Cea de a 4-a editie a Saptamanii UE a Programarii va avea loc in mai putin de 4 luni! In perioada 15 - 23 octombrie, milioane de copii, tineri, adulti, parinti, cadre didactice, antreprenori si decidenti politici se vor reuni din nou pentru a invata mai multe despre programare si alte competente digitale - la evenimente, in sali de clasa, in biblioteci din toata Europa si nu numai.
Saptamana UE a Programarii este o miscare condusa de voluntari care promoveaza importanta programarii si a competentelor digitale in tarile lor, in calitate de ambasadori ai Saptamanii Programarii. Anul trecut, peste 500.000 de persoane au participat la circa 8.000 de evenimente pe aceasta tema, in 46 de tari din Europa si din afara ei. La editia din acest an se alatura Public Libraries 2020, o retea de 65 000 de biblioteci locale din Uniunea Europeana, care si-a propus sa organizeze ateliere practice pe tema programarii in bibliotecile din Europa.
La fel ca in editia precedenta, scolile sunt invitate sa organizeze evenimente privind programarea sau alte competente digitale, in cadrul initiativei CodeWeek4All, la care sa participe cat mai multi elevi. Scolile care vor inregistra o rata de participare de cel putin 50% vor primi un certificat de excelenta privind abilitatile legate de programare. In 2015, au participat 600 de scoli si mai mult de 200 dintre ele au primit acest certificat.
Comisarul pentru economie digitala si societate digitala, Gunther H. Oettinger, a declarat: „Trebuie sa acceleram imbunatatirea competentelor digitale, inclusiv a celor legate de programare. Daca vrei sa reusesti la locul de munca, in afaceri sau in sectorul productiei, trebuie sa detii o gama larga de competente digitale. Saptamana UE a Programarii ne ofera oportunitatea de a ne insusi o competenta digitala care este esentiala pe piata muncii.”
„In secolul XXI, competentele digitale sunt esentiale pentru noi. Programarea este o modalitate amuzanta si pasionanta de a ne insusi cunostinte de IT, intr-un cadru colaborativ. Anul acesta, trebuie sa ne asiguram ca toti europenii pot participa la Saptamana UE a Programarii. Iata de ce incurajez parteneriatele cu autoritatile locale si regionale, cu bibliotecile publice si cu asociatiile de tineret.” - Andrus Ansip, vicepresedinte pentru Piata Unica Digitala
Alessandro Bogliolo, coordonator al ambasadorilor Saptamanii UE a Programarii, este de parere ca „prin programare, intuitiile se materializeaza in solutii, iar ideile in inovare. Gandirea computationala stimuleaza potentialul creativ. Nu este vorba de tehnologie, ci de propria dezvoltare. Nu pierdeti ocazia de a invata cate ceva despre programare pe parcursul Saptamanii UE a Programarii 2016 si de a da mesajul mai departe catre familia, elevii si studentii dumneavoastra. Vorbiti-le despre asta chiar si prietenilor si milioanelor de oameni din lume!”
Saptamana UE a Programarii - participati si programati fiecare in felul vostru!
Cu totii putem programa si avea un set minim de competente digitale! Indiferent daca sunteti o scoala, un copil, un programator, un adolescent, un parinte, un profesor, o intreprindere, consultati setul de instrumente care va este pus la dispozitie si incepeti sa va planificati evenimentul. Nu uitati sa inscrieti evenimentul pe site-ul codeweek.eu.
- Copiii, adolescentii si adultii pot participa la manifestari dedicate si pot organiza propriile evenimente pentru a arata ce putem crea cu ajutorul software-ului si ce competente digitale digitale sunt la indemana oricui!
- Programatorii pot organiza ateliere in scoli, laboratoare IT sau centre comunitare la nivel local.
- Profesorii pot preda notiuni de programare, pot impartasi altora planurile lor de lectii, pot organiza ateliere pentru colegii lor, pot invita formatori si parinti sa predea notiuni de programare si sa participe la initiativa CodeWeek4All.
- Parintii isi pot incuraja copiii sa participe la un atelier de programare.
