Episodul 10 încheie primul sezon al Efectiv Podcast, singurul podcast din România care urmărește să descopere cum comunicarea poate să contribuie la o lume mai bună, prin discuții bazate pe date empirice și dezbateri cu experți din sectoare multiple.
Alături de 10 profesioniști din domenii variate, Efectiv Podcast a pus în lumină o serie de informații care măsoară puterea binelui din comunicare, prin businessuri creative, antreprenoriat, voluntariat, umor, psihologie și povești de viață care au cumulat peste 34.700 de vizualizări doar pe YouTube.
Episodul 1: Dana Nae Popa, owner și managing director pastel, fondator Asociația pastel și co-fondator COPERA Branding, despre binele din comunicare
Poate comunicarea în toate formele, în toate domeniile, pe toate canalele pe care se realizează astăzi, să facă bine? Poate fi comunicarea un mijloc prin care facem o lume mai bună? Există beneficii în faptele bune? Ce se întâmplă cu noi ca indivizi, ca grup, ca societate, profesional dar și psiho-emoțional atunci când ne uităm la comunicare în felul acesta? Toate aceste întrebări își găsesc răspunsul în dialogul cu Dana, cea care a lansat Efectiv Podcast, un antreprenor neobosit cu o experiență de peste 20 ani în industria comunicării.
Episodul 2: Psihologul Yolanda Crețescu, despre depresie, dependență, emoții, VR
Alături de psihologul, psihoterapeutul și fondatorul DepreHub, Yolanda Crețescu, cel de-al doilea episod a explorat puterea cuvintelor din mai multe perspective: egosimul din voluntariat, depresia ca o ambiție exagerată, terapia cu VR în rândul copiilor pentru prevenția consumului de droguri, diferențele dintre manipulare și persuasiune, axa neuronală a empatiei și a compasiunii în creierul uman.
Episodul 3: Mădălina Marcu, primul consultant român în filantropie, despre cum facem bine
Filantropia este mecanismul senzațional de schimbare socială. Dintre toate țările care nu sunt în război, România are cei mai mulți emigranți. Dintre cei care totuși rămân în țară, 51% donează. Mădălina Marcu este primul consultant român în filantropie, co-fondator al școlii de fundraising și director dezvoltare ARC, Asociația pentru Relații Comunitare. Împreună am explorat transformările prin care a trecut filantropia în ultimii 20 de ani: de la daruri de Crăciun cu portocale, la rapoarte de sustenabilitate obligatorii prin lege.
Episodul 4: Sorin Pârcălab, stand-up comedian și antreprenor, despre efectele umorului
Într-o discuție cu unul dintre cei mai populari comedianți din România, episodul patru a măsurat cât bine poate aduce comedia, dincolo de starea de amuzament. Sorin Pârcălab este un antreprenor care și-a asumat misiunea de a structura momentele stand-uperilor la Comedy Box, un serviciu românesc de streaming și producții de comedie pe care l-a co-fondat.
Episodul 5: Andreea Oprea, director executiv Asociația pastel, despre obiceiul binelui
„Nicio lună fără o faptă bună” este misiunea pe care Asociația pastel o infuzează către companiile din România, de mai bine de trei ani. Episodul 5 Efectiv Podcast analizează care este puterea comunicării într-un domeniu unde activează peste 127.000 de organizații nonguvernamentale. Andreea Oprea povestește cum s-a transformat o chemare în misiune de viață și ce înseamnă să conduci un ONG care are un proiect diferit, în fiecare lună.
Episodul 6: Dan Ivănescu, psiholog și educator, despre impactul cuvintelor asupra copiilor
Acest episod privește, cu atenție, la lumea copiilor, din perspectiva unui psiholog cu peste 15 ani de experiență în practica clinică, consiliere psihologică individuală și de grup. Dan Ivănescu activează la Hope and Homes for Children Romania, o organizație non profit care are o misiune clară: să desființeze orfelinatele din România. Episodul 6 răspunde la ce răni provoacă cuvântul „orfan”, cum ar trebui să reacționeze adulții atunci când un adolescent amenință că se sinucide sau ce să faci ca părinte când simți că emoțiile te copleșesc.
Episodul 7: Marius Radu, despre cei 10 milioane de gameri din România
Acest episod face o radiografie a industriei de gaming din România, alături de Marius Radu, co-fondator Good Game Industry și Bucharest Gaming Week. Subiectele abordate în acest episod scot la lumină nu doar aspectele complexe ale industriei de gaming din România, dar și provocările pe care le întâmpină jucătorii, părinții și dezvoltatorii de jocuri, examinând totodată impactul social și cultural al acestui fenomen în continuă creștere, de la etica influencerilor de gaming și responsabilitatea față de copii, la discriminarea fetelor în industrie, gaming disorder și perspectivele de carieră.
Episodul 8: Antonia Negrău, antreprenor cultural, despre comunicarea comercială ca o artă
Cum vorbești în online despre Festivalul George Enescu? Ce înseamnă să conectezi tinerii pentru a-i atrage pe scena FIT Sibiu? Cum aduci oamenii din lumea întreagă la TIFF? Împreună cu echipa ei, Antonia Negrău luptă cu ideile preconcepute care încă îi fac pe mulți români să fie reticenți la consumul recurent de produse culturale.
Episodul 9: Ana Pogonariu, social media manager Untold, despre festivalul comunicării
Episodul al nouălea analizează culisele Untold, unul dintre cele mai mari și mai iubite festivaluri de muzică din Europa. Ana Pogonariu, social media manager Untold, povestește despre ce efecte au mesajele festivalului asupra publicului, despre cum folosește comunicarea ca să creeze o relație între brand și public, dar și despre dependența de social media.
Episodul 10: Camelia Ciripan, medaliata cu bronz olimpic la para tenis de masă, despre jocul minții.
Alături de Camelia Ciripan, episodul 10 analizează mindsetul unui sportiv de performanță de rang mondial, de la antrenament, la ritualurile de relaxare și discriminare în rândul persoanelor cu dizabilități.
Efectiv Podcast este găzduit de Ioan Ungureanu și Ioana Duca, specialiști în comunicare, și se difuzează în fiecare miercuri, o dată la două săptămâni, pe platformele dedicate.
Efectiv Podcast este prezent pe YouTube, Spotify și Apple Podcasts. Poate fi urmărit pe LinkedIn, Instagram, Facebook și TikTok.
Echipa Efectiv Podcast este formată din:
Dana Nae Popa - antreprenor (pastel, COPERA Branding, Efectiv Podcast), președinte Asociația pastel
Laura Iane - executive creative director pastel & co-fondator COPERA Branding, creative strategist Efectiv Podcast
Ioan Ungureanu - co-host & content strategist Efectiv Podcast, communication product developer pastel & fondator DadsAround
Ioana Duca - co-host Efectiv Podcast, PR & CSR manager pastel & Efectiv Podcast
Vlad Giogu - scenografie și tehnic Efectiv Podcast, group creative director pastel
Alexandru Nicușor Matei - editor audio/video Efectiv Podcast, art director pastel
Riana Asiminiei - social media specialist pastel & Efectiv Podcast