Prin 2012, primele workshopuri de stencils (aka sabloane) organizate de Cornel Ortakovicu (aka Ortaku) si Madalina Botoran luau o forma initiala. Se intampla cu ajutorul unor ONG-uri, pe la festivaluri si evenimente. Street-artul nu mai este azi ce era atunci, dar vorbim imediat si despre asta. Sase ani mai tarziu, cursurile Scolii de Stencil au devenit tot mai populare. Apropo, au maximum 10 participanti si se tin din primavara pana toamna tarziu; deci, in curand, veti putea sa va puneti la-ncercare talentul si rabdarea.
Conceptul nostru are doua directii:
1. sustinerea tinerilor care doresc sa-si descopere stilul si vor sa se alature unui grup de artisti.
2. ateliere de sablon si dezvoltare personala prin arta, care sa ne sustina financiar pentru directia 1.
Arta stradala e frumoasa, dar nu toate sunt faine si roz, mai ales daca vorbim de Bucuresti, unde autoritatile nu privesc cu ochi buni genul asta de exprimare a sufletului. Exista, totusi, ne spune Cornel, proiecte ”in the works” care ar putea sa ajute. Adica sa ”decongestioneze acest aparat invechit de reprimare a libertatii de exprimare prin arta”.
La capitolul promovare, Facebookul inca ajuta cel mai mult atelierele. Iar cursantii, asa cum veti vedea, sunt plini de suprize. De aici incolo, ii lasam pe ei doi sa va povesteasca cum decurg atelierele si ce iese din orele alea de munca.
Un pic despre voi si ideea unei scoli de stencils
Madalina: Suntem prieteni de peste 10 ani. Cornel (Ortaku) e deja un nume in cultura urbana, fiind unul dintre reprezentantii street-art-ului in Romania. Eu m-am tot plimbat prin diferite zone, dar raman oarecum fidela stiintelor umaniste, cu precadere psihologiei.
Cornel: Ideea unei scoli de stencil persista inca de foarte multi ani. De prin 2008, cand a avut loc prima expozitie de stencil in Romania, in cadrul galeriei Mora. Desi, pe atunci, stencilul se bucura de mai multa popularitate, atat ca public, dar si printre artisti, exista o dorinta de a largi aceasta comunitate si a-i stimula dezvoltarea.
Prima serie de workshopuri s-a materializat abia prin 2012, pe la unele festivaluri si evenimente sau cu sprijinul catorva ONG-uri. Pe masura ce timpul a trecut si experienta s-a adunat, am inceput sa dezvolt o metodologie si sa separ tipare de workshop - in functie de media de varsta a participantilor sau a interesului, a implicarii, dar si a lucrurilor pe care doreau sa le invete.
In 2016, am inceput sa gasesc oameni cu aceeasi intentie si astfel a inceput sa se formeze o echipa iar proiectul sa ia o forma mai cizelata.
Momentan, hobby
Cornel: Pe cat posibil, incercam sa tinem cursurile in atelier, unde nu suntem limitati de timp, avem toate materialele necesare plus pereti pe care se poate desena. Toata aceasta activitate este, in aceasta faza, un hobby. In 2017 am facut o serie de experimente in urma carora suntem increzatori ca vom putea demara in aceasta primavara o scoala efectiva de stencil si street art.
Madalina: Tin sa adaug ca atelierele sunt doar o alta modalitate de a interactiona cu oameni cu aceleasi interese.
Conceptul nostru are doua directii:
1. De a sustine tinerii care doresc sa-si descoper stilul si vor sa se alature unui grup de artisti. Asta este ideea de la care a pornit proiectul.
2. De a sustine ateliere de sablon si dezvoltare personala prin arta, care sa ne sustina financiar cealalta directie.
Workshopurile au loc din primavara pana toamna tarziu si sunt impartite in 1 sau 2 intalniri pentru ateliere afterwork si de cate ori se strang artistii pentru scoala de stencil. Ambele ateliere au un maximum de 10 participanti.
Cursantii vostri
Madalina: Varsta 21+, mediul urban, interesati de arta si cultura urbana, cu mult chef si motivatie de a-si dezvolta anumite abilitati practice. De asemenea, uneori mai avem ateliere pentru turistii care ne viziteaza tara si sunt interesati de zona culturii urbane.
Majoritatea sunt fanii Ortaku si sunt extrem de curiosi despre tehnica sa. Odata ce trecem de acest pas, urmeaza etapa in care ne apucam efectiv de decupat si realizeaza ca ia ceva vreme sa dai forma unui sablon.
Incercam sa nu punem presiune pe cursanti si sa alegem imagini care pot fi facute intr-un timp de maximum 8 ore (doua zile) -- pentru ca, la un moment dat, incercand sa-l desenam pe Brancusi am ajuns sa plecam la ora 12 AM din atelier. De obicei, oamenii au job a doua zi si, desi sunt foarte entuziasmati de atmosfera, stim cat de nepotrivit e.
Cu bune si rele
Madalina: Provocarile incep odata cu organizarea fiecarui atelier (ce desenam, din cate sabloane este formata imaginea, cati oameni ajung din cei inscrisi, materialele de care avem nevoie), pana la modul in care reusim sa marim echipa cu cei care aleg sa isi petreaca timpul cu noi.
Sunt multe parti misto in treaba asta. Una dintre ele este faptul ca noi petrecem timp impreuna, cunoscand alti oameni care sunt curiosi sa afle mai multe despre street art, filozofand pe alte idei ce ar putea devein la un alt moment proiecte.
Promovarea atelierelor
Cornel & Madalina: Le anuntam pe Facebook. Cum spuneam, tehnica se bucura de ceva curiozitate si oamenii raspund de obicei la anunturile noastre fara prea mult efort. Probabil conteaza si faptul ca suntem funny :)
Street artul din Romania
Cornel: Cum a evoluat in ultimii 5 ani putem vedea cu totii plimbandu-ne pe strada. Eu as spune ca s-a transformat in ceva din ce in ce mai complex, din ce in ce mai mare, si este in continua crestere.
Din pacate, in Bucuresti, autoritatile continua sa puna bete in roate, lucru ce ingreuneaza o dezvoltare armonioasa. Totusi, exista anumite proiecte ce ar putea, incepand de anul acesta, sa decongestioneze acest aparat invechit de reprimare a libertatii de exprimare prin arta, astfel incat, curand, sa inceapa sa apara din ce in ce mai multi pereti desenati.
Planuri pentru 2018
Cornel: Planul este sa avem o serie de workshopuri destinate unor persoane ce isi doresc sa petreaca o seara altfel, sa se murdareasca putin de vopsea pe maini, sa arunce o privire in viata din spatele artei stradale, sa creeze ceva artistic si astfel sa finanteze activitatea unei scoli efective de stencil, care sa se intinda pe cateva luni si sa se adreseze unor artisti care doresc sa aprofundeze aceasta tehnica si au nevoie de sprijin tehnic si material.
Astfel, cursantii scolii vor avea acces la materiale, pereti pe care sa poata desena legal si o serie de workshopuri de stencil care sa cuprinda si notiuni de baza din Adobe Illustrator si Adobe Photoshop.