Începe lansarea lucrărilor de artă în spațiul public din cadrul programului Accelerator

Începe lansarea lucrărilor de artă în spațiul public din cadrul programului Accelerator
  • Lucrările de artă vor fi lansate prin performance-uri desfășurate în Baia Mare, Năvodari, Iași și București între lunile septembrie-noiembrie 2024.
  • Publicul din Baia Mare este invitat pe 22 septembrie 2024, începând cu ora 14:00, la lansarea primei lucrări, intitulate „Braiding Grounds”. Lucrarea este produsă de artista Roxana Morar în Baia Mare, România.
  • Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), implementat de Asociația Culturală Eastwards Prospectus și are o durată de 8 luni (aprilie-noiembrie 2024).

Asociația Culturală Eastwards Prospectus (ACEP) anunță astăzi lansarea etapei de artă în spațiul public din cadrul programului Accelerator.

Între lunile septembrie-noiembrie 2024, cei 5 artiști din program, Albert Kaan, Roxana Morar, Dumitrița Răzlog, Ioana Rusu și Mihai Savin, vor lansa lucrări de artă în spațiul public în mai multe orașe ale României.

Prima lucrare va fi lansată de artista Roxana Morar pe 22 septembrie 2024. Evenimentul  va avea loc în Baia Mare, urmărind coordonatele 47°41'30.6"N 23°47'41.4"E (zonă de deal, în jurul unui traseu montan), începând cu ora 14:00.

„Lucrările mele explorează o varietate de subiecte legate de materie, interacțiune, circulație și imagini. Sunt interesată în special de acțiunile conștiente care conturează și subliniază posibilitățile multiple ale unui eveniment. Când vine vorba de obiecte, sunt fascinată de relațiile pe care le putem forma cu ele și de modul în care aceste interacțiuni ne pot influența contextul.”, ne spune artista Roxana Morar.

Așa cum și-au obișnuit publicul, lucrările de artă în spațiul public din seria Accelerator urmăresc cercetarea mai multor comunități din România. Cercetarea aduce la suprafață teme desprinse din viață cotidiană sau fenomene socio-culturale așa cum sunt simțite în societatea noastră. Toate acestea sunt reinterpretate prin practica artiștilor, iar publicul este invitat să se conecteze cu lucrările de artă și să găsească sensurile proprii, sub stimulul și în cadrul pus în scenă de artiști.

„Credem că arta în spațiul public este o modalitate valoroasă pentru publicul larg de a experimenta arta contemporană. Faptul că am reușit să lucrez împreună cu Roxana pentru acest proiect în Baia Mare, un loc de care este strâns legată, este crucial. Această legătură personală adaugă un element semnificativ care adaugă un strat documentației publice și online a evenimentului.”, menționează Georgia Țidorescu, curatoare a seriei de lucrări Accelerator

Premergător etapei lansate astăzi, arta în spațiul public, cei 5 artiști din program au susținut un un stagiu de mentorat format din workshopuri și mentorat 1 la 1. Workshopurile au dezvoltat teme ca: arta în spațiul public, comunicarea în contextul practicii artistice și relația dintre artist și curator.

„Încă din 2021, când am început primul program Accelerator, am integrat o nouă direcție strategică în viziunea Asociației Culturale Eastwards Prospectus. Concret, am identificat o oportunitate de a susține artiștii emergenți oferindu-le cunoștințe, resurse și contexte de expunere, contribuind, într-o formă antreprenorială, la accelerarea dezvoltării carierelor lor. În mod particular, arta în spațiul public este, în România, încă neexplorată la adevăratul potențial. Într-un context în care arta contemporană, cu toate eforturile și proiectele existente, nu este încă foarte populară, lucrările de artă instalate în spațiul public reprezintă o modalitate de a aduce arta în locul în care oamenii își petrec timpul și de a-i invita, astfel, în lumea artei.”, preciează Andrei Breahnă, președintele Asociație Culturale Eastwards Prospectus și project manager Accelerator

Programul Accelerator. Mentorat și Arta în spațiul public are o durată de 8 luni, din aprilie până în noiembrie 2024.

Accelerator. Mentorat și Arta în spațiul public este cel de-al IV-lea proiect marca ACCELERATOR, derulat dintre anii 2022-2024 de Asociația Culturală Eastwards Prospectus. În total, cele 4 proiecte Accelerator desfășurate până acum au avut următoarele rezultate: 35 de artiști emergenți au beneficiat de program din 2021, selectați din peste 280 de candidaturi, peste 5500 de persoane – public direct și peste 23.000 de oameni atinși în mediul online.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Înființată de peste 8 ani, Asociația Culturală Eastwards Prospectus (ACEP), promovează, prin proiecte culturale sau educative, arta contemporană la nivel național și internațional. Prin seria de programe ACCELERATOR, ACEP susține artiștii emergenți în drumul și dezvoltarea carierelor lor, oferindu-le oportunități de învățare inspirate din abordarea și practicile locale și din străinătate. De asemenea, ACEP și-a propus să intensifice proiectele de formare și dezvoltare a publicurilor prin acțiuni organizate în București și în țară, online și offline, în care publicul înțelege, se regăsește și se conectează cu arta contemporană.

Concret, Asociația Culturală Eastwards Prospectus a derulat 3 ediții ale programului Accelerator. Mentorat și producție pentru artiști emergenți, cu finanțare din surse publice diverse, iar proiectul Accelerator curent este cel cu numărul patru.

ACEP a atras fonduri pentru producția de lucrări de artă; a organizat peste 35 de expoziții offline și online; a coordonat o intervenție urbană a artistei Tania Mouraud, desfășurată simultan în 9 orașe; a susținut participarea artiștilor în cadrul unor târguri internaționale de artă, 25 la număr, și a dezvoltat proiecte pentru copii și angajații din companii interesați de arta contemporană. Astfel, prin programele implementate de ACEP, arta contribuie la dezvoltarea individuală și colectivă – făcând ceea ce a făcut dintotdeauna – a catalizat evoluția societății.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related