Un logo nu are superputerea de a schimba fața orașului, dar poate ajuta la crearea unor conexiuni de apartenență între locuitori și spațiul în care trăiesc, are capacitatea de a inspira turiștii și de a comunica mai bine identitatea locului. Logo-ul unui oraș iubit devine parte din identitatea colectivă.
Din această nevoie a apărut competiția de creație Constanța Logo Challenge, organizată de OMD Mamaia-Constanța și IQads.
Cel mai vechi oraș locuit continuu de pe teritoriul României, multicultural și cosmopolit, Constanța are un mare potențial de dezvoltare. Și merită un logo care să îi reprezinte diversitatea și frumusețea.
Peste 400 de lucrări au fost înscrise în concurs iar mai jos sunt cele trei lucrări finaliste si premiate.
Un simbol pentru un oraș special
Mare și soare, istorie și cultură, gastronomie, diversitate, legende urbane. Constanța e un oraș unic în România, care merită o identitate vizuală care să îl reprezinte. Mulți creatori s-au înscris în competiția de creație Constanța Logo Challenge și au propus propria viziune asupra orașului.
Concursul a constituit o provocare ambițioasă: cum să reprezinți un oraș atât de divers, cu o istorie atât de bogată, printr-un simbol simplu, care să rezoneze cu perspectivele diferite ale locuitorilor și să inspire cât mai mulți turiști să îl exploreze? Unii participanți au încercat să ocolească cele mai cunoscute repere ale orașului și să se inspire din însemne mai puțin cunoscute, alții au mers pe ideea de mozaic cultural și energia unui oraș aflat la mare.
[Update 4.04.2025]
Fiecare propunere înscrisă și TOPUL COMPLET SI AJUSTAT este aici.
Lucrarile finaliste și premiate sunt:
-
Sun, waves & graffiti de Andrei Avram
-
Logo Constanta Concept 13 de Gabriel Panaiet
-
Orasul Soarelui Rasare de Valentin Ioniță
Lucarea Ilustrata a fost descalificata avand elemente copiate. Semnalarea a fost facuta aici.
Sun, waves & graffiti de Andrei Avram
Andrei a studiat Mate-Info, a lucrat ca programator o perioadă și apoi a descoperit designul. Estetica și gândirea tehnică au constituit un mix bun și un avantaj pentru UX/UI, domeniu în care lucrează de 13 ani.
"Un logo de oraș trebuie să fie reprezentativ pentru comunitate, să funcționeze în diverse contexte și să creeze o conexiune emoțională. Am avut grijă să păstrez sensibilitățile istorice și culturale, evitând clișeele", spune Andrei.
Logo Constanta Concept 13 de Gabriel Panaiet
Gabriel are background de matematică-informatică și o pasiune pentru artele vizuale de toate felurile.
"Sunt adeptul creionului și hârtiei pentru a concepe și schița idei (pentru că mi-e mult mai ușor să transpun imaginile din creierul meu direct pe hârtie decât digital), cel puțin în stadiul inițial", povestește Gabriel.
Orasul Soarelui Rasare de Valentin Ioniță
Minimalist convins, inspirat de designul nordic, Valentin are un master în arta spațiului public și este grafician cu job full-time. În ultimii ani, s-a reapucat de studiul desenului și al ilustrației clasice, proces pe care l-a documentat pe contul lui de instagram @alb_astru.
"Cred că cea mai grea parte este găsirea limbajului care să ii reprezinte pe locuitori, dar să comunice și cu cei care nu cunosc încă orașul. Provocarea e construirea acestei punți", spune Valentin despre procesul creativ.
Vot & evaluare
Evaluarea lucrărilor s-a desfășurat pe următoarea structură: Aprecierea publicului, 30% din media finală, Juriul profesionist, 70% din media finală.
Criteriile de evaluare ale propunerilor au fost:
- Impact (35%) • Cât de mult atrage atenția • Originalitate
- Exprimarea brandului (35%) • Cât de bine exprimă poziționarea • Cât de bine exprimă personalitatea brandului
- Portabilitate (30%) • Cât de usor se poate declina pe diverse materiale • Cât este de rezistent în timp (“timeless”)
"Dintre sute de propuneri, doar câteva au atras atenția noastră prin relevanta si unicitate. Am recunoscut între ele propuneri de identitate care au luat ca reper și observație istoria și tradiția culturală a orașului, fie că este vorba de rădăcina greco-romană, epoca de glorie a construcțiilor Art Nouveau sau influențele bizantine, până la arta urbană din zilele noastre.
