Era capitalismului de supraveghere. Lupta pentru un viitor uman la noua frontieră a puterii - Shoshana Zuboff | Editura Publica, 2023

Era capitalismului de supraveghere. Lupta pentru un viitor uman la noua frontieră a puterii - Shoshana Zuboff | Editura Publica, 2023

În această capodoperă, Shoshana Zuboff vine cu idei de o perspicacitate uluitoare despre fenomenul pe care chiar ea l-a numit „capitalism de supraveghere”. Mizele nici că pot fi mai ridicate: o arhitectură globală de modificare a comportamentului amenință natura umană în secolul XXI, la fel cum capitalismul industrial a desfigurat lumea naturală în secolul XX. Cu o plasticitate grăitoare, Zuboff descrie consecințele pe care le are pentru viețile noastre înaintarea capitalismului de supraveghere dinspre Silicon Valley înspre toate sectoarele economiei.

Vaste rezerve de avuție și de putere se acumulează în „piețe ale viitorului comportamental” noi și fatidice, în care predicțiile despre comportamentul nostru se vând și se cumpără ca o marfă oarecare, iar producția de bunuri și servicii este subordonată unor noi „mijloace de modificare a comportamentului”. Pericolul s-a schimbat, trecând de la un stat totalitar al Fratelui cel Mare la o arhitectură digitală ubicuă: un „Celălalt cel Mare” care acționează pentru interesele capitalismului de supraveghere. Aici este creuzetul unei forme de putere fără precedent, caracterizată prin concentrări extreme de cunoaștere și fără să se supună mecanismelor democratice de reglare și control.

Analiza făcută de Zuboff, cuprinzătoare și emoționantă, dezvăluie în amănunt amenințările la adresa societății secolului XXI: un „stup” permanent controlat și complet conectat, care seduce cu promisiunea certitudinii totale pentru maximum de profit – în detrimentul democrației, al libertății și al viitorului nostru uman. Întâmpinând prea puțină rezistență din partea legii sau a societății, capitalismul de supraveghere este pe cale să domine ordinea socială și să modeleze viitorul digital – dacă îi vom permite.

"Fiecare om există pe două niveluri: ca individ și ca parte dintr-o societate. Păstrăm cu toții un buton interior care, odată apăsat, ne transformă într-un stup. Din când în când, devenim niște albine care lucrează pentru un scop comun. Dar ce se întâmplă când stupul devine unul digital, iar toate interacțiunile din interiorul lui ajung să fie controlate și orientate către un singur scop – acela al profitului cu orice preț? Ce se întâmplă când principiile capitalismului se suprapun peste cele ale societății? Trăim vremuri fără precedent, iar Shoshana Zuboff face un exercițiu excelent în a explica modul în care am ajuns în acest punct al dezvoltării noastre și ce urmează dacă o să continuăm să vedem doar avantajele tehnologiei și să închidem ochii în fața pericolelor cu care vine ea la pachet."
Dragoș Pătraru, realizatorul emisiunii Starea Nației

"Dacă importanța unei cărți se judecă după eficacitatea cu care descrie lumea în care trăim și după potențialul pe care îl are de a o schimba, atunci Era capitalismului de supraveghere este clar cea mai importantă carte publicată în secolul nostru... Pe Zuboff o interesează cel mai vast act de colonizare capitalistă care s-a încercat vreodată, dar este vorba despre o colonizare la adresa minților noastre, a comportamentului nostru, a liberului nostru arbitru și chiar a personalităților noastre. Și totuși nu este o carte antitehnologie, ci anticapitalism nereglementat, cu dinți și gheare roșii. De fapt este Das Kapital al lui Marx, dar centrat pe generația noastră."
Zadie Smith, autoarea bestsellerului Dinți albi și profesor de Scriere creativă la Universitatea New York

