S-a întâmplat să termine o ședință de pitch fix înainte să se îmbarce pe un vas. Folosește telefonul pentru a poza flora din călătorii și mai rar pentru a vorbi în timpul liber. Când face sesiuni de work & travel îi place să viziteze muzee și galerii de artă, spune Claudia Agafiței, Managing Partner The Circle Agency.
"Sunt atât de multe lucruri de văzut și trăit încât ar trebui să postez non-stop. Am, totuși, foldere întregi arhivate cu poze în telefon și intenția de “a posta la un moment dat", spune Claudia.
Este pasionată de călătorii spre Nord-Vest, cu o atracție specială pentru Cercul Polar și Scandinavia. Când ajunge prima oară într-un loc nou, îi place să iasă la o plimbare pe jos pentru a lua pulsul orașului, fără să bifeze neapărat obiectivele turistice, dar nu înainte de o cină locală. Despre ce înseamnă și cum își petrece Claudia timpul liber, în cele de mai jos.
Cât de important e timpul liber pentru tine
Timpul liber este esențial. Într-o industrie ca a noastră, unde mereu poate izbucni o criză si ești conectat cel puțin 12 ore pe zi la tot ce înseamnă clienți, echipă, parteneri, deconectarea devine un fel de supraviețuire.
Trebuie să ai timp să te relaxezi ca să poți funcționa la capacitate maximă. Este nevoie de timp liber ca să te reîncarci și să fii la cel mai bun nivel și, să nu uităm că "The time you enjoy wasting is not wasted time”, așa cum spunea Bertrand Russell.
Cum, cât, când
Îmi fac timp liber în weekenduri – prefer să încep de vineri după amiaza, apoi sunt vacanțele de vară, de iarnă și, evident, vacanța de ziua mea.
În total, ar fi cam patru săptămâni libere pe an, plus câteva weekenduri prelungite și 2-3 escapade de câteva zile work & travel.
În weekendurile prelungite și în sesiunile de work & travel, prefer să merg la concerte, expoziții, muzee și târguri de design.
Iar în vacanțele mai lungi, îmi place să descopăr orașe și țări noi sau să mă întorc în locuri care mi-au rămas în suflet, dar pe care nu le-am explorat suficient. Călătoriile îmi oferă ocazia să mă reîncarc, să mă inspir și să văd lumea cu alți ochi.
Ce faci pentru a-ți reîncărca bateriile
Mă plimb în natură, studiez flora si fauna sau mă relaxez făcând bird watching. Îmi place să vizitez muzee, să merg la expoziții sau să vizionez cât mai multe filme la cinema. Aceste momente de calm și reflecție mă ajută să mă reconectez cu mine însumi si pot deveni adevărate surse de inspirație pentru proiecte.
Cum ai gândit anul ăsta vacanța
Anul acesta am continuat să explorez Scandinavia și am făcut un pas mare: am traversat Cercul Arctic. Am aterizat în Tromsø - un oraș situat în nordul Norvegiei, înconjurat de fiorduri impresionante și munți acoperiți de zăpadă, unde am avut o experiență uimitoare: am văzut foci, meduze și numerosi pești oceanici locali, am vizitat muzee arctice impresionante care documentează explorările arctice și istoria vânătorii de foci și balene, fauna arctică sau viața tradițională a populațiilor indigene Sami din regiunea arctică (în acest sens, muzeele Polaria și Polarmuseet, Arcticmuseet sunt un must), am experimentat delicatese locale, cum ar fi carnea de balenă, ren și elan. Am fost nevoită să cumpăr îmbrăcăminte mai groasă (celebra merino wool), deși credeam că sunt pregătită din punct de vedere vestimentar pentru temperaturile arctice. Dar asta face parte din farmecul aventurii.
Ce urmează
Planific o nouă vizită în Scandinavia spre finalul anului cu scopul clar de a surprinde Aurora Boreală, dar îmi doresc deopotrivă să descopăr și alte orașe din Cehia (Boemia și Moravia).
Cum ai ales destinațiile
Criteriile sunt simple: direcția nord-vest, peisaje care să îți taie răsuflarea și cât mai diferite față de cele locale, și, foarte important, locuri mai puțin aglomerate. Nu sunt deloc o mare fană a mulțimilor gălăgioase și a locurilor înțesate de turiști. Un alt criteriu îl reprezintă arhitectura, prezența muzeelor și a galeriilor de artă.
