[Creativitatea de zi cu zi] Bianca Miroș: Creativitatea e un fel de nălucă. Și cred că iese cel mai bine la suprafață când ne dăm voie să fim noi cu adevărat și să gândim fără bariere

[Creativitatea de zi cu zi] Bianca Miroș: Creativitatea e un fel de nălucă. Și cred că iese cel mai bine la suprafață când ne dăm voie să fim noi cu adevărat și să gândim fără bariere

Când e pace și armonie, creativitatea vine de la sine pentru Bianca Miroș, Social Media Executive Minio Studio. Dar stresul, deadline-urile și frământările interioare vin la pachet cu munca în industria creativă, așa că se adaptează și caută inspirație și atunci când intervine presiunea zilnică. 

"În Social Media, presiunea vine mai mult din nevoia de relevanță. Daca ești pe trend sau cât de relevantă reușești să faci prezența în online a clientului cu care lucrezi. Iar dacă nevoia pe care o avem e aceea de a fi relevanți, automat trebuie să găsim metode din ce în ce mai creative de a ieși din tipare", spune Bianca.

Ce a intervenit odată cu experiența, cum s-a schimbat perspectiva asupra creativității și cum o invocă, în fiecare zi, povestește Bianca mai multe în rândurile de mai jos:

 

Definiția personală a creativității

Creativitatea poate lua multe forme și cred că arată diferit în fiecare zi. Dacă ar fi să îi dau o definiție, aș putea spune că e o sclipire. Câteodată apare ca un fulger când ești la duș și te simți inundat de diferite gânduri și idei. Poate se naște din ceva ce îți spun prietenii într-o conversație la 12 noaptea și îi găsești aplicabilitate când te aștepți mai puțin. Sau poate e ceva ce ai văzut sau simțit și te-a inspirat. Creativitatea e un fel de nălucă. Și cred că iese cel mai bine la suprafață când ne dăm voie să fim noi cu adevărat și să gândim fără bariere. 

 

Perspectiva asupra creativității de-a lungul timpului

Când eram mică, îmi plăcea enorm de mult să fac lucrări practice pentru cei dragi. Îmi găseam mai mereu un motiv să meșteresc ceva. Ori o felicitare, ori o placă de polistiren cu diverse hârtii colorate și frunze uscate și cred că, de-a lungul timpului, creativitatea mea a trecut prin această tranziție de la mâini la minte. Acum, ideile pe care le am sunt și rămân acolo și rareori se transformă în ceva tangibil. Dar le scot la suprafață prin intermediul mijloacelor digitale. :) 

 

Ce a intervenit odată cu experiența

Cu siguranță e mai ușor. Însă cu cât este mai ușor să le accesezi, cu atât este mai greu este să nu te pierzi în ele. Se produce acel sentiment de information overload și poți cădea mult mai repede în blocaje. Cred, totuși, că tocmai experiența te ajută să faci un pas înapoi, să privești lucrurile în ansamblu și să conștientizezi ce îți e de folos și ce nu.

 

De ce depinde creativitatea

Depinde de relația pe care o am cu oamenii din jurul meu, de mediul în care lucrez, de muzica pe care o ascult, de cât de productivă am fost într-o zi sau cât de greu mi-a fost să îmi găsesc motivația. Pe scurt, dacă e pe pace și armonie în jur, creativitatea vine de la sine.

 

Tabieturi, shortcut-uri, rețete

Când nu o cauți, găsește ea un mod de a ajunge la tine. Mai ales când nu te aștepți (în duș, remember?). Dar viața nu e mereu roz și mai avem și câte un deadline. Atunci mă mai uit la capra vecinului, mai dau o tură pe Tik Tok sau Insta, the usual. Sau iau laptopul cu mine pe balcon. Îmi place mult să lucrez de afară.

 

Cum îți antrenezi tu creativitatea

Prin prisma job-ului pe care îl am și a domeniului în care activez, cred că e într-un antrenament continuu. Social Media te face să simți nevoia de a fi mereu la curent cu ce se întâmplă. Ratezi o zi, ai pierdut un trend și asta te face să fii mereu cu ochii în patru. Dar ajută să te uiți și la ce fac cei mai buni decât tine. Simțul competiției poate da naștere creativității pentru că te face să te întrebi: ,,Cum aș fi putut aborda eu subiectul ăsta?” sau ,,Aș fi putut face mai bine?”. Iar asta te face să te gândești la soluții și să pui rotițele în mișcare.

 

Surse de inspirație

Oamenii. De acolo provin punctele de referință pentru munca mea, de acolo vin cele mai bune melodii, cele mai bune filme, cele mai bune glume, cele mai noi informații, cel mai tari amintiri. Noi ne inspirăm pe noi și dăm totul mai departe.

 

Cursuri, ateliere, evenimente care să te inspire

Absolut, îmi place să aud mereu ce au alții mai buni decât mine de spus. De acolo învățăm. Ultimele cursuri pe care le-am urmat au fost în cadrul școlii ADC și a fost o experiență tare mișto. M-a făcut să mă îndrăgostesc și mai mult de Publicitate și să intru în contact cu oameni pe care acum ceva timp nici nu îmi închipuiam că o să îi întâlnesc. Plus că am avut norocul să am cel mai tare tutore, Dani Macarie, și cei mai faini colegi!

