Ce ii face pe romani sa rada? "Orice e in neregula cu tara noastra. Adica tot"

Ce ii face pe romani sa rada? "Orice e in neregula cu tara noastra. Adica tot"

In ordinea fotografiilor de mai sus, dar nu neaparat a raspunsurilor de mai jos, Cosmin Micutzu Nedelcu, Catalin Bordea si Dan Badea nu intra intr-un bar, ci pe scena de la Sala Palatului si fac show pe 1, 2 si 3 octombrie. Show-ul se numeste "Stricam o generatie" si merge si la Craiova, in Sala Polivalenta, pe 7 octombrie, si la Cluj tot in Sala Polivalenta pe 11 octombrie.

Pana sa strice orice generatie, i-am intrebat cum s-au pregatit pentru show, pe cine isi testeaza glumele, despre publicul de stand up si cum a devenit umorul fenomen de Sala Palatului, cum ii afecteaza perioada aceasta polarizanta si tensionata si daca se simt presati sa fie amuzanti tot timpul. Despre hazul de necaz si ce ne amuza pe noi, romanii, in continuare. Atentie, a se citi ori mai in gluma ori mai in serios, cum preferati.

 

"Stricam o generatie"

Micutzu: 3 show-uri la Sala Palatului inseamna enorm, ma bucur enorm si le multumesc oamenilor care sunt absolut senzationali. Atat am avut de spus.

Dan Badea: Ma pregatesc incercand sa-mi dau seama cum am facut eu parte din “generatia de sacrificiu” si ca nu am inteles initial ce inseamna asta. Astazi am inteles pentru ca sacrificiul continua. Ma bucur ca voi putea sa evidentiez diferentele clare dintre generatii.

Catalin Bordea: Pentru acest show nu ne pregatim in mod special, anumite glume pot avea legatura cu ce ne-a stricat pe noi. Evenimentul presupune un spectacol de stand-up comedy, curent pe care noi il iubim foarte mult. Tot ce se intampla acolo tine strict de stilul fiecaruia, stil construit in ani de zile.

 

Cum a ajuns stand up-ul un fenomen

Micutzu: Cred ca evolutia stand up-ului in Romania a venit ca un raspuns firesc al unei societati care a descoperit stand up-ul din afara si si-a dorit sa vada stand up autohton, din ce in ce mai mult stand up autohton.

Unul din factori a fost cu siguranta accesul mai rapid la informatie, dar si cresterea treptata a calitatii materialului comediantilor. Stand up-ul a evoluat de la cativa spectatori pe seara, la sali arhi pline, cu cate doua showuri pe seara, de la baruri obscure la sali de teatru, de la stand up in orase din Romania la turnee pentru romanii plecati afara. Partea cea mai buna e ca stand up-ul este inca intr-un proces de evolutie, ca din fericire nu stagneaza. Parti proaste mai sunt, dar le intalnim destul de rar, fiindca majoritatea oamenilor inteleg fenomenul si ce presupune el.

Publicul de stand up este in continua evolutie, atat numeric cat si calitativ. De pilda, daca la inceput riscai sa iti iei bataie pentru o gluma sau sa iasa scandal dupa un show, aceste lucruri sunt acum extrem, extrem de rare.

Dan Badea: Fenomenul stand up in Romania a explodat pentru ca este un umor bazat pe sinceritate si observarea fina a vietii cotidiene. Publicul se recunoaste in multe povesti sau glume si adora sa rada de problemele pe care toti cei care traiesc in tara asta se lovesc.

Publicul de stand up a crescut odata cu noi atat ca numar cat si calitativ. Aria de varsta s-a marit considerabil dar oficial nu sub 18 ani :)))

Catalin Bordea: Acest curent a evoluat cu ajutorul oamenilor si din dorinta lor de a rade chiar si de partile negative ale vietii. Nu exista parti bune sau rele, ci doar gusturi.

Publicul e foarte variat si daca acum cativa ani veneau doar cei de varsta noastra in timp lucrurile s-au schimbat si vin oameni de toate varstele.

 

Ce ii face pe romani sa rada

Micutzu: Nu cred ca exista anumite subiecte care ii fac sa rada, iar altele nu. Daca gluma e buna se va rade, daca nu, nu. Sigur ca simtul umorului s-a cizelat cu timpul si nu se mai rade la vulgaritati de dragul vulgaritatilor, dar repet, nu exista subiecte sigure, la care se rade garantat. De preferat ar fi ca fiecare comediant sa abordeze totul intr-un stil personal si sa se rezume la chestii in care crede, indiferent daca respectivele subiecte au fost tratate de alti comedianti. E vorba de perspectiva, nu neaparat de tema. Daca apar teme de discutie noi, cu atat mai bine.

Dan Badea: Orice e in neregula cu tara noastra. Adica tot.

