Mihaela Brăilescu: Femeile trebuie să înțeleagă că "diet culture" este adânc înrădăcinată în mentalul colectiv și că o alimentație sănătoasă nu înseamnă diete restrictive

Mihaela Brăilescu: Femeile trebuie să înțeleagă că "diet culture" este adânc înrădăcinată în mentalul colectiv și că o alimentație sănătoasă nu înseamnă diete restrictive

A crescut considerabil accesul la informații despre nutriție și sănătatea femeilor în ultimii ani. Trăim o perioadă bună din această perspectivă și se vorbește, în sfârșit, despre nevoile alimentare în funcție de etapele de viață prin care trece fiecare femeie: pubertate, sarcină, perimenopauză și menopauză.

Mihaela Brăilescu, Coach în sănătate feminină și nutriționist dietetician, vorbește despre faptul că un corp de femeie nu este la fel ca cel al unui bărbat, așa cum s-a crezut multă vreme, deci se simte bine cu alt gen de nutrienți, forme de mișcare și suplimente alimentare.

Sunt multe resurse online disponibile pentru educație și dezvoltarea rutinelor personale de echilibru fizic și emoțional, pentru păstrarea stării de bine a corpului și minții. Odată cu amploarea luată de industria wellness-ului, apar însă și capcanele dietelor minune, „ponturilor de viață” și extremelor, de obicei nesănătoase pe termen lung.

"Majoritatea dietelor sunt idei de business care fac parte din această industrie. Practic, oricine poate crea un plan de nutriție presărat cu pseudoștiință și senzaționalism, dezvoltând apoi un întreg business care vinde orice, de la cărți, programe în 10 pași și suplimente", zice Mihaela.

Vorbim în continuare cu Mihaela Brăilescu despre nutriția pentru femei, echilibrul hormonal, importanța somnului și relațiilor împlinitoare pentru sănătatea feminină.

 

Drumul care te-a adus unde ești azi

Ce întrebare frumoasă! Acum că mă gândesc, aproape tot ce am făcut mă ajută acum, cu excepția primei facultăți. :) Primul meu job a fost într-o agenție de branding, unde am făcut o pasiune fulgerătoare pentru design de calitate. Ulterior, am activat în marketing, comunicare și organizare de evenimente până când am descoperit că îmi place să gătesc, dar mai sănătos și mai viu decât bucătăria tradițională a mamei mele.

Cele două pasiuni s-au combinat organic, iar astfel am dezvoltat un mic business cu produse vegane, pe care le vindeam la târguri în timp ce studiam nutriția și promovam mâncatul sănătos. De peste 15 ani mă știu înconjurată de cărțile de alimentație sănătoasă și oameni. Ani de zile am participat la târguri și evenimente foodie oferind seminarii despre nutritie, sau cu propria gamă de produse vegan gourmet Verde Aromat, iar pe parcurs m-am specializat ca Tehnician Nutriționist și Trainer în Nutriție la Școala Fitness Scandinavia, cărora le sunt recunoscătoare pentru încrederea cu care m-au suținut încă de la început. Am continuat cu cursurile de nutriție și dietetică la UMF Iași pentru acreditarea ca dietetician, iar acum urmez formarea în medicină funcțională la Institutul de Medicină Funcțională din SUA.

Paralel, am urmat diverse formări și cursuri legate de echilibrul hormonal, sănătatea intimă feminină, yoga pentru femei și terapie holistică cu specialiști precum Uma Dinsmore-Tuli și Tami Lynn Kent pe care le apreciez enorm pentru munca lor. Un moment definitoriu a fost în postpartum, când am le-am descoperit pe Dr. Sara Gottfried, Aviva Romm, Christiane Northrup și Lara Briden, femei care au făcut pionierat în domeniul sănătății feminine.

Mulțumită viziunii lor am căpătat o nouă perspectivă asupra nutriției aplicată pe corpul feminine și am reușit să îmi reechilibrez hormonal corpul  atât de repede dintr-o situație destul de problematică, încât nu a mai fost cale de întoarcere pentru mine. De atunci am ales să lucrez exclusiv cu femei și caut permanent să mă dezvolt multidisciplinar că terapeut, armonizând în stilul meu unic abordarea bazată pe știință a nutriției moderne, cu profunzimea practicilor holistice tradiționale.