S-au diferențiat, însă, câteva care au potential printr-un stil grafic diferit. Conceptul lor este unul modular, în care, prin recompunere, se poate obține un sistem de identitate fluid, adaptat la multe proporții și spații, chiar atipice. Am văzut în cele selectate promisiunea unui viitor al redescoperirii Constanței ca destinație culturală pentru orice moment al anului, nu doar în perioada estivală.
Mi-au plăcut și alte propuneri, dar cred că logourile minimaliste, care se înscriu în trendurile actuale, nu se potriveau în acest caz. Avem un oraș cu influență balcanică, la porțile Orientului." spune Alex Icodin, Profesor design, SNSPA
"Atât ca membru al juriului implicat în selecție, dar mai ale în calitate de coordonator și co-autor al strategiei de marketing al destinației Mamaia-Constanța, pe care compania BrandBerry a realizat-o în 2023/2024, mă declar optimist și mulțumit de rezultat.
Pentru mine a fost foarte important ca fiecare propunere să răspundă cât mai bine unei anume părți din brief, respectiv să transmită dinamismul, dar mai ales multiculturalismul și spiritul cosmopolit al Constanței. Iată ce notam în strategie, anul trecut: ”Multiplele straturi etno-culturale și bogata tradiție de oraș-port, aflat în permanentă legătură cu civilizația lumii, îi asigură destinației Mamaia-Constanț un statut unic de cosmopolis – destinație cu spirit cosmopolit.”
Au fost multe variante foarte bine realizate tehnic, dar care au ratat acest aspect pe care l-am considerat foarte important. Consider că nu e o pierdere pentru cei care nu au reușit de data aceasta să fie între cei 3 finaliști, pentru că un exercițiu creativ este mereu un câștig.
Iar Constanța, cu siguranță, deja a câștigat!" spune Romulus Oprica, Fondator, BrandBerry
Juriul competiției este format din specialiști în marketing, branding & design, jurnaliști, arhitecți, profesioniști din turism:
- Mihai Barsan, Fondator, The ENGINE
- Alex Icodin, Profesor design, SNSPA
- Dan Leu, Arhitect Șef, Constanta
- Mihai Coliban, Branding expert, Creative Partner Neon42, UK
- Gabriela Tigu, Decan, Facultatea de Business și Turism, ASE
- Romulus Oprica, Fondator, BrandBerry
- Calin Ile, Președinte de Onoare, Federația Internațională a Hotelierilor din România
- Felix Tătaru, Președinte, Institutul pentru Orașe Vizionare
- Adrian Boioglu, Jurnalist și Manager - Trustul Media CityDigital
- Daniela Ioan, Strategy Director IOV/GMP CommUnity
- Ioana Podosu, Director General, MEAT
Premii
Valoarea premiilor este de 10.000 de euro. Premiile 1, 2 și 3, în valoare de 2.000 de euro fiecare, se vor acorda participanților ale căror propuneri de design vor primi cele mai mari trei punctaje, pe baza votului publicului și al juriului format din profesioniști.
Autorii celor 3 lucrări vor primi feedback de la Partener pentru a-și adapta propunerile, a veni cu declinări și a propune un slogan. Câștigătorul final dintre cei trei premianți va fi ales de către juriu & client și va finaliza manualul de brand.
Premiul special de 4.000 euro este condiționat de realizarea brandbook-ului, în perioada imediat urmatoare, până în data de 15 mai 2025.
Premiile sunt oferite de Partenerul aceste competiții, Organizația de Management al Destinației Mamaia-Constanța (OMD).
Timing-ul competiției
Competiția s-a desfășurat între 15 ianuarie și 30 martie 2025 cu următoarele etape:
- Perioada de înscrieri: 17.01.2025 – 15.03.2025
- Votul Publicului: până pe 21.03.2025
- Votul Juriului: până pe 28.03.2025
- Anunțul celor 3 lucrări câștigătoare: 30.03.2025
- Premiul special: până în data de 15.05.2025
Mulțumim tuturor creatorilor talentați care au partipat la competiția de design Constanța Logo Challenge, juriului care a analizat și notat atent fiecare lucrare și publicului care a susținut această desfășurare de forțe creative!
TheCreator
TheCreator este platforma de branded user-generated content a IQads.
Prin intermediul TheCreator, brandurile dau briefuri comunitatii creative IQads, obtinand sute de rezolvari creative, mii de interactiuni si sute de mii reach.
Brandurile obtin solutii pe care le pot implementa si continut branded pe care il pot folosi in social media. Prin intermediul TheCreator, IQads a dezvoltat si derulat zeci de competitii creative de design, scurtmetraje, benzi desenate, spoofuri, filme, ilustratii etc pentru companii