Copiii în magazin: "Vreau asta, vreau și cealaltă, vreau, vreau, vreaaau". Și părinții răspund: "Nu, nu, nu, nu. Nu îți trebuie, nu avem bani, nu ai nevoie de asta". Cunoaștem toți certurile dintre rafturi: rar există câștigători. Ori părinții abdică și cumpără încă un lucru care nu va fi folosit probabil niciodată, ori copiii sunt luați de acolo în lacrimi și suspine.
Discuțiile despre bani cu copiii sunt intense și pornesc, de obicei, de la dorințe care nu pot fi mereu împlinite. Ele ar trebui să înceapă mai devreme, însă, dar când? Cum începem să le povestim copiilor despre bani și, mai ales, ce le spunem?
FIT - Finanţe pe Înţelesul Tuturor, programul de educație financiară lansat de Banca Transilvania, are câteva sfaturi despre cum le vorbim copiilor despre bani, consum, economii și muncă.
Dorințele copiilor, nevoile părinților
Toți ne dorim ce e mai bun pentru copiii noștri. Dar când ei vor din ce în ce mai multe lucruri, trebuie să găsim un echilibru în consum. Pe de o parte, ne gândim la bani toată viața de adult și încercăm să îi calculăm în mod potrivit, așa că măcar copiii să nu se gândească la ei, o perioadă. Pe de altă parte, copiii trebuie să înțeleagă realitatea, iar în lumea în care trăim, de bani depinde aproape totul.
E bine ca educația financiară să înceapă cât mai devreme, arată programul FIT - Finanţe pe Înţelesul Tuturor, lansat de Banca Transilvania.
Emisiunea "De toți banii”, parte din programul FIT, dedică un episod educației financiare pentru copii. Dana Ciriperu și Silviu Istrate (Faiăr), gazdele emisiunii, alături de Vladimir Drăghia, Alessandra Stoicescu & Adela Popescu, vorbesc despre relația copiilor cu bani, într-o lume a consumului accelerat.
Primele De ce-uri în legătură cu banii
Zora, fetița lui Vladimir Drăghia, are șapte ani. Vladimir a așteptat să crească puțin până să înceapă să vorbească cu ea despre bani și să îi explice că fiecare lucru costă - de la mâncare la haine, jucării, vacanțe.
"Am început să vorbesc deja cu ea despre bani, să îi explic cum au apărut, de ce avem nevoie de ei. Am așteptat să crească suficient încât să înțeleagă. I-am explicat prima dată ce este trocul, de ce s-au inventat banii - pentru că lumea nu a mai putut să funcționeze pe cuvânt sau schimb", povestește Vladimir Drăghia.
Și Adela Popescu a început discuțiile despre bani cu copiii ei, dar crede că faptele și comportamentul părinților au o valoare mai mare decât vorbele.
"Mi se pare că, în mod real, mai important decât discuțiile despre bani, e ceea ce văd concret copiii în familie. Dacă familia este chibzuită, copiii vor înțelege că relația cu banii trebuie să fie așa. Dacă părinții sunt generoși, copiii învață să fie generoși. Ei vor învăța despre bani în mod direct, în magazin, în relațiile cu prietenii lor, în familie", spune Adela Popescu.
După muncă și răsplată
Alessandra Stoicescu a introdus munca în conversația despre bani cu fata ei. Banii depind de cât muncești, sunt limitați.
"Ceea ce încerc să îi transmit, momentan, este să nu irosim lucrurile, să nu ne batem joc de ele, să le înțeleagă valoarea. Îi povestesc că unii copii nu au jucării, de exemplu, și o încurajez să doneze dintre ale ei. Sau să încerce să câștige singură bani, dintr-un stand de limonadă", spune Alessandra Stoicescu.
Și Vladimir Drăghia a vorbit cu fata lui despre muncă și bani.
"Banii vin din muncă. I-am spus fetei mele: pentru a avea bani, trebuie să știi să faci ceva. Scopul meu în creșterea ta este să te ajut să găsești ce îți place să faci, astfel încât să faci din plăcere. Dacă reușești să faci bani făcând ceea ce îți place, atunci o să ai o viață fericită", povestește Vladimir Drăghia.
Adela Popescu aduce în discuție și economiile. Când dorința copiilor de a-și cumpăra ceva este mare, trebuie să învețe să economisească și să aștepte, nu să îl primească instant. Și atunci, bucuria și satisfacția obținerii acelui lucru sunt mult mai mari.
"Eu le spun așa: nu pot să îți cumpăr lucrul acesta. Dacă îți dorești foarte mult și reușești să strângi bani, îl poți cumpăra", povestește Adela Popescu.
Consumul & economiile
Un alt subiect important în conversația despre bani este consumul. Și adulților le este greu, uneori, să pună limită la cheltuieli inutile, la comenzi online excesive.
"E o luptă pe care o ducem și cu noi înșine, în societatea de consum: e foarte greu să nu îți mai cumperi lucruri. Dar copiii nu au cum să ducă singuri lupta asta cu ei, trebuie tot tu să o duci. Iar asta e foarte complicat. Sunt două căi pe care o pot lua copiii: să fie din ce în ce mai interesați de bani și să considere că asta trebuie să facă - să aibă bani și să își cumpere lucruri. Și există și varianta optimistă: să înțeleagă că dincolo de lucrurile fizice, care îți aduc un anumit confort, există mereu ceva mai important", spune Vladimir Drăghia.
Subiectul banilor începe de la cele mai mici vârste și e necesar să le putem răspunde copiilor pe înțelesul lor. Discuția începe mereu de la responsabilitatea pe care o văd în familie și continuă cu valorile pe care le văd în jur. Principii de la care pleacă și programul FIT - Finanţe pe Înţelesul Tuturor, care se adresează oamenilor din toate categoriile de vârstă și încearcă să vorbească despre gestionarea banilor pe înțelesul tuturor.