"O lucrare originală și sclipitoare, care sosește într-un moment crucial, când publicul și reprezentanții săi aleși se luptă în sfârșit cu extraordinara putere a mijloacelor de comunicare digitale și cu companiile care o controlează. Cartea lui Zuboff pune în discuție ipoteze, ridică întrebări incomode despre prezent și viitor și marchează reperele necesare pentru o dezbatere necesară, care ar fi trebuit să înceapă de mult timp. Shoshana Zuboff a îndreptat o rază necruțătoare de lumină spre noul peisaj plin de umbre al vieților noastre. Nu arată prea frumos."
Nicholas Carr, autorul cărții Superficialii

"De la primele pagini am simțit un imperativ covârșitor: toată lumea trebuie să citească această carte, ca act de autoapărare digitală. Cu o luciditate formidabilă și cu un curaj moral imens, Zuboff demonstrează nu doar cum ne sunt scormonite mințile în căutarea unor date care să fie extrase și valorificate, ci și cum are loc schimbarea lor rapidă și radicală în cursul acestui proces. Ora este târzie și multe s-au pierdut deja, dar, așa cum aflăm din aceste pagini indispensabile, încă mai există speranță de emancipare."
Naomi Klein

"Provocarea definitorie pentru viitorul economiei de piață este legată de date, informații și supraveghere. Nu doar intimitatea noastră, ci și individualitatea noastră este în joc, iar această carte extraordinară ne avertizează asupra unor pericole existențiale. O recomand cu căldură."
Daron Acemoglu, coautorul cărții Coridorul îngust

"Cartea Shoshanei Zuboff poate fi descrisă în multe moduri: inovatoare, magistrală, alarmantă, incredibilă. Cel mai cuprinzător mod? De neratat!"
Financial Times

Bestseller internațional
Finalistă pentru Premiul Financial Times/McKinsey Best Book of the Year
Una dintre cele mai importante cărți ale anului, New York Times
Una dintre cele mai bune cărți de business ale anului, Sunday Times
Recomandată ca fiind una dintre cele mai bune cărți ale anului 2019 de către: Barack Obama, Zadie Smith (Wall Street Journal), Jia Tolentino (The New Yorker), Elif Shafak (The Guardian) și Ana Botin (Bloomberg).

 

Shoshana Zuboff a absolvit Universitatea Chicago și a obținut un doctorat de la Universitatea Harvard. În prezent este profesor emerit „Charles Edward Wilson” la Harvard Business School. A scris trei cărți, fiecare dintre acestea aducând în discuție începutul unei noi epoci în societatea tehnologizată. La finalul anilor 1980, bestsellerul In The Age of The Smart Machine: The Future of Work and Power a anticipat modul în care computerele aveau să revoluționeze locurile de muncă moderne.

La începutul secolului XXI, influenta sa carte The Support Economy: Why Corporations Are Falling Individuals and the Next Episode of Capitalism, scrisă împreună cu James Maxmin înainte de apariția iPod-ului sau a Uber-ului, a previzionat ascensiunea produselor cu suport digital și a serviciilor personalizate. De asemenea, a evidențiat riscurile pentru societate și individ în cazul eșecului companiilor de a-și modifica modul în care se raportează la capitalism.

Ultima sa carte, Era capitalismului de supraveghere: Lupta pentru un viitor uman la noua frontieră a puterii, reprezintă o sinteză a anilor de cercetări și de analize pentru a aduce în prim-plan o lume în care utilizatorii de tehnologie nu sunt nici clienți, nici angajați, nici produse, ci materie primă pentru etapele de producție și de vânzări care definesc o ordine economică total nouă: economia de supraveghere.

 

Video: Interviu cu autorul despre carte

 

Cartea a apărut în România la Editura Publica.

 

Info:

Titlul original: THE AGE OF SURVEILLANCE CAPITALISM: The Fight for a Human Future at the New Frontier of Power
Ediția I 2023, paperback
Traducător: Smaranda Nistor
Dimensiuni: 16,5 x 23,5 cm
680 pagini
ISBN: 978-606-722-568-6

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related