[REC și la podcast] Cristina Ursu: Vrem să demitizăm preconcepțiile despre psihoterapie. Principala fiind aia că doar nebunii se duc la psiholog

[REC și la podcast] Cristina Ursu: Vrem să demitizăm preconcepțiile despre psihoterapie. Principala fiind aia că doar nebunii se duc la psiholog

Psihoterapeuții sunt oameni cu emoții și nevoi, iar Cristina Ursu și Lucian Negoiță își dau voie să fie vulnerabili și autentici în podcastul pe care îl fac împreună, Psihologi la cafea. Nu au neapărat emoții la înregistrări, pentru că se simt stăpâni pe subiecte, care sunt derivate din temele cu care se întâlnesc în munca de zi cu zi la cabinet, povestește Cristina.

Ideea podcastului a apărut din dorința de colaborare dintre gazde, dar și în contextul unei nemulțumiri generale la adresa celor care răspândeau informații eronate în psihologie, povestește Cristina. Prin discuțiile libere și relaxate, cei doi vor să facă sănătatea mentală mai accesibilă și să “traducă” conceptele academice pentru publicul larg.

Planurile includ un podcast live, cu audiență, și o conferință. Și, cine știe, poate și discuții cu invitații ideali, pe care îi aflați mai jos.

 

Idee și primii pași

După participarea lui Lucian ca speaker la TedxBăneasa, mi-am dorit mult să ținem aproape. Să continuăm colaborarea. Nu știam pe ce însă, nu aveam ideea. Dar contextul ne-a oferit-o. Pe principiul "cere și ți se va da". La scurt timp după ce s-a cristalizat această dorință, a apărut un val de nemulțumiri în presa virtuală la adresa celor ce răspândeau către publicul larg informații eronate în psihologie. Aceat lucru plus dorința noastră de a demitiza preconcepțiile despre psihoterapie. Principala fiind aia că doar nebunii se duc la psiholog.

 

Emoții

Să zicem că nu neapărat. Pentru că am înregistrat mereu în medii familiare (în principal în cabinetul lui Lucian, prima dată în biroul meu și ulterior pe zoom). Confortul ăsta plus faptul că nu eram live ne-au adus multă relaxare. Plus faptul că știam despre ce vorbim. Nu suntem genul de oameni să ne băgăm în ce nu stăpânim :)

 

De la idee la publicare

Procesul e destul de simplu: suntem atenți la nevoile oamenilor din cabinet. Urmărim ce apare cel mai frecvent sau cel mai pregnant în procesul cu ei și adresăm lucrurile astea și prin podcast pentru că asta înseamnă că e o nevoie extinsă acolo.

Al doilea pas este să cerem idei de la ascultătorii noștri. Tocmai pentru că ne dorim să fim cât mai aproape de oameni.

După ce avem toate aceste informații, ne întâlnim, le discutăm și le alegem împreună pe cele cu care rezonăm cel mai mult la momentul respectiv. Asta pentru că ne dorim să vorbim despre ele cu toată dedicarea. Pe celelalte le păstrăm pentru episoade viitoare.

 

Ce urmăriți în discuții

Ce urmărim este să facem lumină. De multe ori cărțile de specialitate au un limbaj academic, mai greu accesibil publicului larg care nu are studii în domeniu. Noi considerăm că sănătatea mentală ar trebui să fie ceva accesibil pentru toți. Și atunci încercăm, printre altele, o traducere în uzual a acestor informații.

 

Formatul

E destul de simplu: alegem tema și vorbim liber. Avem o structură în ideea în care pornim de la exemple și construim către teorii, finalizând cu tehnici de gestionare și normalizare.

 

Lecții și surprize

Cred că cel mai important e că am învățat să ne ascultăm reciproc, să ne dăm spațiu și să avem răbdare. Amândoi avem calendare foarte încărcate și nu reușim mereu să ne aliniem cum ne-ar plăcea. Așa că am învățat răbdare și încredere.

De surprins nu știu dacă ne-a surprins ceva anume. Încă :)

 

Întâmplări de la înregistrări

Se pare că suntem destul de plictisitori la capitolul ăsta. Că nu prea am avut d-astea.

Ce s-a întâmplat, poate, diferit a fost când, deși stabilisem de dinainte ce subiecte să abordăm, unul din noi a venit la întâlnire cu lucruri care-l apăsau. Atunci ne-am repliat și am discutat despre ce simțeam. Pentru că și psihoterapeuții sunt oameni cu emoții și nevoi. Și am preferat să fim autentici.

 

Audiența

Cei ce ne ascultă sunt și psihologi/terapeuți dar nu numai. În general ne ascultă oameni care își doresc să se înțeleagă mai bine, caută să rezoneze cu viitorul psihoterapeut și caută să găsească tehnici pe care să le poată aplica pentru o viață psihică mai sănătoasă.

Extrasul de mai jos arată audiența din decembrie 2023 pe tot anul anterior.

 

Promovare

Pentru promovarea în social media, folosim Facebook și Linkedin. Podcastul însă poate fi ascultat pe diverse canale (youtube, spotify, apple etc.).

 

Post-procesare

Pe postprocesare îl avem pe Dan Dumitriu/Danmade. El se ocupă de, practic, tot. Vocea lui este cea care deschide podcastul, el face editarea, sunetul și vizualurile pentru SM. Fără el viața podcastului probabil că nu ar fi. Pentru că știe exact ce are de făcut, este autonom și chiar de multe ori ne îndrumă tehnic în proces.

 

Inspirație

Aici recunosc că am o hibă. Sunt cu timpul foarte limitat având și o fetiță mică de un an jumate și mă împart între ea și muncă. În momentul de față, nu reușesc să mai ascult vreun podcast.

 

Peisajul podcasturilor în România

Există o piață pentru orice în România. Poate că unele podcasturi sunt mai nișate decât altele, dar dacă un lucru e bine făcut și răspunde unei nevoi reale, va funcționa mai devreme sau mai târziu. Aici intrăm în discuții de avatar de client, însă odată ce se filtrează ascultătorii de curiozitate, cei care rămân cel mai probabil vor fi fideli multă vreme.

 

Motivația

Ne motivează feedbackul oamenilor. Confirmarea că facem diferența și că oferim material de calitate.

 

Planuri

Chiar avem în plan pe 17 mai să facem un podcast live cu oameni în sală. Ar fi primul de acest gen pentru noi. Încă nu știm exact formatul dar cu siguranță va implica și interacțiune cu audiența.

Ulterior, avem în vedere o conferință. Însă nu dăm momentan prea multe din casă pentru că vrem să definitivăm noi detaliile înainte de a face anunțul. Vă invităm să ne urmăriți pagina de Facebook Psihologi la Cafea, vom anunța totul acolo.

 

Invitatul ideal

Pentru Cristina: Irvin Yalom și Milton Erickson.
Pentru Lucian: Milton Erickson și Freud. Din cei vii, Giorgio Nardone și Gabor Mate.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Subiecte

Sectiune



Branded


Related