 

Strategia ta de promovare online

Cred că femeile mă găsesc cel mai ușor prin social media (@mihaelabrailescu.nd pe Instagram) și apoi descoperă site-ul meu, mihaelabrailescu.ro, unde am articole, programe și broșuri cu informații utile. Am creat mult conținut, dar este copleșitor să fiu antreprenor în epoca social media.

Prioritatea mea este practica 1:1 cu multiple cliente zilnic, astfel că restul taskurilor ce tin de administrarea unui business intră pe unde se poate in agenda mea, inclusiv comunicarea. Nu am găsit încă echipa perfectă pentru managementul comunității online, deoarece am standarde ridicate din experiența mea în agenție și pot să fac singură tot ce am nevoie, dar și pentru că lowkey refuz să mă supun algoritmului și modelului de a furniza conținut senzațional zilnic. Femeile mele, cum spun eu comunitatii, stiu ca imi iau doua luni sabatice pe an in care nu comunic in social media, insa postez articole pe site pentru ca e genul de continut durabil prin care simt că mă exprim mai eficient.

Am observat că dacă mă predau ritmului ciclului lunar, reușesc intuitiv să postez și să creez conținut de calitate cu multă ușurință în faza foliculară și ovulatorie care îndeplinește nevoile de comunicare în mod sănătos. În premenstrual, cu cât mă chinui mai tare să fac ceva ”pentru că n-am mai postat demult”, cu atât mă consum mai tare sau creez conținut mediocru.

Deoarece lista de așteptare pentru ședințe 1:1 depășește 6-7 luni, mă concentrez pe crearea de produse electronice care pot susține mai multe femei simultan. Un exemplu reușit este Masterclass Estrogen Balance, un program format din 8 module video și ebook-uri de suport, cu webinarii periodice de follow-up. Acest program este destinat femeilor cu dominanță estrogenică și simptome neplăcute asociate fluctuațiilor hormonale din perimenopauză, iar din feedbackul pe care l-am primit pare că am reușit să construiesc un produs care ajută la fel de bine ca un program de coaching individual.

 

Momentul care a generat o schimbare în rutina ta de viață

Am avut norocul și, în același timp, neșansa de a fi expusă unui grup de prieteni vegani pe la 20 de ani. Spun norocul pentru că, inspirată de ideile lor, am renunțat treptat la lucruri nesănătoase și am descoperit pagini de rețete colorate care m-au împins către tot mai multe experimente delicioase în bucătărie, ocazie cu care am observat că îmi place să gătesc și să mă educ nutrițional. Nu a fost o singură decizie luată pe caz de boală, cum s-ar zice, ci o infuzie lentă de informații și obiceiuri alimentare.

Neșansa a venit din predispoziția mea către ortorexie și tulburări de comportament alimentar, pe care influența lor și pseudoștiința din tot acest curent de wellness le-au alimentat, ajungând să fac greșeli grave care mi-au afectat negativ sănătatea. Totuși, a fost o lecție valoroasă din care am învățat să lucrez mai bine și mai atent cu aceste probleme.

 

Ce ar trebui să știe femeile despre nutriție pentru a-și menține sănătatea

Femeile trebuie să înțeleagă că "diet culture" este adânc înrădăcinată în mentalul colectiv și că o alimentație sănătoasă nu înseamnă diete restrictive sau regimuri ”de boală”, fără gust, de care abia aștepți să scapi. Un reper nutritional simplu de urmat este dieta antiiflamatorie despre care se găsesc mult resurse online, inclusiv o broșură frumoasă pe care am scris-o eu pe tema asta – Hrană vindecătoare care a devenit un ghid de baza in casele multor femei din comunitatea mea.

Un alt lucru important de conștientizat este amploarea conținutului de tip ”health &wellness”. Acesta este atât de bogat și agresiv încât poate fi copleșitor și devine în sine un factor major de dezechilibru. Practic, nu poți intra pe social media fără să te simți bombardat cu avertismente despre cele mai noi riscuri de sănătate la care te expui, reclame la utlimul supliment esențial pentru sănătatea ta sau practici indispensabile.

Curentul de ”lifestyle porn” și industria wellness sunt foarte periculoase pentru că te deconectează de la realitatea propriului corp și fie ajungi să aplici anxios tot felul de idei, fie să nu mai faci nimic pentru că totul pare copleșitor. Oricare ar fi, ambele sunt adaptări la stres, total opuse stării de bunăstare, relaxare și înflorire.

Din cauza asta, de cele mai multe ori sfaturile mele sunt destinate să limpezească confuziile legate de hrana sănătoasă sau să corecteze un stil de viață în care lipsesc elementele de bază: somn suficient, hidratare, mișcare, liniște sufletească și relații sănătoase.

