Vă place sau nu, totul se schimbă. Algoritmi inteligenți restructurează realitatea, transformând învățarea automată într-o nouă mantră contemporană. Inteligența artificială modelează rapid domeniu după domeniu, începând cu cele mai experimentale dintre ele, cum ar fi arta, o zonă în care granițele dintre real și virtual sunt din ce în ce mai difuze. Tehnologii uimitoare dau aripi unei epoci dominate de imagine și deschid drumul pentru o cascadă de alte salturi calitative, care vor duce la performanțe deocamdată imposibil de anticipat.
Dintr-o nouă serie de soluții revoluționare, probabil una dintre cele mai spectaculoase idei destinate sectorului artistic este conceptul NVIDIA Studio - un instrument de ultimă generație dedicat creatorilor de conținut, potrivit deopotrivă artiștilor la debut, dar și profesioniștilor din domeniu. Indiferent de nivelul de profesionalizare, platforma oferă tuturor soluții inteligente, care susțin și accelerează procesul creativ, asigurând un proces fluid și rapid de realizare a oricărui tip de producție media.
NVIDIA Studio este un instrument puternic, susținut de plăci grafice puternice - din seriile GeForce RTX și Quadro RTX -, cu drivere optimizate, și instrumente software care, împreună, asigură o experiență de lucru fantastică, deopotrivă fluidă și stabilă.
Inspirată de aceste noi posibilități, NVIDIA şi GIGABYTE a invitat doi artiști români să testeze ce însemnă optimizările aduse de NVIDIA Studio, o aventură într-un univers multi-media susținut de soluții de vârf tehnologic precum noul laptop GIGABYTE AERO 16 OLED. Acest nou laptop este unul special conceput sa susţină fluxul de lucru al profesioniştilor din domeniul creativ. Pentru aceasta vine echipat cu un procesor grafic puternic, NVIDIA GeForce RTX 4070 şi un ecran 4K OLED superb, certificat X-Rite, calibrat individual și validat Pantone®. Este un laptop uşor(1,9Kg) şi subţire(1,8cm) ce atrage privirea în orice scenariu de utilizare, iar în privinţa conectivităţii le are pe toate, de la porturi Thunderbolt™ 4 la conexiune Wi-Fi 6. Mai mult, AERO 16 OLED vine echipat cu o răcire silențioasă bazată pe tehnologia de răcire GIGABYTE Windforce Infinity.
NVIDIA Studio pot acompania diverse tipuri de explorare artistică sau pot susține producții comerciale, care devin din ce în ce mai interesante pentru zona de business, spun artiștii care au testat platforma.
“Sunt interesată prioritar de arta digitală, deci pentru mine este foarte importantă tehnologia pe care o am la dispoziție. Aș spune că procesarea grafică este aspectul cel mai important când vine vorba de workflow-ul unui artist specializat în digital. Overall, laptopul de la GIGABYTE, echipat cu placa NVIDIA, mi se pare a fi cea mai bună alegere pentru o perioadă în care îți dorești să te focusezi pe artă și să ai parte de un proces de lucru ușor”, spune Livia Fălcaru, ilustratoare și artist vizual, activă, în regim freelance, de peste 10 ani pe scena culturală bucureșteană.
“Majoritatea clienților mei au nevoie de asset-uri digitale, așa că munca mea s-a adaptat ușor către asta. În funcție de proiect, folosesc atât suita Adobe (Photoshop sau Illustrator) sau lucrez direct pe tableta grafică”, spune ea.
“Specificatiile laptopului, împreună cu driverele din Nvidia Studio, fac marea diferență când vine vorba de eficiența programelor ce folosesc mult GPU. În programe precum Adobe Illustrator, Photoshop sau Premier merg flawless, nu mai există lag pe documente de mărimi mari și nu se mai blochează când îți e lumea mai dragă. Cu Driverele din Nvidia Studio, care sunt customizate pentru creație, am un flow optimizat și lucrez lejer pe orice program din suita Adobe”, spune și Vlad Dumitrescu, creativul din spatele alteregoului @illustrescu, un nume cunoscut în mod special în design și ilustrație.
“Lucrez pe proiecte super misto de design și ilustrație, predau ceea ce știu să fac și încerc să educ cât mai mult piața de creative din România. Să spunem că sunt puțin atipic și nu folosesc doar un soft pentru ceea ce fac, ci folosesc o combinație de softuri 2d și 3d, pentru a ajunge la rezultatele dorite de clienți. Cel mai mult mă regăsesc în Adobe Illustrator, Photoshop și blender 3d”, spune el.
