Planul e simplu, spune Norbert Fodor. O conversatie Skype inregistrata, nescriptata. Cu actori, regizori, producatori de film. El are niste intrebari pe care le uita in momentul in care incepe inregistrarea. Nu crede ca sunt atat de importante, daca stii unde vrei sa ajungi. Iar el vrea sa ajunga cu podcastul lui la cei care doresc sa urmeze o cariera in industria de cinema din Romania, dar si la cei ce interesati de cum merg lucrurile din spatele camerelor de filmat. Se numeste Coloana Sonora si Norbert face acest podcast din Thailanda, unde a ajuns dupa mai multe calatorii prin SUA si Indonezia. Calatorii facute pe filosofia:
Trebuie sa traiesti cat mai multe daca ai de gand sa spui o poveste, altfel o sa te lovesti de aceiasi pereti, fara sa poti indentifica sursa problemei.
Are 27 de ani, a absolvit Scoala de Film de la Cluj, a stat si prin Bucuresti cativa ani si acum incearca sa isi construiasca un portofoliu. Coloana sonora e un inceput in aceasta privinta. Vede podcastul ca pe o sansa sa poti gresi si invata din mers.
Majoritatea podcasturilor au o inclinatie spre educatie, de aia le si creste popularitatea. E informatie directa, nealterata prin montaj si artificii ce te tin lipit de ecran.
Cum s-a obisnuit cu propria voce, in ce consta logistica unui podcast, care sunt greutatile in realizarea lui, despre film si cum sa incepi in aceasta industrie, povesteste Norbert in randurile de mai jos:
Cine, cum, de ce
Norbert, 27 de ani, absolvent al scolii de film de la Cluj (2010-2015), mutat in Bucuresti (2014-2017) pentru a-mi putea incepe o glorioasa cariera in cinema. Relatia cu filmul se dovedeste a fi mai degraba un stil de viata decat o profesie. N-as intra in detalii pompoase, dar experienta e un izvor de inspiratie pentru cinema, asa ca trebuie sa traiesti cat mai multe daca ai de gand sa spui o poveste, altfel o sa te lovesti de aceiasi pereti, fara sa poti indentifica sursa problemei.
Pe baza acestei idei am plecat in vara anului 2017 in Statele Unite, apoi in Indonezia, iar astazi locuiesc in Thailanda. Bangkok-ul e un oras minunat, ai optiuni nelimitate, indiferent de directie. Pe partea de film, in frunte sunt proiectele comerciale, divizate in doua branse - thailandezi si straini. E o sansa sa-si construiesti un portofoliu cu proiecte internationale.
Podcastul
Imi amintesc perioada 2006-2009 cand ma determinasem sa aleg directia asta in viata. Eram inconjurat de viitori matematicieni, ingineri, IT-isti, ca doar asta e viitorul, nu? Oricum, nimeni nu stia despre scoala de film. Pe internet gaseai cel mult paginile web ale facultatilor, niste dezastre de pagini care te speriau mai mult decat sa te invite, cu atat mai mult daca nu locuiai in acelasi oras cu ele. In final am dat admiterea legat la ochi, nestiind ce inseamna industria, cum se mananca si pe ce tip de farfurie.
Zece ani mai tarziu, suntem cam in aceeasi situatie. Adolescentii din provincie in continuare nu au un canal de informare, informatia gasita pe internet se adreseaza mai mult celor din interiorul industriei.
Realizand unde e problema, am inceput sa ma gandesc la diferite formate. Dar cum sa fac asta, fiind la 7700 km departare de Romania?
Optiunea video a fost scoasa din calcul prima - prea multe resurse de gestionat. Textul e o forma buna, dar la fel ca si in cazul video-ului, iti uzeaza toate simturile si te tine blocat cu ochii intr-un punct. Dar oare daca s-ar putea transmite informatia in timp ce te ocupi si de alta activitate?
Nu e ceva strain - toti am crescut cu radio-ul. Doar ca in cazul podcastului, il asculti cand vrei tu. Formatul acesta s-a dovedit cel mai usor de organizat si gestionat din toate punctele de vedere. Invitatul poate sa fie pe orice colt al planetei cat timp are o conexiune la internet.
Coloana sonora
Pe acest format am pornit Coloana Sonora, un podcast pentru pentru cei ce-si doresc sa urmeze o cariera in industria de cinema din Romania, dar si pentru cei ce sunt interesati cum merg lucrurile din spatele camerelor de filmat. Si asta e doar punctul de pornire in discutii. De exemplu un raspuns la intrebarea: Cum e sa fii femeie regizor in Romania?; Ce-l face pe un actor sa fie actor? E diferit fata de noi, restul?
M-am gandit ca raspunsurile trebuie sa vina de la cineva care inca nu este arhicunoscut in industrie. Cred ca ascultatorii empatizeaza cu o persoana care are aceleasi tipuri de intrebari, probleme si varsta. Daca podcastul ar avea un slogan, ar fi "The new generation of filmmakers addressing you".
Dificultati
Learn by doing. Nu sunt neaparat obisnuit sa moderez o discutie, mai ales inregistrata. Si crede-ma, nici un editor sau un director de imagine nu e obisnuit sa fie intervievat, dar impreuna am batut un pact si am pus scopul emisiunii deasupra limitarilor noastre.
