Oricat de mult iti place jobul pe care l-ai ales, e important sa iti mai ramana energie si timp pentru pasiuni in afara lui, crede Tereza Tranakas, CEO Oxygen. De-a lungul timpului, Tereza a avut mai multe hobby-uri si obsesii: de la domeniul aerospatial la biciclete si, mai nou, muntele, cu tot ce implica el - drumetii montane, alpinism, schi de tura si offpiste.
"Am inceput sa merg pe munte, sa il descopar, sa ma redescopar pe mine. Totul a evoluat foarte natural si ma bucura sa petrec timp pe munte atat vara cat si iarna, alaturi de copii, de prieteni sau in expeditii mai aventuroase", spune Tereza.
Povestim cu Tereza in continuare despre comunicare si pasiune, expeditii aventuroase, disciplina si descoperirile pe varf de munte.
Comunicarea
Desi sunt o persoana introvertita, am ales sa lucrez in comunicare - este un domeniu foarte dinamic, in care esti expus la multe industrii si locul de joaca pentru noile tendinte. Si asta a pornit de la faptul ca mi-a placut intotdeauna sa scriu, sa ma exprim prin scris - am terminat facultatea de jurnalism. In ziua de azi, abilitatea de a comunica bine verbal si non-verbal, la fel precum inteligenta emotionala, sunt printre cele mai cautate skills-uri ce definesc liderii buni.
Hobby-uri
Oricine trebuie sa aiba pasiuni in afara jobului, oricat de mult iti place ceea ce faci. De altfel, prin hobby-uri si pasiuni, reusesti sa te dezvolti si sa capeti noi abilitati care te ajuta si la job. Noi oamenii suntem o suma de experiente de viata - de la experiente personale si pana la cele profesionale.
De-a lungul timpului, am avut mai multe pasiuni si obsesii - de exemplu, sunt un “space geek” - imi place mult domeniul aerospatial, in care am si lucrat in trecut. Mi-a placut mult mersul pe bicicleta, atat incat am si publicat cativa ani o revista de biciclete. De vreo trei ani, am descoperit muntele - locul care ma incarca, ma inspira, ma provoaca si ma deconecteaza.
Am inceput sa merg pe munte, sa il descopar, sa ma redescopar pe mine. Totul a evoluat foarte natural si ma bucura sa petrec timp pe munte atat vara cat si iarna, alaturi de copii, de prieteni sau in expeditii mai aventuroase. Si asta inseamna drumetii montane, alpinism, schi de tura si offpiste.
Cum ai invatat
Odata ce pasiunea devine mai serioasa si iti doresti sa faci lucruri mai deosebite, nu poti sa faci munte singur. Asadar, am apelat la ghizi montani bine pregatiti care m-au indrumat pe acest parcurs si de la care am invatat enorm de multe lucruri. Inca invat despre alpinism si descopar locuri minunate, atat in muntii nostri cat si in afara, alaturi de acesti ghizi.
Muntele te testeaza, te provoaca, te incarca. Este un loc de joaca infinit, dar care trebuie tratat cu mult respect si mereu in siguranta. El nu e un tel in sine, nu are o concretizare. Pentru fiecare, el reprezinta altceva. In ceea ce ma priveste, ma umple de bucurie si energie pozitiva.
Cea mai grea parte
Cea mai grea parte este sa gasesc timp. Partile frumoase tin nu numai de experientele traite pe munte, dar si de oamenii faini pe care ii intalnesc prin prisma acestei pasiuni.
De ce e nevoie pentru a urma aceasta pasiune
Reteta este aceeasi ca pentru orice hobby pe care vrei sa il faci cu o constanta: disciplina, timp si bucurie. Dar e important mereu sa te intrebi de ce faci ceea ce faci, la fel ca in job.
Este ceva ce imi aduce multa bucurie si imi doresc sa continui atat cat ma vor tine picioarele. :)
Muntele & comunicarea
In expeditiile montane, precum cele de alpinism, comunicarea este importanta, precum si lucrul in echipa. Lucrurile trebuie sa functioneze foarte bine si eficient astfel incat sa iti poti atinge obiectivele si sa ramai in siguranta. Timpul meu este impartit in foarte multe lucruri, este dramuit cu foarte mare grija - casa, copii, job, munte. Nu este imposibil, dar necesita multa atentie si energie.