Twitter era Facebook + TPU + Hi5 + mIRC + ask.fm la un loc, își amintește Ionuț Bunescu, perioada de început. Pe Twitter se jucau Trivia prin intermediul unor boți, făceau evenimente prin Twitvite, se strângeau miercurea la film, câte 20-30 de twitteriști sau tot atâția, pe terasă, La Motoare, ba chiar au avut un campionat de fotbal + bere, periodic. A evoluat, așa cum era firesc, iar cele 51.000 de postări de pe contul lui stau dovadă. Poate nu mai primește la fel de multă atenție.
Dar Ionuț îi contrazice pe cei care deplâng o viitoare moarte a Twitterului și are și o concluzie:
Twitter e ca Iliescu, nu moare niciodată.
Începutul
M-am mutat în București în vara lui 2008, nu prea cunoșteam multă lume, doar câțiva bloggeri. Online-ul se mișca bine încă de pe atunci, astfel că după o petrecere alături de câțiva bloggeri, am decis să-mi fac și eu cont de Twitter, mai exact, pe 11 noiembrie 2008.
Țineam legătura între noi direct pe Timeline, era un fel de canal de mIRC, reinventat. Eram noi, ai noștri, ne strângeam la bere după câteva tweet-uri schimbate în doar câteva minute, ieșeam la multe TweetMeet-uri.
Asta a contat cel mai mult pentru mine, când mi-am făcut cont pe Twitter, interacțiunea socială, urmată apoi de nevoia de informare rapidă, Twitter-ul fiind radioul acelei perioade, de unde aflam cele mai noi știri sau dacă a fost cutremur - hashtag-ul #cutremur a devenit popular pe Twitter, de exemplu.
Atmosfera de atunci
Twitter-ul românesc era ca o mare familie, acum mă amuz când îmi aduc aminte că ne spuneam bună dimineața, aproape zilnic. Nici nu aveam Facebook în 2008, contul de Hi5 era aproape abandonat, iar principala rețea de socializare pe care o foloseam era Twitter. Postam orice se postează acum pe Facebook, ne jucam Trivia prin intermediul unor boți, făceam evenimente prin Twitvite, ne strângeam miercurea la film, câte 20-30 de twitteriști sau tot atâția, pe terasă, La Motoare. Ba chiar am avut un campionat de fotbal + bere, periodic: #BeerTweetMeet. Fotografiile erau postate tot pe Twitter, de la majoritatea petrecerilor. Twitter era Facebook + TPU + Hi5 + mIRC + ask.fm la un loc.
Cum a evoluat peisajul Twitterului românesc
Twitter-ul și-a atins apogeul, în România, odată ce Facebook a prins tot mai mult. Nu mai sunt Ba chiar le explicam unor prieteni "ce e ăla Twitter" prin fraza "Un fel de Facebook, doar cu statusuri, de cel mult 140 de caractere, de obicei text, mai puțin cu poze".
Ne distram pe diverse hashtag-uri insiprate din State, de genul #tataspunea / #pevremeamea sau chiar se făceau evenimente de genul Miss / Mister Twitter. La noi nu a fost nicio Twitter Revolution, ca în Republica Moldova sau Egipt, iar acum a rămas locul unde vei găsi articole de pe bloguri, site-uri de știri, comentarii pe teme sociale și politice, pentru că trolli, postacii de meserie nu prea și-au găsit locul și au renunțat, deci calitatea conversațiilor, cel puțin a celor din timeline-ul meu, este una ridicată.
Ce urmărești
187, momentan, dar au fost, mai mereu, fix 200. Unii au cam abandonat Twitter-ul, așa că mai fac, din când în când, curățenie prin listă. Sunt primii oameni din online, pe care i-am cunoscut în 2008, bloggeri, agenții de presă, site-uri de știri, jurnaliști și câteva conturi cu conținut fun.
Relațiile. Oamenii
Scurte, concise, la obiect, în maximum 140 de caractere, așa cum a fost gândit. Asta dacă nu ești Trump, doar el postează un mesaj în trei tweet-uri. Ești forțat, obligat, îndemnat să-ți pui mintea la contribuție, astfel încât să respecți regula de bază a jurnalismului: maxim de informație cu minim de cuvinte.
De ce e important Twitterul
Îmi place Twitter-ul pentru că aici nu e zgomotul de pe Facebook, asta dacă urmărești conturi alese cu grijă, desigur. Adevăratele evenimente importante, adunate în jurul unui hashtag, de la oamenii care chiar au un cuvânt de spus, sunt comentate pe Twitter, în special.
Doar pe Twitter poți găsi agitație în jurul unui hashtag al unui eveniment social, politic, chiar și de entertaniment, unde textele trebuie să fie scurte și ușor de citit, oriunde te-ai afla. Hashtag-ul a prins, în România, datorită Twitter - deși cam târziu, ProTV a înțeles, într-un final, că trebuie să-și promoveze show-urile cu tot cu hashtag, moment în care baza de conturi Twitter, din România, a crescut semnificativ.
Ce ai descoperit
Am descoperit oameni, asta a contat și contează cel mai mult. Apoi a venit și informația, iar dacă e să privim și partea fun, chiar am întâlnit o tipă care mi-a plăcut și cu care m-am văzut o scurtă perioadă de timp. Deci Twitter ținea loc și de Tinder, pe vremea aia. :)) Dar, în esență, a fost și este despre oameni și informație.
E Twitterul pe moarte?
Twitter nu mai primește atât de multă atenție, în România, dar în niciun caz nu e pe moarte. Cei care afirmă asta, de fapt nu au înțeles sau nu au utilizat niciodată Twitter la adevărata sa valoare. Twitter e ca Iliescu, nu moare niciodată.
De ce ai rămas
Poate că mulți utilizatori preferă Facebook, unde engagementul e mai mare, dar pe Twitter trebuie să înțelegi că nu scrii niciodată pentru Like-uri sau ReTweet-uri. Au renunțat cei care și-au făcut cont doar pentru că e la modă + cei care nu au înțeles cum e treaba pe Twitter.
Adevărul e că nu e pentru oricine, din câte observ, cel puțin la noi. O mare vină o au și vedetele, care nu postează conținut decât reshare-uit din Facebook sau Instagram, în timp ce în State, orice pesoană publică postează (de obicei) mai mult, mai des, mai cu de toate... pe Twitter.
Schimbările din rețea
Schimbările au fost prea mici ca să schimbe ceva esențial, de exemplu, cea mai însemnată schimbare, pe care am observat-o, a fost trecerea de la Favorite, la Love, în cazul tweet-urilor.
Twitterul românesc
Ador să îmi iau știrile importante de pe Twitter, dimineața + comentariile de pe lângă. Ador calitatea conversațiilor și respectul, parcă impus, pe Twitter, de genul "bă, mai ușor, că aici nu suntem pe Facebook!". Nu mi-ar plăcea un singur lucru: să se schimbe.
Recomandări
Dă follow la 50 de conturi care ți se par interesante, dintre cele 187 pe care le urmăresc eu, apoi vezi și prin lista de following a acestora și mai ia câte 5 de la fiecare și cred că ești chiar "aranjat".