Si astfel, in fiecare episod vorbesc cu un invitat despre un rol din industrie. Pana acum am vorbit cu Regizor (Ana-Maria Comanescu), Director de Imagine (Misu Ionescu), Editor (Ciprian Cimpoi), Director de Casting (Florentina Bratfanof), Actor (Alec Secareanu & Daniel Achim).
Ultimul episod a fost unul mai special, cu doi invitati. A fost o experienta diferita fata de episoadele anterioare. Ingrijorarile mele au fost legate de dinamica discutiei. Fiind pe Skype, nevazand limbajul non-verbal al persoanei cu care vorbesti, nu stii foarte precis cand sa preiei discutia sau cand sa te opresti.
Si pe deasupra mai ai si un delay de 2-3 secunde. Insa cu putina editare, inregistrarea poate ajunge la o forma acceptabila. Eu am simtit prezenta unor raspunsuri bine articulate si definite, si tind sa cred ca tocmai aceasta limitare tehnica te determina sa fii clar si la subiect.
Logistica
Planul e simplu - o conversatie Skype inregistrata, nescriptata. Eu am niste intrebari pe care le uit in momentul in care incepem inregistrarea. Nu cred ca-s atat de importante atat timp cat stii unde vrei sa ajungi.
Dupa inregistrare intru in editare si scurtez palavrageala. Sa stii ca e multa reponsabilitate in procesul acesta. Tu vrei sa fluidizezi conversatia, dar pana la urma controlezi discursul unui om, si spre deosebire de video, unde imaginea te opreste din taiat pentru ca nu arata natural, in sunet poti face mult mai multe schimbari fara sa atragi atentia.
Sa-ti auzi vocea ore in sir te invata doua lucruri. Unul e ca te obisnuiesti cu ea si ajunge sa nu te mai afecteze. Auzindu-te, ai aceasta sansa unica sa-ti dai seama cat de prost vorbesti, cum frazezi un enunt sau pe ce ton o faci. E o unealta buna pentru a-ti corecta vorbirea. Eu, unul, m-am saturat sa mai stau zeci de minute pe editarea vocii mele. In schimb, sunt mai atent la ce prostii scot din gura.
Urmatorul pas, episodul ajunge in Bucuresti in studio-ul lui Andrei Boanta, acest John Lennon al Romaniei. Nu glumesc, uitati-va pe pagina de Facebook a Coloanei Sonora si o sa-l vedeti.
Cu Andrei am lucrat pe post-productie la scurtmetrajele de dupa facultate, si din acest motiv am apelat la skill-urile lui pe sunet ca sa masterizeze fiecare episod. Iar dupa acest pas, episodul ajunge pe SoundCloud.
Sharing
Reactiile la podcast au fost pozitive - cele care au fost. Am invatat ca romanii nu sunt neaparat interesati sa dea share sau like, chiar daca asculta emisiunea. Ce-i pe trend e politica/ remedii naturaliste/ critica negativa, si asta ingreuneaza reach-ul nostru, pentru ca acel share decide daca noi continuam. Am depins de invitati sa distribuie materialul, dar nu am vanat influenceri. I-am dat drumul in public si ne-am uitat la cifre dupa lansarea celor cinci episoade.
Platforma de hosting a podcastului este SoundCloud, populara pentru majoritatea si usor de accesat. Ne lasa sa distribuim emisiunea pe iTunes si GooglePlay cu un click. Insa ca orice platforma gratuita, are anumite limitari. In cazul nostru, ne-am atins limita de spatiu, iar pentru a continua upload-ul e nevoie de cumpararea unui cont Pro ($8/luna sau $72/an).
M-am gandit putin la aceasta investitie, m-am consultat cu prieteni, dar n-am ajuns niciunde. Ce stiu este ca avem nevoie de un raspuns din partea ascultatorilor in legatura cu continuarea emisiunii.
Nu stiu cat de pregatiti suntem sa folosim asemenea tipuri de sisteme, dar am zis sa incepem cu Patreon, o platforma care te lasa sa sustii creatorul cum vrei tu: per episod, o data, lunar; cu cat vrei tu. Daca opt persoane ne sustin cu un dolar, noi putem uploada inca un episod.
Publicul
Ascultatorii de podcast sigur nu-s foarte multi, dar sunt in crestere. Cati sunt interesati? Asta vom afla in perioada urmatoare.
Eu vad prezenta podcasturilor sau vlogurilor din aceasta perioada ca pe o sansa sa poti gresi si invata din mers. Important e ca cineva incearca. Chiar daca noi nu reusim, o sa reuseasca altul care o poate face mai bine decat noi. Majoritatea podcasturilor au o inclinatie spre educatie, de aia le si creste popularitatea. E informatie directa, nealterata prin montaj si artificii ce te tin lipit de ecran.
Pentru cei ce nu asculta podcasturi, cel mai usor e sa intri pe Trending, indiferent de aplicatia pe care-o folosesti. Vezi ce te intereseaza, selecteaza un episod, si data viitoare cand iesi din casa, asculta-l in drum spre autobuz, metrou, aeroport. Poate te decizi sa incepi sa alergi (pentru ca n-ai facut-o niciodata), iar podcastul o sa-ti curme din durerea fizica pentru ca vei fi atent la ce vorbesc oamenii aia. Suntem construiti sa ascultam oamenii, cu atat mai mult daca nu-i vedem.
Recomandari
Ce podcasturi ascult eu: Philosophize This!, In the Dark, Couples Therapy with Candice and Casey, We Need to Talk
Podcasturi romanesti? DoR (Decat o Revista) Pe Bune.