 

Efectele perioadei actuale, mai incrancenate

Micutzu: Oamenii vin la spectacol tocmai ca sa se izoleze de aceasta lume. Vin pregatiti sa rada, intra in conventie, intr-un fel isi lasa problemele la usa. De inspirat, da, cu siguranta, dar nu neaparat. Daca poate iesi ceva amuzant dintr-o situatie politica tensionata, un comediant o va aborda, dar daca nu, nu. Umor politic s-a tot facut in Romania in anii '90, cu mare succes, dar intre timp cred ca publicul s-a plictisit de politica pe scena.

Dan Badea: Nu prea imi place sa intru in subiecte incrancenate pentru ca vreau ca oamenii care vin la noi sa uite de probleme nu sa le accentuez eu. Dar daca totusi mai ating aceste subiecte o fac intr-un mod in care sa vedem partea amuzanta a situatiei.

Catalin Bordea: Tot ceea ce se intampla in jurul nostru este material de stand-up de care unii se folosesc mai mult sau mai putin.

 

Hazul de necaz

Micutzu: Nu cred ca hazul de necaz este neaparat o chestie pur romaneasca, atata timp cat exista auto ironie peste tot in lume... "Every cloud has a silver lining" e tot un fel de "haz de necaz". Ajuta cu siguranta, atat publicul, dar mai ales pe comedianti.

Dan Badea: Hazul de necaz e un fel de stand up din stramosi si nu cred ca e doar al nostrum, dar cred ca suntem foarte buni la asta.

 Catalin Bordea: Nu este o chestie romaneasca. Se intampla pretutindeni.

 

Stand up-ul de aici si de dincolo

Micutzu: Show-urile din afara fac parte dintr-o industrie impresionanta. La noi industria asta se dezvolta incet, incet, dar evident nu e nici pe departe la acelasi nivel. Dar cert e ca se dezvolta: apar special-uri, sali din ce in ce mai mari vandute pentru doua spectacole pe seara, show-uri in afara etc. Ca si calitate a materialului, eu zic ca stam bine.

Dan Badea: Am facut stand up in engleza la Comedy Store in Hollywood si a fost putin diferit si nu din cauza limbajului. Ei chiar au o adevarata cultura a stand up-ului pe cand noi abia o construim. Vreau sa spun ca acolo te poti manifesta si mai extravagant sau poti aborda subiecte mai sensibile.

 

Culisele umorului

Micutzu: Inspiratie poti gasi in orice, fie ca vorbim de observatii cotidiene sau abordari din viata personala. In materie de scris efectiv, sunt unii comedianti care prefera sa scrie totul ca pe un monolog, altii care prefera sa vina cu o idee sau mai multe si sa improvize in jurul acelor idei pe scena, iar in functie de feedback-ul publicului sa pastreze anumite bucati si sa renunte la cele la care publicul nu reactioneaza. Un comediant poate sa isi prezinte initial ideile in fata altor comedianti, dar testul suprem este cel al publicului.

Dan Badea: Totul ma inspira. Ne-am format un stil de viata din a vedea tot ce se intampla intr-un mod deformat comic. Unele glume merg asa cum le-ai gandit altele se slefuiesc in timp. Cred ca iubitele noastre sotii sunt testerele supreme de glume.

Catalin Bordea: Ne inspira absolut orice din jurul nostru iar stand-up-ul este caracterizat printr-un simt al observatiei mai bine dezvoltat. Testam glumele pe orice om ne iese in cale. Unele Glume sunt slefuite, la altele renuntam, depinde numai si numai de public.

 

Ce limite ar trebui sa aiba umorul

Micutzu: Nu cred ca ar trebui sa existe subiecte tabu. Atata timp cat gluma e buna si publicul rade, totul este in regula. Limitele apar atunci cand glumele jignesc gratuit, de dragul de a jigni.

Dan Badea: In principiu nu ar trebui sa existe , dar asta depinde de fiecare in parte.

Catalin Bordea: Nu ar trebui sa fie nici o limita impusa asupra umorului decat ceea ce iti impui singur.

 

Obstacole

Micutzu: Cred ca presiunea vine din tine si se aplica tot pe tine. Iar aceasta presiune se traduce in dorinta de concepe lucruri amuzante, la care publicul sa se bucure.

Dan Badea: Nu avem autostrazi ca sa ajungem mai repede la show-uri.

 

Promovare

Micutzu: Ca promovare, in primul rand, toate mijloacele on-line, aparitii radio, TV etc. Personal, sunt foarte activ in mediul on-line, in special pe Facebook si Instagram.

Dan Badea: Tot ce facem se vede in ziua de azi, asa ca e fff greu sa faci “strategii”. Noi suntem sinceri si directi si oamenii stiu asta tocmai de asta ne urmaresc.

Catalin Bordea: Paginile de socializare sunt principalul motor.

 

Cea mai proasta gluma

Micutzu: Nu am auzit nicio gluma proasta recent pentru ca prietenii si colegii mei fac glume foarte bune.

Dan Badea: Oare copiii orfani au doctor de familie?

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Campanii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related