NVIDIA Studio vine în întâmpinarea acestor nevoi cu resurse prețioase, instrumente și aplicații de creație, alături de videoclipuri și tutoriale realizate de artiști de elită pentru a-i încuraja chiar și pe începători să facă primul pas spre cele mai ambițioase proiecte. Pentru profesioniști, schimbarea e semnificativă. Driverele NVIDIA Studio sunt meticulos optimizate pentru a funcționa perfect cu un spectru larg de aplicații profesionale, cum ar fi Adobe Photoshop, Premiere Pro, Autodesk Maya, Blender, DaVinci Resolve, printre multe altele. Acest nivel de optimizare le oferă utilizatorilor cele mai bune performanțe în procesele de editare, randare și producție.
“Am testat vreme de două săptămâni laptopul, încercând să văd exact cum s-ar integra în workflow-ul meu”, spune Livia Fălcaru.
“Am început prin a-mi instala suita Adobe și driverele Nvidia Studio. Am testat în mod special opțiunea de a delega procesarea din Photoshop sau Illustrator direct pe placa grafică. În fișierele mele obișnuite de ilustrații am un nivel mediu de layers, undeva la 30-40. Se întâmplă, totuși, să fie nevoie de fișiere foarte mari în unele proiecte. Spre exemplu, ilustrație pentru un billboard. Iar atunci chiar este nevoie de o putere de procesare foarte mare. Mi-am încărcat cele mai mari lucrări, să văd exact cum se descurcă pe ele și nu am întâmpinat probleme. Placa grafică de la NVIDIA a mers fără probleme, atât în munca mea obișnuită, cât și în cele mai complexe dintre proiecte. Am fost super impresionată că nu am întâmpinat lag sau crash-uri pe parcurs, mai ales că până acum am avut, ocazional, tot felul de probleme de genul acesta. E frustrant să nu meargă ceva bine când ai de livrat un proiect, vrei să te concentrezi doar pe munca ta și să nu ai impedimente de natura tehnică”, spune ea.
Pentru creatorii de conținut, stabilitatea software-ului este la fel de importantă ca și performanța. Un crash într-un moment critic poate însemna o pierdere semnificativă, idei și ore întregi de muncă. Tocmai de aceea, driverele NVIDIA Studio sunt testate riguros pentru a asigura compatibilitatea și fiabilitatea cu aplicații de top specifice industriilor creative, reducând semnificativ riscul de erori și întreruperi neașteptate.
“Cum ar fi sa randez un echipament de baschet și să dureze opt ore, opt ore în care nu pot să accesez laptopul, nu cred că ar fi realizabil din punct de vedere al unui business. Deci da, o astfel de facilitate este foarte importantă in day to day business”, spune Vlad.
“Sincer, am fost uimit, fiind utilizator de Mac, de acest laptop GIGABYTE AERO 16 mai rapid, mai versatil, mai compact”, spune Vlad Dumitrescu.
“Driver-ele Nvidia, plus GIGABYTE Control Center chiar îți optimizează resursele pe ceea ce faci - ești în Illustrator, optimizează pentru el, esti in 3d - optimizeaza pentru 3d. Și face totul singur, simte el când se face switch-ul. Workflow-ul pentru creație nu mai are lag, poți avea 3, 4, 5 aplicații deschise în același timp și totul merge brici, timpii de render sunt aproape de x10 mai rapizi ca un Mac M1. Practic, optimizarea resurselor disponibile pe acest laptop te ajută să fii mai eficient, să livrezi mai bine, să ai mai mult timp pentru creație și să nu-ți faci griji că pică laptopul. Tot ce mai ramane e să mă obișnuiesc iar cu Windows.”, spune Illustrescu.
NVIDIA Studio este un ecosistem în expansiune ce nu spune doar o poveste despre drivere și plăci grafice. Vorbim despre un adevărat ecosistem, care include și o serie de instrumente, precum:
+ NVIDIA Omniverse, o platformă colaborativă de design 3D care le permite creatorilor să colaboreze în timp real în proiecte complexe. NVIDIA Omniverse este perfect integrat cu NVIDIA Studio și suportă toate tehnologiile avansate oferite de plăcile grafice RTX. Voi menționa, de asemenea
+ NVIDIA Broadcast, un software dedicat creatorilor de conținut video și streameri, care utilizează AI pentru a îmbunătăți calitatea audio și video în transmisiunile live
Imaginația rămâne, deci, singura limită într-un ecosistem fantastic, complex și complet, conceput pentru a îmbunătăți performanța și eficiența aplicațiilor folosite de graficieni și designeri, editori video, animatori sau fotografi, printre multe alte categorii de creatori.