 

Coachingul în nutriția pentru femei

În procesul de coaching, mă folosesc de principiile medicinii funcționale și mă concentrez în prima fază pe identificarea cauzelor subiacente ale problemelor de sănătate, după care dezvolt un plan care conține recomandări de nutriție, nutraceutice și schimbări absolut necesare în stilul de viață. Creez, cum ar veni, un plan detaliat al stilului de viață și dietei, insistând pe aspectele non-negociabile pentru bunăstarea ființei umane: alimentație corectă după o rutină simplă de mese, igiena somnului, expunerea la soare și timp în natură, plus o minimă igienă emoțională și mentală pentru a avea relații armonioase cu cei din jur și cu propriul corp.

Coachingul în nutriție pentru femei include sesiuni regulate de consiliere, monitorizare și ajustare a planului, pentru a asigura progresul și succesul pe termen lung. Acest proces nu se axează doar pe alimentație, ci și pe educație privind o mai bună gestionare a stresului, îmbunătățirea somnului, alegerea corectă a activității fizice și implementarea unei rutine de practici corporale pelvine cu efect vindecător.

 

Un stil de viață echilibrat pentru femei, în funcție de etapele de viață

Viața femeii este marcată de câteva momente importante când fluctuațiile hormonale fiziologic normale din aceste perioade cresc riscul de a dezvolta boli autoimune, dezechilibre hormonale și probleme de sănătate mintală sau cardiovasculară. Acestea sunt pubertatea, sarcina, perimenopauza și menopauza. Fluctuațiile hormonale de pe parcursul unei luni creează un mediu ușor de perturbat prin nutriție deficitară, stres sau lipsa somnului, dar se presupune totuși că etapa reproductivă a vieții unei femei este mai stabilă decât începutul și marele final al acesteia, adică pubertatea și perimenopauza.

În toate aceste etape este esențială o bună nutriție, evitarea exceselor alimentare, evitarea expunerii la disruptori hormonali, grija blândă față de corp, somnul de calitate și mișcarea.

La pubertate se inițiază ritmul lunar hormonal și se pun bazele educației pentru sănătate. Corpul este încă în creștere, astfel că prioritate o au o dietă echilibrată, bogată în proteine, fier, calciu și vitamine, igiena somnului și activitatea fizică regulată, inclusiv sporturi de echipă și exerciții de forță.

În postpartum, femeia are nevoie de susținere din partea unui grup de suport, hrană caldă, densă nutritiv, bogată în grăsimi sănătoase și minerale. Imediat după naștere, tabloul hormonal se modifică radical într-un timp scurt, iar ceea ce ajută cel mai mult este alăptarea în condiții de liniște, contactul piele pe piele și somnul cu bebelușul, deoarece aceștia sunt factorii care determină producția de oxitocină și prolactină, principalii hormoni care au rolul de a menține stabilitatea hormonală în acest moment. Pe măsură ce se reia ciclicitatea, corpul devine tot mai rezilient.

Perimenopauza este o perioadă de dezechilibre hormonale fiziologic normale. Este etapa de tranziție de la ciclicitate la viața fără ciclu hormonal, poate să dureze între 7 și 10 ani și este caracterizată de o scădere graduală, dar fermă, a testosteronului și a progesteronului și de fluctuații imprevizibile ale estrogenului, care în cele din urmă scade și el la niveluri prepubertare. În această etapă a vieții contează foarte mult stabilitatea pe care o aduce femeia din exterior: rutina de mese, glicemia stabilă, programul de somn, respectarea ritmului circadian, antrenamente și activitate fizică în aer liber, managementul stresului. Din cauza fluctuațiilor hormonale și a scăderii hormonilor care influențează toate sistemele corpului, perimenopauza este o perioadă caracterizată de inflamație sistemică de grad scăzut și crește riscul de rezistență la insulină, probleme metabolice, prediabet și boli cardiovasculare. Din acest motiv, focusul trebuie să fie pe o dietă antiinflamatorie, activitate fizică și mese regulate cu indice glicemic scăzut, alimente funcționale bogate în antioxidanți și respectarea ritmului circadian. Ajută mult consumul alimentelor bogate în fitoestrogeni și evitarea zahărului și a alimentelor procesate.