De exemplu, Museum of Applied Arts din Brno, Cehia, a fost o adevărată revelație, unul dintre cele mai surprinzătoare muzee vizitate vreodată și care include colecții diverse care acoperă mai multe secole și stiluri artistice, de la obiecte medievale la piese moderne și contemporane: textile si modă, ceramică și sticlă (colecții spectaculoase împărțite în White Depot - spre deosebire de expozițiile tradiționale, unde obiectele sunt expuse individual sau în grupuri mici, în White Depot, obiectele sunt aranjate într-un spațiu deschis, alb, care creează o atmosferă minimalistă și elegantă; și Black Depot - un spațiu întunecat, cu iluminare specială care pune în evidență obiectele expuse într-un mod dramatic.), afișe și grafică, moblier, instalații contemporane etc.
Ce e foarte important pentru tine în vacanță
Îmi place să mă bucur de tot ce are de oferit un oraș sau o țară, fără presiunea de a bifa obiectivele turistice. Îmi place să explorez și împrejurimile unei destinații importante - fie că vorbim de insule din arhipelagurile nordice, orașe cu deschidere la Marea Baltică, rezervații naturale, orașele – stațiuni (Vevey, Villeneuve etc).
Primul lucru pe care îl faci în vacanță
Prima oprire? Un restaurant local pentru o cină tradițională. După care, ies la o plimbare pe jos să descopăr orașul, să îi simt pulsul.
Cea mai legendară vacanță
Vacanța la Cercul Arctic rămâne de neegalat. Aerul rece, atmosfera liniștită si “nepământeană”, diferențele mari de temperatură, totul a fost fascinant. Dar mai ales m-a impresionat profund mindsetul oamenilor de acolo. Au o tărie de caracter pe care am observat-o chiar și la generațiile Aplha.
Cum e linia care delimitează meseria de viața personală
Fiecare dintre noi își setează propriile limite, dar în funcție de urgențe, acestea devin flexibile. Îmi verific e-mailul zilnic, chiar și în vacanță, și dacă e necesar, particip la call-uri. Nu neg, am avut momente când am finalizat o prezentare de pitch chiar înainte de a mă îmbarca într-o excursie pe Suomelinna.
Cât timp aloci job-ului în concediu
Cam 7-8% din timp. Răspund mereu la mail/telefon dacă este urgent, crizele au talentul de a apărea exact când ești în vacanță.
Folosesc rar telefonul pentru job, dar îl folosesc la maxim pentru poze și pentru a verifica informații despre fauna sau flora locală.
Poza din vacanță cu cele mai multe like-uri (până acum)
Postezi pe Facebook/ Insta?
Doar pe Insta, și nu tot timpul. Sunt atât de multe lucruri de văzut și trăit încât ar trebui să postez non-stop. Am, totuși, foldere întregi arhivate cu poze în telefon și intenția de “a posta la un moment dat”.
Un film care te-a emoționat
Un moment care m-a impresionat recent a fost proiecția filmului „DogMan” al lui Luc Besson, pe care l-am văzut în premieră la Gala de Deschidere TIFF 2024, în Piața Unirii din Cluj-Napoca. A fost un eveniment deosebit, cu o atmosferă electrizantă – acrobații la înălțime, muzică live și un covor roșu pe care au defilat nu doar actori, ci și câini pregătiți pentru adopție sau câini-eroi.
„DogMan” e un film puternic, care îmbină momente tragice cu secvențe comice, explorând relația om-animal în contextul unei societăți dure și actuale. Este o poveste despre supraviețuire, loialitate și iubire necondiționată, care reușește să te lase cu gândul la cât de complexă și frumoasă poate fi viața, dar si cât de cruzi pot fi oamenii. Cu alți oameni sau cu animalele.
Un loc din București în care petreci mult timp
Îmi place să mă plimb prin Pădurea Băneasa, să merg la cinema Elvire Popesco și să savurez o cafea bună la Bob Coffee Lab. De asemenea, nu ratez noile colecții de la MNAC sau de la MARe.
Un loc din București descoperit recent
Dumicat, restaurantul deschis de Melinda Teohari anul acesta. Am mâncat acolo poate cel mai bun storceag, făcut de nea Fane, tatăl lui Raul Gheba, dar și deserturi inedite. Recomand!
Ce faci prima dată când te întorci la job
Mă întâmpină Hobbes și Sylvester, cei doi motani adoptați acum 3 ani. Li s-a alăturat luna aceasta Missy, o metisă Ragdoll adorabilă, care era să fie călcată de mașină chiar în fața casei. După o vizita la veterinar și un tratament intensiv de 10 zile, a devenit cel mai nou și mai jucaus membru al familiei.
Astfel, primul lucru pe care îl fac este să “socializez” cu ei si, astfel, reușesc să mă destind și să mă deconctez instant.