Cum schimbăm un munte de stres într-un munte de fericire? Din culisele primei expediții medicale pe Vârful Omu

Cum schimbăm un munte de stres într-un munte de fericire? Din culisele primei expediții medicale pe Vârful Omu

Finalistă la European Excellence Awards și premiată la Romanian PR Awards 2023, Prima expediție medicală Vârful Omu este nu numai cel mai mare proiect de sănătate colectivă creat în România, ci și un efort de comunicare unic în peisajul comunicațional românesc.

Născut din necesitatea adresării problemei burnout-ului în rândul personalului medical*, demersul MedLife a scos din cabinete, spitale, laboratoare sau săli de operații personalul medical epuizat, căruia, pentru prima dată, i s-a oferit ocazia nu numai să lupte cu stresul, dar și să se manifeste ca o comunitate profesională curajoasă, pentru care niciun vârf nu este prea greu de atins.

Ideea primei expediții medicale din România a venit de la Nicolae Marcu, Director de Sănătate și Operațiuni în cadrul MedLife. Specializarea în psihiatrie a doctorului Marcu l-a făcut să vadă ceea ce noi, la început, nu am văzut. Că oamenii au nevoie de proiecte colective, care să îi aducă împreună, scoțându-i de pe rotița pe care aleargă zilnic. O expediție pe Vârful Omu, la care să participe sute de oameni, ar fi o sursă de lumină în cotidianul cenușiu”, spune Ina Ilie, Director de Comunicare MedLife.

 

Un proiect unic pentru breasla medicală din România și nu numai

Aproape 800 de de medici, asistente, infirmieri, farmaciști, psihologi, își pun ghetele de munte în picioare și, pe 10 iunie 2023, însoțiți de un grup de 40 de ghizi profesioniști, oameni cu experiență care au coordonat nenumărate expediții naționale și internaționale, în frunte cu David Neacșu, alpinistul care a condus prima expediție integral românească pe Everest în 2003, pornesc spre Vârf.

În cele 7 ore de urcuș până la platoul de la 2.507 metri altitudine, timpul dă înapoi, e primăvară și, când toți cei 800 de oameni ajung pe platou, e iarnă de-a binelea.

Am participat la zeci de expediții montane, pe toate continentele, dar aceasta cu siguranță va avea un loc special în inima mea. Dacă anterior am urcat la cele mai înalte altitudini alături de pasionați ai muntelui, de această dată cei mai mulți dintre participanți au cucerit pentru prima dată unul dintre cele mai înalte vârfuri din România. Numărul mare de participanți, lipsa de experiență pe munte a majorității și condițiile meteo schimbătoare, au fost cu siguranță provocări dificile, dar au fost surmontabile. Sunt mândru că am condus cea mai mare expediție medicală pe munte și le sunt recunoscător ghizilor și salvamontiștilor care au fost alături de mine în acest demers îndrăzneț”, a adăugat David Neacșu, alpinist și coordonator tehnic al expediției MedLife pe Vârful Omu.  

În ciuda vremii capricioase, ajunși în vârf, 756 de persoane, membrii personalului medical și auxiliar, s-au așezat în forma unui cromozom uman, în culorile drapelului național. Reprezentantul Guiness World Records, Pravin Patel, care a parcurs traseul montan până la Vf. Omu, a omologat recordul pentru cea mai mare imagine a unui cromozom uman.

Sunt recunoscător că, în numele Guinness World Records, am participat la această experiență oficial uimitoare. Deși distanța, altitudinea și vremea au fost pe alocuri provocatoare, evenimentul s-a dovedit a fi unul de succes, iar participanții MedLife remarcabili”, a menționat reprezentantul Guinness World Records, Pravin Patel, la înmânarea certificatului. 

 

Un munte de reacții

Cu peste 2 milioane de vizualizări, Prima expediție medicală Vârful Omu a intrat în atenția presei naționale și internaționale, subiectul fiind discutat, share-uit, viralizându-se și dând naștere la așteptări în privința expediției din 2024.

Și nu în ultimul rând, a dus la o creștere cu 100% a numărului de job applications la MedLife, confirmând astfel statutul de lider în sănătate, nu numai pentru pacienți, ci și pentru personalul medical.

Împreună facem România bine. Spunem acest lucru de 30 de ani și vrem să arătăm că forța lui Împreună poate nu numai să cucerească munții, ci și să îi mute din loc. Cu Prima expediție medicală Vârful Omu, MedLife a decis să apeleze la valorile umane care stau atât la baza companiei, cât și a profesiei de medic: Curajul, Încrederea, Speranța. Am ales calea Inspirației, cea în care să le arătăm colegilor noștri că, în pofida stresului cotidian, sunt o forță expediționară capabilă să depășească orice obstacol. Chiar și dacă este unul de 2.507 metri”, declară Ina Ilie, Director de Comunicare MedLife.

* 3 ani de pandemie, 8 luni de război la granițele țării și stresul crizei financiare au pus o presiune fantastică asupra personalului medical din România. Aproape 60% din medici spun că oboseala acumulată în acești ani este nimicitoare, aducându-i la limitele puterilor. Un studiu al Colegiului Medicilor arată că peste o treime din medicii din România suferă de sindromul burnout-ului, stabilind, totodată, o conexiune puternică între burnout și intenția de emigrare.

Statisticile arată că un medic român a plecat din țară la fiecare 3 ore în 2019 și unul la fiecare 4 ore în 2020, în ciuda creșterilor salariale din 2018. Potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), aproximativ o treime dintre medicii români care au studiat în România au emigrat și își desfășoară activitatea profesională în străinătate. Este cea mai mare rată de emigrare din lume în rândul personalului medical, potrivit datelor statistice ale OCDE.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Sectiune

Dictionar



Branded


Related