- Companiile si organizatiile non-profit pot gazdui ateliere de programare, pot sa isi puna la dispozitie personalul lor ca instructori in activitati de reinstruire, pot organiza pentru elevi concursuri amuzante de programare sau pot sponsoriza evenimente in acest domeniu.
- Toti cei care participa la o activitate privind programarea ne pot impartasi experienta traita si ii pot inspira pe altii!
Programarea este atuul vostru privind competentele digitale la locul de munca si in viata privata
Economia si societatea din ziua de astazi ne impun sa detinem competente digitale cel putin minime. Indiferent de stilul vostru de trai si de munca, competentele digitale si programarea fac deja sau vor face parte din viata voastra. De asemenea, persoanele care isi desfasoara activitatea in domeniul TIC sunt un pilon de baza al fortei de munca moderne in toate sectoarele economiei europene. Cererea de specialisti in domeniu creste anual cu 3 %, insa numarul absolventilor de informatica nu tine pasul cu aceasta crestere. Drept urmare, multe posturi din domeniul TIC nu pot fi ocupate, in ciuda ratei ridicate a somajului din Europa. Daca nu abordam in mod adecvat aceasta problema la nivel european si national, este posibil ca pana in 2020 deficitul de personal din domeniul TIC sa ajunga la circa 800.000 de posturi.
De ce este important sa invatam cum sa programam? De ce sunt importante competentele digitale?
Traim intr-o lume marcata de progrese tehnologice rapide. Modul in care lucram, comunicam si gandim s-a schimbat considerabil. Pentru a face fata acestor schimbari rapide si pentru a intelege lumea inconjuratoare, avem nevoie nu numai sa ne insusim o mai buna intelegere a modului in care functioneaza tehnologia, ci sa si dobandim competente si capacitati care sa ne ajute sa ne adaptam la realitatile din aceasta noua era digitala.
Daca invatam sa scriem cod, vom putea intelege cum functioneaza lucrurile din jurul nostru, vom explora idei si vom fi mai creativi, acasa si la serviciu. Mai mult, ne vom putea da frau liber creativitatii si vom putea colabora cu oameni minunati din intreaga lume. Este importanta familiarizarea tuturor cu notiuni de programare. Saptamana UE a Programarii se adreseaza atat fetelor si femeilor, cat si baietilor si barbatilor, in egala masura. In 2015, aproape jumatate din participanti erau fete!
Saptamana UE a Programarii - Code Week a fost organizata la Comisia Europeana pentru prima data in 2013 de catre „Young Advisors for the Digital Agenda” si se bucura in continuare de succes. Comisia sprijina Code Week ca parte a strategiei sale pentru o piata unica digitala. Comisia a abordat tematica competentelor digitale si in cadrul unei initiative din luna iunie 2016.
Code Week s-a bucurat de sprijin din partea unor miscari din domeniul programarii si educatiei precum CoderDojo si RailsGirls. In contextul Marii coalitii pentru locuri de munca in sectorul digital, Microsoft, SAP, Liberty Global si Facebook, impreuna cu EU Schoolnet, au lansat initiativa UE privind programarea. De asemenea, multi alti parteneri ai Marii coalitii organizeaza evenimente pe parcursul Saptamanii UE a programarii.
In urma succesului inregistrat de Code Week in 2015, va fi organizata pentru a doua oara o Saptamana a Programarii in Africa. In cadrul editiei trecute au participat aproximativ 80.000 de copii si tineri de pe intreg continentul! Condusa de un parteneriat care reuneste mai multe organizatii, Code Week Africa va fi organizat in 10 tari si va cuprinde mii de evenimente pentru copii si adulti.
Cateva dintre tematicele evenimentelor din cadrul Code Week: hardware, robotica, manipularea datelor si vizualizare, dezvoltare aplicatii mobile, dezvoltare web, programare de baza, arta si creativitate digitala, programare cu blocuri, dezvoltare software, IoT - internet of things, printare 3D, inteligenta artificiala, realitate augmentata si nu numai!