[Hai cu votul] Luiza Vasiliu: Votul poate răsturna prezentul. S-a întâmplat de atâtea ori și la noi, și-n restul lumii. Chiar dacă numai pentru câteva luni sau câțiva ani

[Hai cu votul] Luiza Vasiliu: Votul poate răsturna prezentul. S-a întâmplat de atâtea ori și la noi, și-n restul lumii. Chiar dacă numai pentru câteva luni sau câțiva ani
Credit foto: Iulian Moise

Starea democrațiilor din lume e în declin continuu, iar votul rămâne unul dintre puținele lucruri pe care le putem face ca cetățeni pentru a mai “unge” mecanismele, observă Luiza Vasiliu, jurnalistă freelance. 

Luiza spune că face parte din generația care a ieșit la proteste pentru diferite cauze și a obosit privind spectacolul trist care este politica. Acum, își adună forțele pentru a o lua de la capăt.

A nu vota este o opțiune validă și democratică, explică ea. Culpabilizarea nu e eficiencă pentru a convinge pe cineva să iasă la vot. Și mai importantă decât încurajarea mersului la vot cu orice preț este informarea corectă.

 

Primul vot

Am votat prima dată la alegerile prezidențiale din 2004, Băsescu vs. Năstase. Aveam 20 de ani și foarte puțină cultură politică. Am mers și la un miting pro-Băsescu, credeam că votul înseamnă să alegi binele împotriva răului și, mai ales, credeam fără filtru ce-auzeam de la candidatul Băsescu. Tocmai lansase la televizor celebra întrebare „Măi, Adriane, ce blestem o fi pe poporul ăsta de a ajuns până la urmă să aleagă între doi foști comuniști?”, înflăcărând juma de țară și păcălind-o cu posibilitatea separării definitive de trecut. Am picat în plasă de la primul meu tur de alegeri. Mai încerc.

 

Raportarea la politică

Sunt jurnalistă, deci nu sunt implicată politic. Mă uit ca la un spectacol trist și mereu   surprinzător al minciunii și lipsei de responsabilitate. Uneori închid ochii și urechile, ca să-mi pot vedea de viață și de subiectele pe care le documentez. Alteori pur și simplu mor de nervi, după care se instalează, inevitabil, apatia. Sunt din generația care a ieșit la proteste, și pentru Roșia Montană, și la OUG 13. Sunt din generația care a obosit un pic de-atâta luptă și-acum își adună forțele ca s-o ia de la capăt.

 

Motivația votului în 2024

Merg la vot ca să ung mecanismul democrației. E al 18-lea an consecutiv în care starea democrațiilor din lume e în continuu declin, așa că printre puținele lucruri pe care chiar le putem face ca să punem umărul la o societate democratică e să votăm cetățenii care o să ne reprezinte în următorii patru ani.

 

Puterea votului

Votul poate răsturna prezentul. S-a întâmplat de atâtea ori și la noi, și-n restul lumii. Chiar dacă numai pentru câteva luni sau câțiva ani. La ultimele alegeri, Nicușor Dan a câștigat cu o diferență de 31 941 de voturi. În comunitățile mici, câțiva oameni pot răsturna rezultatul. Se mai și fraudează, ceea ce face lucrurile și mai complicate, iar Autoritatea Electorală Permanentă nu e pe mâini foarte bune. E o luptă de cursă lungă, o câștigăm și o pierdem la fiecare patru ani. Cred că informarea corectă, protestul și votul sunt câteva dintre armele pe care le avem la îndemână în lupta asta.

 

Cauzele și efectele absenteismului

Absenteismul e rezultatul direct al dezamăgirii provocate ani la rând de „clasa politică”, această adunătură de oameni care iau decizii în interes personal, pentru propria influență sau avuție. Dezamăgirea e puternic amplificată de canalele de dezinformare, care stârnesc conspirații și neîncrederea în instituțiile statului. Efectele sunt teribile, de la antagonizare extremă la lipsa accesului la informație corectă, ajungând până la dezarticulare socială și extremism.

 

Atitudinea față de cei care nu votează

Sigur c-am putea proceda mai bine, întotdeauna putem.

Culpabilizarea e cea mai proastă metodă de-a convinge pe cineva să-și exercite un drept. Mai importantă decât încurajarea mersului la vot cu orice preț mi se pare accesul la informații corecte și folosirea lor în luarea unei decizii de conduită democratică. E perfect valid să votezi, dar și să nu votezi.

 

Pozițiile apropiaților

Să nu votezi e un drept pe care ți-l oferă democrația. Cei pe care-i știu nu mai votează de exasperare sau neîncredere totală, ceea ce e destul de înțeles. Facem ping-pong de idei, nu se supără nimeni, spre deosebire de internet :D

 

Demersuri pentru un electorat mai activ

Ar trebui mai întâi ca primarii, parlamentarii, deputații, președintele să-și recâștige încrederea cetățenilor. Dar e enorm de mult de muncă la capitolul ăsta și nu văd nici o linie de sosire în zare. Ar mai trebui ca peisajul informațional să fie mai curat, astfel încât informația corectă și relevantă să ajungă la oameni. Din nou, o întreprindere sisifică pe muntele tech&AI.

Totuși, ceva s-o fi întâmplat bine pe undeva și sper să nu fie campania AUR de pe Tik Tok, dar peste 65 la sută dintre tinerii din România spun că o să meargă la vot.

 

Exemple de campanii care au încurajat votul

Nu-mi aduc aminte de campanii de încurajat mersul la vot, ci de campanii de încurajat mersul la vot ca observator la alegeri (v. Funky Citizens). E și ăsta un instrument bun de vegheat democrația.

 

Un mesaj pentru ceilalți: De ce ar trebui să voteze?

Ca să-i putem trage de mânecă pe aleși de fiecare dată când fac tâmpenii.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Companii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related