[FIT] Investițiile și riscurile din spatele succesului

[FIT] Investițiile și riscurile din spatele succesului

Ar părea că e simplu să te îmbogățești. Multe titluri de cărți, sute de cursuri online și milioane de linkuri promit tot felul de rețete ale succesului rapid, în câțiva pași. Ce ne oprește să fim toți investitori sau antreprenori de succes, bogați peste noapte? Simțul realității. O investiție, de orice fel, presupune mijloace, obiective clare și un tip de mentalitate antrenată cu riscurile. 

Rețetele rapide și scurtăturile nu duc la succes. Informațiile și cunoașterea aprofundată sunt primii pași pentru dezvoltare, arată FIT - Finanţe pe Înţelesul Tuturor, programul de educație financiară lansat de Banca Transilvania. Care este contextul cel mai bun în care să investim, ce presupune asta, în ce constau riscurile, aflați mai multe în rândurile de mai jos. 

 

Ce poți pierde, ce poți câștiga

Când spui investiție, oamenii se împart în două. Cei care se gândesc la ce pot pierde și cei care se gândesc la ce pot câștiga. Aici intervine definiția succesului: la momentul în care decizi că vrei mai mult și îți asumi riscurile care vin odată cu asta. 

Urmează apoi un val de întrebări și îndoieli: în ce investești? Care sunt pașii pe care trebuie să îi faci după ce ai decis că vrei să investești, care sunt mecanismele din spatele unei investiții, care sunt riscurile? Informarea e primul pas, arată programul FIT - Finanţe pe Înţelesul Tuturor, lansat de Banca Transilvania. 

În cel mai nou episod al emisiunii "De toți banii”, parte din programul FIT, gazdele emisiunii, Dana Ciriperu și Silviu Istrate (Faiăr), alături de invitații lor, Cosmin Nedelcu (Micutzu), Adi Nicolae și Cristian Păun, profesor universitar ASE, vorbesc despre momentul ideal pentru a investi momentul, riscuri și câteva definiții ale succesului. 

 

Orice persoană poate fi investitor?

Ar putea fi, dar nu este. De ce? Pentru că nu toți oamenii sunt pregătiți să își asume riscuri sau au mijloace să investească și să se gândească la succes pe termen lung, nu imediat. 

"O formă de investiție este și propria ta afacere. O inițiativă bazată pe ceea ce știi. De obicei, afacerile de succes pleacă de la a ști să faci ceva mai bine decât ceilalți", spune Cristian Păun. 

Cosmin Nedelcu și Adrian Nicolae povestesc despre investiția în filmul lor.

"Sunt două coordonate. Prima dată, să vezi ce poți face. Și a doua: ce vrei să faci. Așa s-a conturat proiectul nostru artistico-comercial. Dar nimic nu garantează succesul comercial. Când pui bani și faci o investiție în orice proiect, e un risc. Punct", spun Micutzu & Adrian. 

Întotdeauna există riscuri, completează Cristian Păun. Chiar și pentru cei care au deja succes. În orice investiție, succesul este validat ulterior. Dar totul pornește de la mijloace și obiective. 

"Un antreprenor nu începe cu: oare ce o să pierd? Un antreprenor de succes vede partea plină a paharului. De asta nu sunt mulți antreprenori de succes. Dintr-o sută de posibili antreprenori-investitori, doar 5 încearcă și numai unul dintr-o sută va avea succes. Rata de succes, în absolut orice domeniu, este foarte mică", spune Cristian Păun. 

Orice investiție începe cu informarea. Pe piața de capital poți investi în mai multe afaceri în același timp, iar gradul de diversificare mare vine și cu un risc mai scăzut. 

Există investiții mai sigure și altele mai riscante. Titlurile și obligațiunile de stat sunt cele mai sigure. Când cumperi asemenea titluri, statul se împrumută de la tine și îți dă banii înapoi, după un timp, cu un mic câștig. Există și în zona privată investiții cu grad mic de risc, cum ar fi fondurile de investiții. Dar acestea au un randament mai mic. 

"Din nevoia de control, am investit în filmele pe care le fac. Bag banii în ceva ce pot afecta prin decizii și lucruri la care mă pricep, prin bruma de experiență pe care o am", spune Adrian Nicolae. 

Un element important în investiții sunt oamenii alături de care pornești. Adrian Nicolae și Micutzu au investit alături de prieteni în care aveau încredere. Pe lângă filme, Micutzu a investit în două afaceri: un barber shop și un club.

"Nu e vorba de câștig imediat, ci de un drum lung. Și eu și partenerii mei suntem foarte mulțumiți că proiectele noastre au căpătat o viață proprie și funcționează foarte bine. Și mai ales, asta mi se pare foarte important: faptul că am crescut acolo o nouă generație care face o treabă absolut senzațională", spune Cosmin. 

Succesul unei investiții se măsoară în bani, bineînțeles. Dar pe termen lung. Ce se întâmplă în schimb cu toate acele oferte care promit bani peste noapte?

"Cea mai mare păcăleală pleacă de la lucrurile ambalate frumos. Se promite un câștig foarte mare, peste noapte, nu trebuie să aștepți, îl vei face imediat din două clickuri. De asta e foarte important să nu faci singur investițiile dacă nu stăpânești foarte bine partea de instrumente financiare. Ca regulă generală, trebuie să folosești un specialist care să te ajute", spune Cristian Păun. 

În concluzie, nu există câștiguri imense peste noapte fără riscuri la fel de mari. Cu cât riscul asumat este mai mare, cu atât crește și probabilitatea de a pierde. Investiția presupune timp, răbdare, informare și ajutor din partea specialiștilor. 

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Dosare editoriale

Sectiune



Branded


Related