Menopauza este liniștea care apare după încheierea acestei mari tranziții. În Medicina Tradițională Chineză (MTC), menopauza este numită „A doua primăvară” din viața unei femei, deoarece reprezintă reînnoirea energiei și oportunităților, dacă corpul a fost susținut corect în tranziție. Prioritățile acum sunt menținerea masei musculare și a sănătății oaselor, fie că se urmează sau nu tratament de substituție hormonală. Dieta bogată în calciu și vitamina D, alimente antiinflamatoare, exercițiile de rezistență și impact redus și menținerea relațiilor sociale active sunt esențiale.

 

Dietele „minune” din online. Cum evităm capcane care ne pot dezechilibra hormonal?

E important să știm că dimensiunea pieței globale de health and wellness a fost evaluată la 5.244 de miliarde de dolari în 2022 și se estimează că va atinge 8.946 de miliarde de dolari până la sfârșitul anului 2030. Ce înseamnă asta? Ca majoritatea dietelor sunt idei de business care fac parte din această industrie. Practic, oricine poate crea un plan de nutriție presărat cu pseudoștiință și senzaționalism, dezvoltând apoi un întreg business care vinde orice, de la cărți, programe în 10 pași și suplimente. Exemplul care îmi vine în minte este Glucose Goddess. Jessie Inchauspé este o biochimistă și influencer în rețelele sociale care își folosește platforma pentru a promova strategii de gestionare a nivelului de zahăr din sânge. Cărțile ei, „Glucose Revolution” și „The Glucose Goddess Method” au devenit bestseller-uri, iar acum vinde suplimente ”anti-spike”. Deși deține o diplomă de master în biochimie, meritul științific al conținutului ei este discutabil, iar tranziția către vânzarea de suplimente ridică îngrijorări cu privire la potențiale conflicte de interese și exploatarea tendințelor de sănătate pentru câștig personal.

De fiecare dată când vezi o dietă nouă, un supliment sau un produs, urmează banii. Cine este în spate, ce intenții are, ce vinde, de fapt? Aveai problemele menționate înainte să le descoperi, sau ți-a alimentat frici iraționale care acum te constrâng să acționezi?

 

Schimbările din ultimii ani. Accesul femeilor la informații

În ultimii ani, accesul la informații despre nutriție și sănătate pentru femei a crescut semnificativ, permițând personalizarea dietei și adaptarea acesteia la etapele hormonale ale vieții. Practic, nu ne mai raportăm la nutriția femeii ca și cum ar fi vorba despre un corp de bărbat, dar mai mic. S-a înțeles mai bine impactul hormonilor asupra sănătății, ducând la recomandări dietetice specifice pentru toate etapele vieții, fazele ciclului menstrual și pentru gestionarea dezechilibrelor hormonale, precum sindromul premenstrual (PMS), sindromul ovarelor polichistice (PCOS) și simptomele menopauzei.

De asemenea, a crescut atât interesul, cât și accesul la alimente funcționale, suplimente și abordări holistice. Odată cu expunerea tot mai mare la stres, a crescut și gradul de conștientizare al sănătății mentale și al practicilor de mindfulness, ceea ce permite un acces mai facil la echilibru general și vitalitate. Sunt disponibile resurse și suport pentru gestionarea anxietății, depresiei și a altor probleme de sănătate mentală, care pot fi influențate de fluctuațiile hormonale.

Partea frumoasă este că există un interes crescut pentru abordările holistice, care combină nutriția, exercițiile fizice, somnul adecvat și gestionarea stresului pentru a promova sănătatea generală. Femeile sunt încurajate să adopte un stil de viață echilibrat, care să includă toate aceste aspecte, și nu să se orienteze strict pe suplimente sau nutriție.

 

Din expriență, cum se raportează acum româncele la un stil de viață echilibrat

Din experiența mea, româncele se raportează acum mult mai conștient și activ la un stil de viață echilibrat. Mă bucur să văd un interes crescut pentru nutriție, educație nutrițională și deschiderea către a înțelege mai bine impactul exercițiilor fizice și al practicilor de echilibrare a sănătății mentale. Ele sunt din ce în ce mai interesate de alimentele funcționale, suplimentele alimentare și abordările holistice, care combină nutriția, exercițiile fizice, somnul adecvat și gestionarea stresului. Investesc atât în cursuri online sau evenimente, cât și în cărți sau lecturi educative. Această schimbare reflectă alinierea la tendința globală a populației educate de la nivel urban de a adopta un stil de viață sănătos și echilibrat, care contribuie la o stare de bine pe termen lung.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Branduri

Subiecte

Sectiune



Branded


Related