Ca să înțelegem ce se petrece în lume, mai ales în zilele noastre, este esențial să înțelegem monedele, valuta și sistemul financiar. De la criza financiară din 2008, știrile despre bani au fost permanent în prim-plan. Băncile centrale au lansat politici extraordinare, precum relaxarea cantitativă sau ratele de dobândă negative. Noile mijloace de plată, precum Bitcoin și Apple Pay, schimbă modul în care interacționăm cu banii și modul în care guvernele și corporațiile ne monitorizează cheltuielile. Politicienii radicali din Statele Unite și Regatul Unit ne împing să ne transformăm sistemul financiar și să facem din acesta un slujitor al dreptății sociale.
În această carte, Gavin Jackson răspunde la cele mai importante întrebări pentru a ne arăta ce sunt banii și cum ne modelează societățile. Ne ajută să înțelegem cel mai important element al vieții de zi cu zi. Pornind de la povești precum greva bancară irlandeză din anii 1970 (pentru a arăta ce sunt banii) și ajungând la Marea Inflație a banilor din scoici din vestul Africii (pentru a ne indica modul în care își schimbă valoarea), Banii într-o singură lecție demistifică lumea finanțelor și explică felul în care societățile din trecut și din prezent se împletesc pe vecie cu problemele monetare.
"Banii au cu adevărat ceva magic. În ciuda faptului că nu sunt decât un set de simboluri reprezentative (deși de multe ori decorate cu simboluri obscure și expresii în limbi moarte), ei pot construi catedrale, ne pot trimite în spațiu sau pot convinge pe cineva să-și sacrifice aparent cele mai valoroase principii. Puține alte lucruri au făcut atât de mult ca să transforme lumea și viețile noastre, în ciuda lipsei lor de valoare inerentă. […] Această carte își propune să demistifice banii, explicând de unde provine credința noastră în ei, cum este ea susținută, ce îi permite societății să facă și ce am mai putea face cu ei în viitor. Sper să facă întreaga poveste ceva mai ușor de înțeles."
Gavin Jackson
"Încântătoare și profundă, o superbă descriere a legăturilor ciudate dintre bani și economie."
Tim Harford, autorul cărții Dezordonat
"O carte extrem de interesantă, bine documentată și frumos scrisă, despre una dintre cele mai importante inovații ale omenirii. Oamenii iubesc și urăsc totodată banii, dar în cea mai mare parte a timpului nu reușesc să-i înțeleagă. O asemenea ignoranță nu e deloc un lucru bun. Din fericire, cartea de față va putea să remedieze situația."
Martin Wolf, comentator economic, Financial Times
"O prezentare lucidă a unui subiect de multe ori greșit înțeles, ilustrată cu multe informații interesante."
John Kay, autor Radical Uncertainty
Gavin Jackson este corespondent The Economist pe teme de economie și finanțe. În trecut a fost unul dintre principalii redactori de la Financial Times, unde a scris despre economie, afaceri și politici publice. De asemenea, a făcut și reportaje pe teme de economie și piețe de capital pentru această publicație.
Pe lângă subiectele sale principale de interes face și recenzii de carte. Și-a început cariera de jurnalist la The Economist și, înainte de asta, a fost cercetător la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică din Paris.
Cartea a apărut în România la Editura Publica.
Info:
Titlul original: MONEY IN ONE LESSON: How It Works and Why
Ediția I 2022, paperback
Traducător: Raluca Chifu
Dimensiuni: 14,5 x 20,5 cm
432 pagini
ISBN: 978-606-722-531-0