Poliția Română, alături de partenerul său de proiecte sociale, Mantia, divizia de social good a agenției Mercury360, a lansat o nouă campanie de conștientizare adresată elevilor, cadrelor didactice și părinților, pentru a crește gradul de siguranță al elevilor atât în viața de zi cu zi, cât și în mediul online.
Scopul noii campanii îl reprezentă creșterea gradului de conștientizare de către părinți, cadre didactice, elevi, precum și la nivel de societate, cu privire la necesitatea asigurării unui climat optim de siguranță în mediul școlar, prin prevenirea victimizării minorilor, prevenirea și combaterea delicvenței juvenile și / sau infracționalității în mediul școlar, dar și a traficului de droguri.
În ultimii ani, violența școlară a devenit un fenoment alarmant atât pentru copii, parinți, educatori, cât și pentru întreaga comunitate. Această formă de violență este reprezentată de ansamblul acțiunilor agresive planificate sau spontane, care au loc în incinta sau în zona adiacentă unitaților de învățamânt preuniversitar. Iar comportamentul agresiv se poate manifesta de la abuzuri verbale, abuzuri fizice, pana la distrugerea bunurilor.
Din păcate, în România, unul dintre doi elevi este victimă a bullyingului. Adică, peste un milion de elevi sunt umiliți, amenințați sau agresați fizic în școlile din țară (conform unui raport din 2023).
Pe de altă parte, traficul de droguri a luat amploare în zona școlilor, consumul de droguri în rândul elevilor devenind o problemă de interes pentru noi toți.
Violența nu este percepută ca un avertisment extraordinar adresat părinților și, de multe ori, este catalogată ca fiind ceva normal. E un nivel de toleranța din ce în ce mai mare în școlile din România față de violența verbală sau fizică, iar nevoia unei campanii care să tragă un semnal de alarmă era evidentă.
Campania „Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția” are la bază o observație foarte simplă și puternică: Atunci când nu luăm atitudine față de violența din școli, suntem părtași la acea formă de agresiune. Practic, prin faptul că nu spunem nimic, validăm comportamentul agresorului asupra unui copil din mediul școlar.
Realitatea ne spune alt lucru îngrijorător: 6 din 10 copii ce se confruntă cu un act de violență școlară nu spun nimic. Nimănui.
Dar există o putere la îndemâna oricui: aceea de a vorbi, de a opri violența în orice formă se manifestă ea. Pentru că, prin simplul fapt că vorbești despre un act de violență școlară, poți schimba radical deznodământul acelei situații și vei opri o agresiune viitoare.
Ai puterea de a vorbi, de a semnala și de pune STOP.
Campania expune acest îndemn, într-o primă fază, printr-un TV de conștientizare de 30 sec., un video online și o serie de materiale printate ce vor fi expuse în școli la nivel național. Mai mult, un Mesaj de interes național va îndemna publicul larg să vorbească și să semnaleze cazurile de violență asupra elevilor la Numărul Unic Național pentru copii - 119.
Campania „Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția” are o acoperire națională și se va desfășura la nivel național pe perioada întregului an școlar 2024 – 2025, prin canalele media TV, OOH, presă scrisă, cât și în mediul digital.
Laura Sîrbu, Account Director, Mantia / Mercury 360:
„Un fenomen care devine acceptat expune în perspectivă, din păcate, un risc pe termen mediu și lung. Riscăm ca fenomenul violenței din spațiul școlar să crească și să devină un “fenomen acceptat” de către societate. Iar acceptarea e tot o formă de complicitate.
Acest lucru își propune campania noastră, să ne facă să conștientizăm de pe acum importanța acțiunilor noastre, faptul că avem această putere, de a vorbi și de pune stop violenței școlare de la prima sa formă de manifestare.
E simplu să dăm voce unui simplu “Hei! Oprește-te!”
Teo Ungureanu, Group Creative Director, Mantia / Mercury 360:
„Poate că unii dintre noi s-au obișnuit cu situația violenței din școlile din România. Poate că este ceva normal, care se va rezolva, cumva, în timp... pentru că timpul de cele mai multe ori rezolvă totul, nu-i așa? Și, poate că nu va afecta viitorul acestor copii...
Însă, din păcate, în viitor realitatea ne va lovi și ne va spune cu totul altceva: impactul violenței va lăsa traume adânci asupra acestor copii și îi va urmări toată viața. În va afecta la nivel social, relațional, în toate etapele vieții lor.
Iar noi vom alege să mergem pe drumul nostru și să nu purtăm responsabilitatea lipsei de acțiune din acel moment când puteam interveni și opri VIOLENȚA.
Pentru că am ales să TĂCEM. Și să fim martori tăcuți ai violenței...
Mesajul acestei campanii este simplu, direct și la timpul PREZENT: Vorbește ACUM despre VIOLENȚĂ! Pentru că VOCEA TA E SOLUȚIA!”
Alexandru Leuțu Cotroceanu, director Direcția Siguranța Școlară – Inspectoratul General al Poliției Române:
La nivelul Inspectoratului General al Poliției Române a fost inițiată CAMPANIA ,,Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția.”, pentru asigurarea unui climat optim de siguranță în mediul școlar. Este un demers necesar al Poliției, având în vedere recurența faptelor de violență din spațiul școlar, care se înscrie în linia acțiunilor ce au drept scop realizarea unor campanii sociale cu impact în rândul elevilor, cadrelor didactice și al părinților.
Totodată, lansăm prin această campanie socială un nou canal de informare, www.sigurantascolara.ro, prin care se vor prezenta informații și recomandări ale structurilor responsabile din cadrul Poliției Române sau ale instituțiilor partenere, pentru crearea unui climat de siguranță școlară optim, dar și modurile de acțiune, procedurile și legislația incidentă domeniului siguranță școlară, campanii / programe / proiecte de prevenire derulate la nivelul unităților de învățământ având ca scop creșterea gradului de siguranță în mediul școlar.
Mai mult, campania noastră va conține o componentă importantă de informare și conștientizare: un mesaj de interes public difuzat prin mijloace de informare în masă (va fi difuzat de către posturile de televiziune și radio cu acoperire națională și locală).
Reamintesc faptul că se pot semnala cazurile de violență școlară, cazurile grave, care reprezintă o urgență, prin Serviciul Național Unic de Apel de Urgenţă 112, iar la numărul unic Național pentru copii – 119 – se pot semnala cazurile de abuz, neglijare și exploatare a copilului.
Scopul final al acțiunilor și campaniilor noastre este de a construi un mediu școlar sigur pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor noștri!”
Credits:
Echipa Mercury360 și Mantia: Teo Ungureanu (Group Creative Director), Roxana Păduraru (Art Director), Liviu Țurcanu (Creative Director), Loredana Hatingher (Client Service & Business Director), Mădălina Gheorghe (Business Director - Mantia), Laura Sîrbu (Account Director), Luiza Olaru (Traffic Manager).
Poliția Română:
- Comisar-șef de poliție Alexandru Leuțu Cotroceanu, Director Direcția Siguranța Școlară din cadrul Poliției Române,
- Chestor de poliție Georgian Drăgan, Director de Cabinet al Inspectorului General al Poliţiei Române,
- Comisar-șef de poliție Radu Daniel, director al Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul Poliției Române,
- Chestor de poliție Marcel Simion, președinte al Corpului Național al Polițiștilor.
Parteneri de producție: 2029 Productions
Producer: Marius Erhan