Urmăresc diverse newslettere, inbox-ul meu e full de ele, diferiți creatori de conținut de pe Instagram și, cum ar spune un Gen Z-er adevărat, Tik Tok. :)

 

Ce te-a inspirat recent

Ultima carte citită, ,,20 de ani în Siberia” de Anița Nandriș-Cudla. Am avut o perioadă destul de lungă în care pierdusem sensul cuvântului ,,acasă” și ce înseamnă asta pentru mine. Cartea aceasta m-a făcut să îmi amintesc că e acolo unde sunt oamenii dragi și că e locul unde alegi tu să îți creezi o comunitate în jurul tău care să te inspire și să te influențeze pozitiv. În momentul în care am făcut pace cu acest gând, am reușit să absorb mai bine informații, să fiu mai receptivă la mediul în care mă aflu și să apreciez mai mult lucrurile din jurul meu. Așa am accesat noi doze de inspirație și dorința de a vrea mai mult și mai bine.

 

Obstacolele creativității

Stresul, deadline-urile strânse și lucrurile care nu mă inspiră cu adevărat, dar care trebuie făcute. Chestii cu care ne confruntăm cam toți, cu siguranță.

Intern, mă blochez când mă îndoiesc de mine. În acele momente nu reușesc să funcționez la capacitate maximă. Oricât de mult ne ajută să ne inspirăm din ce fac alții și să învățăm de la cei mai buni decât noi, comparația poate să devină moartea pasiunii. Iar extern, creativitatea se oprește în momentul în care te regăsești în contexte toxice, fie că e vorba de job sau viața personală.

 

Cum treci de perioadele de blocaj

Se întâmplă un fel de ,,fac lucrurile că trebuie făcute”, însă nu sunt mulțumită mereu la finalul zilei. Iar asta poate da naștere frustrărilor. Partea proastă e ca ele nasc și mai multe frustrări și te regăsești în acest cerc vicios din care, uneori, e puțin mai complicat să ieși.

Câteodată faci lucruri să treci peste blocaje și câteodată nu ai energia necesară pentru a face nimic. Și e ok. În astfel de situații, îi dai corpului ce are nevoie și ce îți cere. Fie o plimbare, fie ieși cu prietenii, fie stai degeaba în pat și iei o pauză.

Încerc să mă deconectez de la tot. De la telefon, de la net, de la orice e digital pentru că te poate încărca foarte mult și te poate face să te confrunți cu niște blocaje destul de mari. Oricât de conectați trebuie să fim în domeniul ăsta la tot ce e online, e bine să rupi lanțul de iubire din când în când. Pentru că atunci când se lipește la loc, se nasc noi idei și noi perspective.   

 

Creativitatea e pe buzele tuturor. Ce s-a pierdut, ce am câștigat

Cred că s-a pierdut însuși sensul creativității. Probabil am uitat puțin câte puțin cum să lucrăm în acest domeniu pentru simplu fapt că ne place. Când legi ceva atât de abstract de noțiuni precum deadline-uri, competitori sau bugete, se pierde câte o fărâmă din ceea ce face creativitatea un lucru magic. Exact sclipirea despre care vorbeam la început. Și poate că asta e ceea ce trebuie să regăsim în fiecare dintre noi. Dacă e să spun că s-a câștigat ceva, aș vrea să cred că tot mai mulți dintre noi ne-am recâștigat această perspectivă. La finalul zilei, nothing`s that deep, let’s just enjoy the ride.

 

Presiunea de a fi nonstop "creativă"

În Social Media cred că, mai degrabă, presiunea vine mai mult din nevoia de relevanță. Cât de relevant e subiectul pe care îl abordezi, daca ești pe trend sau cât de relevantă reușești să faci prezența în online a clientului cu care lucrezi. Iar dacă nevoia pe care o avem e aceea de a fi relevanți, automat trebuie să găsim metode din ce în ce mai creative de a ieși din tipare sau de a aborda un subiect într-un mod mult mai creativ față de cei care l-au abordat deja.

Mă adaptez, fiind mereu curioasă și având mereu dorința de a mă informa. În momentul în care reușesc să îmi creez un ocean de informații din diverse domenii, îmi vine mult mai ușor doar să arunc undița în el și să pescuiesc ce am nevoie. Apoi pun lucrurile cap la cap și e imposibil să ratez o ușiță pe care nu a mai intrat cineva înaintea mea. Poetic much?

 

Cum influențează AI și Social Media creativitatea

Aș vrea să cred că AI-ul este un tool care ne ajută să explorăm mai multe cotloane ale creativității umane, lucrând în strânsă legătură cu ea, dar fără să o înlocuiască. Cumva, în punctul în care ne aflăm, nu cred că ne amintim foarte bine o vreme fără ChatGPT, însă odată cu AI-ul, foarte multe lucruri au devenit mult mai ușor de realizat. Ceea ce ne reduce nouă timpul de ,,migăleală” și ne câștigă mai mult timp pentru a fi creativi. Cât despre Social Media, știm cu toții că este acest univers gigantic în care ideile de orice fel prind viață. Iar odată ce ai pășit acolo, te vei găsi înconjurat de oameni și povești care te vor face și pe tine să îți scrii propia poveste cum n-a mai fost scrisă înainte.

În final, trebuie să conștientizăm că trăim într-o lume în care creativitatea prinde cele mai îndrăznețe forme iar mijloacele prin care o exprimăm se schimbă constant. Tot ce trebuie să facem noi e să ne lăsăm purtați de val and just have fun with it. :)

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Minio Studio

Gandim strategic si executam creativ. Asta facem noi la Minio Studio. Suntem o agentie lansata in 2016 si care, dupa doar 3 ani, a ajuns sa ocupe locul 28 in Forbes Ad Agencies List. Oferim mai mult decat campanii... vezi detalii »

ADC*RO

Art Directors Club Romania (ADC*RO) a fost infiintat in 2008 si reprezinta o asociatie non-profit, al carei obiectiv este acela de a promova si de a recunoaste excelenta in creativitate. Art Directors Club Romania... vezi detalii »

Dosare editoriale

Companii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related