Daron Acemoglu și Simon Johnson oferă o reinterpretare curajoasă a economiei și a istoriei, care va schimba fundamental felul în care vedeți lumea.
Un mileniu de istorie și de dovezi contemporane face să fie clar un lucru: progresul depinde de alegerile pe care le facem în privința tehnologiei. Metodele noi de organizare a producției și mijloacele noi de comunicare pot fie să servească interesele înguste ale unei elite, fie să devină fundamentul unei prosperități larg răspândite.
Avuția generată de progresele tehnologice ale agriculturii europene din timpul Evului Mediu a fost însușită de nobilime și folosită pentru construirea marilor catedrale, în vreme ce țăranii au rămas să-și ducă traiul la limita înfometării. Primul secol de industrializare din Anglia a oferit clasei muncitoare venituri stagnante. Și în toată lumea de astăzi tehnologiile digitale și inteligența artificială subminează joburile și democrația prin automatizare excesivă, culegere masivă de date și supraveghere inoportună. Nu trebuie să se întâmple astfel. Putere și progres demonstrează că avansul tehnologic a fost cândva – și poate fi din nou – ținut sub control. Progresele tehnologice de ultimă oră pot să devină instrumente de emancipare și democratizare, nu însă dacă deciziile majore rămân în mâinile câtorva lideri din domeniul high-tech mânați de hybris.
Prin cutezătoarea lor reinterpretare a economiei și a istoriei, Daron Acemoglu și Simon Johnson schimbă fundamental modul în care vedem lumea, oferindu-ne viziunea de care avem nevoie ca să reorientăm inovația în așa fel încât să fie încă o dată benefică pentru majoritatea oamenilor.
"În această sclipitoare și cuprinzătoare trecere în revistă a schimbării tehnologice din trecut și prezent, Acemoglu și Johnson ne iau pe după umeri și ne zgâlțâie, trezindu-ne înainte ca tehnologiile angrenate astăzi într-un joc în care învingătorul-ia-totul să impună și mai multă violență societății globale și perspectivei democratice. Această carte esențială este un antidot necesar al retoricii otrăvitoare despre inevitabilitatea tehnologică. Ea scoate la iveală acea realpolitik a tehnologiei ca persistent cal troian în slujba forțelor economice care favorizează setea de profit a celor puțini în detrimentul celor mulți. Putere și progres este proiectul de care avem nevoie pentru schimbările care ne stau în față: tehnologia contribuie la prosperitatea comună numai dacă este îmblânzită de drepturile, valorile, principiile democratice și de legile care le susțin în viața noastră de zi cu zi."
Shoshana Zuboff, autoarea cărții Era capitalismului de supraveghere
"Dacă nu sunteți deja admiratori împătimiți ai cărților anterior publicate de Daron Acemoglu și Simon Johnson, Putere și progres vă va face negreșit să vă numărați printre aceștia. Cartea oferă trăsăturile lor distinctive care subjugă: o scriitură efervescentă și o mare întrebare care ne afectează viața. Există o garanție că puternicele tehnologii noi ne vor aduce beneficii? I-a făcut fericiți acum 150 de ani pe străbunicii noștri revoluția industrială și ne va dărui în zilele noastre și mai multă fericire inteligența artificială? Citiți, savurați și pe urmă alegeți-vă modul de viață!"
Jared Diamond, autorul cărții Arme, virusuri și oțel, distinsă cu Premiul Pulitzer
"E un demers excelent să arăți că dezvoltarea tehnologică nu e sinonimă cu prosperitatea, într-o lume care uită tot mai des că actualul program de muncă, zilele libere de weekend și concediile, la care renunțăm tot mai ușor, au fost obținute după niște ani buni în care muncitorii s-au organizat și au protestat. O lume mai bună este posibilă. Însă va trebui să recunoaștem că progresul nu apare pur și simplu, ci are nevoie să fie direcționat. Iar propunerile lui Acemoglu și ale lui Johnson pentru reorientarea tehnologiei merită atenția noastră."
Dragoș Pătraru, realizatorul emisiunii Starea Nației
Daron Acemoglu este profesor de economie la MIT. În ultimii 25 de ani a cercetat originile istorice ale prosperității și ale sărăciei, precum și efectele noilor tehnologii asupra creșterii economice, a ocupării forței de muncă și a inegalității. Acemoglu este laureat al mai multor premii și distincții, printre care John Bates Clark Medal, acordat economiștilor sub 40 de ani despre care se consideră că au avut cea mai importantă contribuție la gândirea și cunoașterea economică (2005), BBVA Frontiers of Knowledge Award pentru economie, finanțe și management pentru întreaga activitate (2016) și Kiel Institute's Global Economy Prize în economie (2019). A scris împreună cu James Robinson bestsellerele internaționale Coridorul îngust și De ce eșuează națiunile.
SIMON JOHNSON este profesor de antreprenoriat la Sloan School de la MIT, unde deține și poziția de director al grupului Global Economics and Management. Anterior economist-șef la Fondul Monetar Internațional, a lucrat 30 de ani în domeniul crizelor și al redresării economice. Johnson a publicat peste 300 de articole de mare impact în publicații precum The New York Times, The Washington Post, The Wall Street Journal, The Atlantic și Financial Times. Este coautor (împreună cu Jon Gruber) al lucrării Jump-Starting America și (împreună cu James Kwak) al cărții White House Burning, la care se adaugă 13 Bankers – bestseller național. Colaborează cu antreprenori, oficialități alese și organizații ale societății civile din toată lumea.
Video: Interviu cu autorul despre carte
Cartea a apărut în România la Editura Publica.
Info:
Titlul original: POWER AND PROGRESS – Our Thousand Year Struggle Over Technology and Prosperity
Ediția I 2023, paperback
Traducător: Raluca Chifu
Dimensiuni: 14,5 x 20,5 cm
704 pagini
ISBN: 978-606-722-586-0