pentru a da ocazia si copiilor cu nevoi speciale să performeze pe aceeași scenă cu copiii tipici, intr-un maraton in care sunt predate lectiile prieteniei, acceptarii si tolerantei.
Adela povesteste in randurile ce urmeaza despre suferinta si acceptare, neintelegere si compasiune, educatie, nevoi si diferente, si, mai ales, despre momentul in care ti se inchid toate usile si atunci alegi sa construiesti ceva nou, unde toti sunt bineveniti.
Un loc pentru toti
Asociația CONIL a luat ființă în urmă cu peste un deceniu ca urmare a experienței mele personale, aceea a unei mame de copil cu cerințe speciale educaționale. Umilințele la care am fost supusă ani la rândul alături de fiul meu, ușile trântite în nas, excluziunea și stigmatizarea m-au determinat să mă gândesc serios la crearea unei alt fel de educație, o educație cu adevărat incluzivă.
Astfel, din 2005 am înfiinat prima grădiniță CONIL, deschisă tuturor copiilor. De-a lungul anilor, în grădinițele CONIL sute de copii cu diverse dizabilități au beneficiat de programe educaționale, terapii, cursuri, tabere, excursii și multe alte activități organizate de Asociația CONIL sau în parteneriat.
Ca o continuare firească și pentru a asigura continuite copiilor noștri, în anul 2012 am înființat prima școală primară în care au fost formate clase mixte de copii- tipici și cu nevoi speciale. În acest an Școala Primară CONIL școlarizează peste 80 de copii cu diverse dizabilități urmând curriculum național adaptat stadiilor lor de dezvoltare.
Asociația CONIL este astfel fondatoarea Școlii Primare CONIL, echipa noastră fiind compusă din 60 de cadre didactice, psihologi, logopezi, kinetoterapeuți dar și personal administrativ.
Alături de echipa noastră în cadrul fiecărui proiect derulat vin tineri voluntari dar și profesioniști care doresc să dăruiască mai ales timp, implicându-se alături de noi în sprijinirea acestor copii.
O sansa reala
Scopul și obiectivul asociației este acela de a da o sanșa reală la o educație de calitate, integrare și incluziune a copiilor cu diverse dizabilități (autism, sindrom Down, retard, nevăzători, hipoacuzici, copii cu tetrapareză sau eopilepsie etc).
De-a lungul anilor, Asociația CONIL a organizat o serie de proiecte destinate acestor copii.
La cursurile gratuite de weekend au beneficiat peste 800 de copii de-a lungul celor 3 ani de implementare. Am organizat tabere gratuite pentru copii insulinodependenti, nevăzători, copii proveniti din centre de plasament, orfani precum si multiple tabere de integrare in care au fost mixati copiii cu nevoi speciale si copii tipici.
De 8 ani organizam Tărgul micilor antreprenori si mestesugari, eveniment realizat in diverse parteneriate printre care iu mentionam pe cei de la Divertiland, Cocor Store, Diverta, Circul Metropolitan.
CONIL Fest
Cel mai important proiect insa este CONIL Fest, Festivalul Integrării, ajuns acum la cea de-a XIX-a ediție Festivalul a fost organizat pentru prima data pentru a da ocazia si copiilor cu nevoi speciale să performeze pe aceeași scenă cu copiii tipici, intr-un maraton artistic desavârșit in care sunt predate la scena deschisa lectiile prieteniei, acceptarii si tolerantei.
De la prima editie si până astăzi, tot mai mulți copii s-au alăturat ajungând ca la această ediție să performeze pe scenă 1500 de copii dintre care 600 cu dizabilități.
Festivalul a devenit cunoscut si la nivel national poate si datorita recunoasterii de care s-a bucurat prin obtinerea unor premii speciale si onorante ofertite de Gala Societatii Civile dar si datorita faptului ca alaturi de noi au venit nume mari si personalitati marcante precum Dan Teodorescu si trupa Taxi, Nicole Cherry, Mihaela Tatu, Bogdan Stanoevici, Veta Biris, Ana Maria Branza, Dorina Chiriac, Ada Milea, Randi, Sanda Ladosi si multi altii.
Editia anterioara a CONIL fest, ROMÂNIA COPIILOR, a fost organizata pentru prima data sub cupola Circului Metropolitan prin bunavointa conducerii acesteia si a fost dedicata sarbatoriirii centenarului de catre cei 1500 de copii partcipanti. La evenimentul din noiembrie 2018 au fost redescoperite valorile autentic romanești, a fost promovat dansul, portul si cantul romanesc, spectacolul fiind unul desavarsit.
Aceasta noua editie, editia a -XIX-a , organizata in 9-10 martie la Circul Metropolitan este o edite dedicata celebrarii mamei, femeii, primaverii de catre cei 1500 de copii participanti.
Este de asemenea si un omagiu adus fiului meu, Kuky Hanafi, cel de la care a pornit intregul concept CONIL, care a decis la 22 de ani, in sfanta zi de Craciun sa plece la ingeri si sa continue sa bata la tobe, pasiunea sa, sustinând în continuare proiectele Asociației CONIL.
Tragedia prin care am trecut ca mama mă determină să mergem mai departe în lupta noastră pentru respectarea drepturilor la educație, integrare si incluziune a acestor copii.
Voluntari
Referitor la voluntari, colaborarile noastre au fost extrem de eficiente cu tinerii dar si cu persoanele adulte, in cadrul Școlii fiind organizate diverse proiecte de voluntariat la care va invitam dealtfel si pe voi, Daruieste o poveste sau Ziua Comunitatii la Scoala Primara CONIL, proiecte prin care oricine simte, poate si vrea poate darui o ora din viata copiilor cu dizabilitati, citindu-le, povestind, facand fotografii sau diverse ateliere.
Proiectele sunt unele de constientizare si au ca scop crearea unei punti de legatura intre acesti copii si comunitate.
De-a lungul proiectelor derulate de noi am descoperint că cei ce reactioneaza imediat susținând proiectele noastre sunt cei care au un copil, propriu sau in familie, cu cerinte speciale de educație dar și companiile care ne cunosc activitatea sau s-au implicat în proiecte dstinate copiilor.
Si... facem martisoare pentru cei intersati, alaturi de copiii tipici si de cei cu dizabilitati!